Leopard

Leoparden – smygandets mästare

Leoparden är ett stort kattdjur, även kallad panter. Faktum är att den svarta pantern i Afrika och Asien är en leopard med melanism, d.v.s. den får svart pigmentering. Annars är den fläckiga leoparden den typ som flest associerar djuret med. Leopardens utbredning har blivit allt stramare med tidens gång och i dag håller den främst till i Afrika söder om Sahara och sydöstra Asien. Den trivs särskilt i miljöer med mycket träd och vegetation, och kan med sin beigeaktiga päls lätt kamouflera sig vilket gör den till en än dödligare jägare.

Leoparden är ett skyggt djur och det finns inga garantier att få en skymt av den på safari. I Kenya finns förmodligen flest leoparder i Masai Mara National Reserve och Samburu NR.

     Leopardens utseende och egenskaper

Det utseende, som man förknippar med leoparder i östra och södra Afrika, karakteriseras av guldbrun päls uppe, och vit päls undertill, med mörka fläckar. Fläckarna är ordnade i mönster, kallade rosetter. Fläckarna är mindre på nacke och ansikte än övriga kroppen. Leopardens kropp är annars muskulös med korta ben, ett brett huvud och starka käkmuskler. Storleksmässigt varierar leoparden kraftigt, från en till två meter på längden, mankhöjd mellan 40 och 80 cm, vikt på 30-70 kg och svanslängd mellan 60 och 110 cm. Hanen är större än honan.

Leoparden är lika dödlig som graciös, lika stark som lömsk. En av dess speciella egenskaper är att hålla sig gömd och oupptäckbar för att smyga upp på sina offer. Leoparden är även både en god klättrare och simmare. Av alla stora kattdjur är den förmodligen den bästa ”stalkern”.

     Leopardens föda

Leoparden är främst köttätare och äter det mesta som den kan få tag i, alltifrån små gnagare till större bockar. Den vanligaste födan är antiloper och andra mindre och mellanstora djur med kroppsvikt på 10-40 kg. Hundar, babianer och boskap är heta villebråd om de befinner sig i närheten. Leoparder kan även attackera människor. 

     Leopardens reproduktion och livscykel

Leoparden har ingen särskild tid på året för reproduktion, utan honan föder i regel två-fyra ungar efter en dräktighetsperiod på 90-105 dagar. Honor föder i gömslen som grottor eller hål i träd. Ungarna föds med stängda ögon och en mer gråaktig päls med färre fläckar, som både är tjockare och längre än den fullvuxnas. Hanar blir könsmogna vid två års ålder och honor när de är något äldre. Ungarna kan stanna hos sin mamma fram till könsmognadsålder, eller lämna strax innan.

En leopards livscykel sträcker sig regel 12-17 år i det fria och över tjugo år i fångenskap.

     Leopardens beteende

Leoparden är, till skillnad från lejonet, ett ensamdjur (förutom när de lever med sina ungar) i bush- och skogsområden. Vuxna leoparder integrerar egentligen bara med varandra under parningstider. När leoparden jagar förlitar den sig på sin skarpsinnighet – både hörsel och syn. Den opererar mellan skymning och gryning, och vilar under dagen – gärna på en trädgren då den älskar att klättra. Eftersom leoparden främst är aktiv på natten, och även skygg till sin natur, är den svår att se på safari.

Leoparden är snabb (kan nå ca 60 km/h), smidig och spänstig. Den drar gärna upp sitt byte i ett träd. Detta beteende kan tyckas något omständligt, men det har sin förklaring. Leoparden vill helt enkelt ha sin mat för sig själv och gömmer därför bytet från lejon, hyenor och andra ”gratisätare” som gärna snor åt sig en bit.

     Leopardens främsta hot

Leoparden är ett av de mest eftertraktade kattdjuren av jägare. Djurets speciella skinn ger inte bara hög status och är ett tecken på välstånd, utan sägs även bära krafter och används i ceremonier inom vissa traditionella kulturer. Leopardens främsta hot är människan – om det så gäller dödande för ”troféhandeln”, försvar av sina marker (leoparden har visat sig tycka om både hundar och mindre typer av boskap som getter) eller skogsskövling. I tider av ständigt alarmerande siffror sägs det att det ändå kan finnas så mycket som 500 000 leoparder i hela Afrika. Denna siffra har kritiserats av vissa forskare, men leoparden tycks i vilket fall vara en riktig överlevare.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

Datum för avresa

År
Månad
Dag

2019-06-12T09:11:05+00:00