Om Kenya

Om Kenya

Alltsedan mänsklighetens start har folk varit bosatta i det område som i dag är Kenya. Historien har sedan urminnes tider präglats av folkvandringar och inflyttningar – den inhemska afrikanska befolkningen har blandats upp med människor från jordens många hörn. Landet har sett arabiskt inflytande, indiskt inflytande, europeiska kolonisatörer och till slut år 1963 – den efterlängtade självständigheten från Storbritannien. Historien är synlig än i dag och Kenya är ett mångfaldens land – alltifrån vad gäller kultur, befolkning och språk, till geografi och natur.

Mångfalden har dock kommit med ett pris och Kenyas historia, politik och befolkning har sedan urminnes tider präglats av yttre och inre konflikter, belägringar och upplopp. I politiken och ekonomin ser man tydliga spår av detta än i dag då landet fortfarande präglas av korruption och maktmissbruk. Fortfarande lever miljoner kenyaner i fattigdom och landet står inför svåra sociala, humanitära och miljömässiga problem som inte bara kommer att lösa sig i en handvändning, utan kräver årtionden av förändring och förbättring.

Men mångfalden är givetvis inte bara till ondo. I landet bor det över 40 folkgrupper som alla har sina unika kulturyttringar och traditioner. Med alla grupper kommer givetvis många olika språk – man tror att det talas ungefär 70 språk i dagens Kenya, och då är inte lokala dialekter medräknade. Swahili och engelska är de språk som främst används mellan de olika folkgrupperna. De flesta folkgrupper har traditionellt haft traditionella religioner, men de flesta har gått över till kristendom (landets största religion) eller islam (landets näst största).

Kanske Kenyas största behållning, och varför så många väljer att resa dit eller återvända, är djuren och naturen. Som safariland betraktat är Kenya ett av de absolut bästa i Afrika med alla sina djur och nationalparker. Till detta är den kenyanska naturen slående dramatisk. Gravsänkesystemet Great Rift Valley som klyver landskapet, utslocknande vulkaner, lavafält, öken, tropiska sandstränder vid Indiska Oceanen, bush- och savannområden, skogar, sjöar, floder, vattenfall, varma källor – listan tar aldrig slut. Och Kenya slutar heller aldrig att fascinera, fängsla och förtrolla med all sin rikedom och mångfald.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T08:31:13+00:00