Shopping i Kenya
Shopping i Kenya
Shopping i Kenya kan vara lika roligt som huvudvärksbringande. Hur man än uppfattar det så är det en av de upplevelser man tar med sig hem efter en spännande resa till Kenya. Landet är ett enda myller av lokalproducerade hantverksarbeten som blir fina souvenirer och gåvor att ta med hem.
Till den vanligaste shoppingen för turister hör smycken, träsnidade föremål och figurer, handgjorda leksaker, flätade korgar, salladsbestick, skålar, batiktavlor- och tyger, massaj-smycken- och filtar, traditionella tyger som kanga och kikoi, sandaler och figurer och brädspel i täljsten och ebenholts (ett särskilt svart träslag) – för att nämna några. Detta kan man handla på alltifrån flygplatser, hotell och lodger till turistshopar, marknader och gatustånd. Du hittar även försäljare som ”dukar” upp sina varor på en stor filt eller tygbit längs vägkanten, ofta passande vid någon scenisk utsikt där många turister stannar till.
Prutning är någonting som förväntas av en, med få undantag såsom fasta priser i mataffärer och vissa butiker. Det kan kännas jobbigt och obehagligt i början men efter ett tag kommer man in i det och kanske till och med tycker att det är lite roligt. Från lokalbefolkningens försäljare ser man på det som en del av yrkesrollen och förhandlingen görs alltid med glimten i ögat. Som turist ska man alltså inte gå runt med dåligt samvete och tro att man utnyttjat dem eller varit sniken.
Den som ger sig på shopping i Kenya kan räkna med mycket uppmärksamhet (”Come sister/brother – see my shop!”) från försäljarna. Och orden mzungu (singular) och wazungu (plural), benämning för vit person/utlänning, lär ringa i öronen resten av dagen.
Betalning
I Kenya är ”cash king” och all betalning när man shoppar souvenirer sker med kontanter. Undantaget är större butiker, flygplatser, hotell och lodger som även tar kort. Annars får man lita till uttagsautomaterna (ATMs), om man inte redan växlat hemma och fått med sig tillräckligt med kenyanska shillings. Speciellt på landsbygden och i småstäder är så gott som bara kontanter gångbart, vare sig man ska köpa en souvenir, äta ute eller handla dricka i en duka (liten, lokal kioskliknande affär).
Pruta
Förutom i större varuhus och finare affärer är prutningen norm och någonting som förväntas av en som turist. De kenyanska försäljarna ser köpslåendet av priset som en del av yrket. Från deras sida görs det ofta med en lättsam och skämtsam ton. Som turist ska man därför inte skämmas när man prutar, utan helt enkelt vara med och ”spela spelet”. Utgångspriset som de drar till med är alltid överdrivet och ibland kan man få ner det till det halva.
Man ska dock aldrig föreslå ett alltför lågt pris som kan förolämpa. I synnerhet bakom särskilt sniderier och smycken ligger det mycket handarbete. Man ska även tänka på att detta faktiskt är försäljarnas levebröd. Vill man testa om ens bud är orimligt kan man börja gå därifrån – ropas man tillbaka är priset prutbart. Ropas man inte tillbaka är försäljaren inte intresserad av att göra ”business” med en eftersom priset man sa förmodligen var för lågt.
Marknader
Kenyas städer, stora som små, kryllar av marknader – utomhusmarknader, matmarknader, loppmarknader etc. Ett besök på en marknad i Kenya ger smak på den livliga och färgstarka atmosfären som råder. Och att bli lämnad i fred ska man inte räkna med – särskilt inte som mzungu. På marknaderna hittar man alltifrån färska frukter och grönsaker, bönor och ägg till levande kycklingar, kött och fisk.
Landet har även en uppsjö av så kallade mitumba, som betyder begagnade kläder, och är en typ av loppmarknad som säljer just begagnade kläder. Kläderna anländer i stora säckar från Asien, Europa och USA. Har man tur kan man få kända märken och designerplagg för en blygsam peng. Mitumba är oerhört populärt bland lokalbefolkningen. Den största och mest välkända mitumba–marknaden är förmodligen Gikomba Market i Nairobi. Kenyanerna älskar att gå dit och fynda. Marknaden är något av ett virrvarr av smala gångar, ropande försäljare och enorma högar med kläder. Vill man få tag i godbitarna ska man komma på morgonen – det gör många kenyaner. Den bästa dagen att komma är lördagsmorgnar då kläderna anländer i stora buntar. Även skor och annat finns att fynda.
Överallt i Kenya springer man på marknader. Men de flesta och största hittar man i Nairobi. Den kanske allra kändaste är The Maasai Market, som egentligen är flera olika marknader. Massajmarknader är inte heller exklusiva för just Nairobi utan finns i många andra städer. The Maasai Market i Nairobi är öppen alla dagar i veckan utom måndagar och flyttar runt till olika platser i staden. Massajmarknader är färgstarka, livliga historier, och en modern uppvisning av traditionell, inhemsk kultur. Man kan köpa handgjorda smycken, masker, tyger, figurer och sandaler. Besök på en massajmarknad blir både en reseupplevelse för en själv, samtidigt som man stöttar lokala producenter och får en inblick i äkta, kenyansk kultur och det härliga kaos som ofta råder.
På tal om kaos – ett besök på en kenyansk, större busstation är också något av en upplevelse. Förutom resande kenyaner, turister och folk som vill att man ska med just deras buss, går det runt försäljare av frukt, snacks och dricka som sticker in varorna genom bilfönstren. Det är givetvis upp till en själv om man handlar av dem eller inte. Vill man inte ha någonting skakar man bara artigt på huvudet och tvingas kanske säga ”No” (eller hapana – ”nej” på swahili) några gånger. Men ska man åka på en långresa kan det sitta fint med något extra att äta och i synnerhet dricka.
På marknader gäller uteslutande kontantbetalning. Det är bra att bära med sig mindre sedlar . Man ska hålla noga koll på sina ägodelar och lämna de allra mest värdefulla ägodelarna hemma, speciellt smycken och klockor som tjuvar lätt rycker.
Stormarknader och varuhus
Vill man inte enbart handla sin mat på marknader, och kanske är ute efter mer ”västerländska” varor, så finns det stora supermarkets i de större städerna.Många matvaror är importerade och priset på dessa kan vara dyrare än vad man är van vid hemma. Kaffe och te – två av Kenyas stora exportvaror – köper man i mataffärer, i förpackningar med kaffebönor, malt kaffe, tepåsar eller te i lösvikt. Kenya är särskilt känt för sitt Kericho-te som odlas på de västra högländerna.
Större varuhus med vanliga butiker finns i de större städerna som Nairobi, Mombasa och Nakuru. Speciellt Nairobi, som är en av Afrika största städer, har flest varuhus och gallerior i hela Östafrika. Förutom affärer kan varuhusen innehålla biografer, gym, restauranger, mattorg, uttagsautomater etc. Two Rivers, som öppnade 2017 i norra Nairobi, är hela Öst- och Centralafrikas största köpcentrum. Andra stora och kända varuhus i huvudstaden är Westgate Mall och Sarit Center.
Vill du resa till Kenya?
Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!