Hitta rätt safari i Kenya

Välja rätt safariresa i Kenya

Man bestämmer sig för att åka på safariresa – bra idé! – och det pirrar i magen av förväntan. Några timmar senare sitter man med huvudvärk efter att ha blivit fullkomligt översköljd av researrangörer, reseförslag, parker, priser boenden, tips och att-tänka-på-listor. Att välja rätt safariresa i Kenya, för sig själv, sin familj eller grupp, är inte så enkelt som man kanske tror och det finns en hel del faktorer att undersöka och fundera på runt resan. Olika resenärer gillar olika typer av safariresor.

     Välja rätt researrangör

A och O är att hitta en researrangör som känns rätt och som ger en valuta för pengarna. Alla svenska safariresebolag har kontakt med lokala safariarrangörer, vilka de köper sina safariresor av. De kompletterar sedan resan med flygbiljetter och – i vissa fall – en svensk guide. En engelsktalande guide ingår annars i safariarrangemangen som köps på plats. Känner man sig väldigt osäker får man ringa och prata med några olika arrangörer för att jämföra vad som ingår och inte. Många bolag har liknande upplägg, men vissa saker kan skilja sig åt.

     Välja rätt land

Vill man se gorillor i Uganda eller den utrotningshotade noshörningen i Kenya? Vill man kombinera safarin med sol och bad på paradisön Zanzibar i Tanzania eller med ett besök i världsmetropolen Kapstaden i Sydafrika? Beroende på vilka specifika önskemål man har, kan det vara värt att fundera kring vilket land man vill åka till. Kenya är exempelvis rätt land om man vill åka på en billigare budgetsafariresa, utan att för den delen tumma alltför mycket på djurskådningen, boendet och kvaliteten på reseupplägget i stort.

Babygepard

     Välja rätt tid

Även den rätta tiden för resan kan vara högst individuell beroende på vad man värdesätter. Djurskådningen i Kenya är utmärkt så gott som året runt.

Under Kenyas högsäsonger (ungefär mitten av december-februari samt juni-oktober) är vädret förträffligt med varma och torra dagar. Enbart enstaka regnskurar kan förekomma, speciellt runt övergångsmånaderna; högsäsongen är således en perfekt tid att åka. Det negativa med denna tid är att priserna går upp rejält.

Under lågsäsongen går priserna ner och man kan få en mer ”ensam” safarikänsla. Lågsäsongerna infaller med regnen under april till maj eller i november-början av december. Man ska dock tänka på att vädret kan ställa till det med mycket nederbörd. Vilken tid som känns mest rätt för en själv är värt att fundera kring innan man bokar.

     Välja rätt park

Trots att de allra flesta parker ofta har rikligt med djur, har de även sina egna karaktärer och unika drag. Vill man se mäktiga The Great Wildebeest Migration ska man bege sig till Serengeti i Tanzania eller Masai Mara i Kenya.

Andra parker med sina speciella egenheter i Kenya är Lake Nakuru med sitt fågelliv (i synnerhet rosa flamingos), Amboseli med mäktig vy mot Kilimanjaro och stora elefanthjordar, Tsavo med sina röda elefanter (det handlar dock inte om någon spännande mutation utan de färgas röda av den vulkaniska jorden) och Samburu med den sällsynta nätgiraffen.

För att hitta rätt park bör man fundera på, förutom vad man faktiskt vill se, även vad man vill göra utöver safarin. Här kan safariparkernas utbud skilja sig åt. Extraaktiviteter kan vara bushvandring, besök i massajby, nattsafari, båttur, hästridning eller luftballongsfärd – kolla upp vilka parker som erbjuder vad. Man ska även vara beredd på att betala detta ur egen ficka.

När man väljer rätt park ska man även tänka på vilken typ av park som tilltalar en – större parker som Tsavo-parkerna i Kenya (täcker en yta på sammanlagt 22 000 km²) eller en mindre som Samburu i centrala Kenya? Vill man besöka Kenyas allra populäraste parker i Masai Mara eller Amboseli, eller kanske ovanligare parker som Meru eller Aberdare lockar? Har man lite ont om tid är Nairobi nationalpark ett ypperligt alternativ (den enda vilda parken i världen där man ser skyskrapor i bakgrunden) och vill man kombinera med bergsklättring kan man rikta in sig på Mount Kenya nationalpark.

Elefanter i Kenya

     Välja rätt boende

Trots att de befinner sig ute i vildmarken håller de allra flesta safarilodger– och camper fullvärdig kvalitet. Sedan finns det utrymme att välja antingen enklare eller lyxigare. Vid boenden som svenska researrangörer samarbetar med kan man vara trygg med att standarden är genomgående god. Det finns utrymme att komma med mer specifika önskemål beroende på vilket typ av boende man är ute efter. Kanske vill man att boendet ska ha en pool, goda fågelskådningsmöjligheter eller ligga beläget nära många av djuren, till exempel vid en vattenkälla.

Väljer man sedan att bo på en safarilodge, bor man på en typ av vildmarkshotell, i ett privat rum eller bungalow. Ett fast tältcamp är som en lodge med skillnaden att väggarna består av tältduk. Ett mer äventyrligt alternativ är mobilt tältcamp, där man rör sig från plats till plats i parken. Här är tälten och faciliteterna enklare och man får en mer naturnära safariupplevelse.

En annan faktor som kan spela in gällande rätt boende för en själv är givetvis den ekonomiska biten. Ett tips om man vill spara in lite pengar är att bo lite utanför parkerna, och inte mitt i dem, bland alla djur. Ett annat är att resa under lågsäsongerna då priserna sjunker.

     Välja rätt safarityp

Den allra vanligaste och populäraste safaritypen är så kallad game drive, vilket är djurskådningstur i fordon. Med denna safarityp kan man lägga stora områden vildmark bakom sig, man får se många djur – många på nära håll – och uppleva stora variationer i landskapet och terrängen.

Det går ofta att komplettera game driven med en annan safarityp, som en extraaktivitet. Andra safarityper att testa vid sidan om kan vara bushvandring, nattsafari, båttur, hästridning eller luftballongsfärd.

Safaris som görs helt till fots får en lite annan karaktär än de som sker i fordon. Man hinner å ena sidan inte ta sig över särskilt stora områden, eller komma djuren lika nära på grund av säkerhetsrisken. Å andra sidan kommer man naturen och ”elementen” närmare. Man hör alla ljud och känner alla dofter på ett särskilt sätt. Dessutom ser man djurens spår direkt och får en genuin vildmarkskänsla då man campar i tält och äter och lever ute i det fria. Ofta är vandringssafari bara tillåten utanför parkerna.

     Välja rätt restyp

Är det bara den klassiska safarin man är ute efter eller vill man kombinera med bergsklättring, forsränning eller någon alla spektakulär naturupplevelse? En vanlig typ av resa är efter att safarin i nationalparkerna avsluta på en kritvit sandstrand, antingen på Kenyas soldränkta kust eller på paradisön Zanzibar i Tanzania. De vajande palmerna, svalkande brisarna och varma vågorna från Indiska Oceanen blir den perfekta avkopplingen före hemfärd. Man kanske till exempel kortar ner safarin med någon dag för att hinna få lite sol och bad. Safari är en ganska intensiv aktivitet, med många intryck, och ibland är få dagar precis lagom.

     Välja rätt längd, transport och tempo

Vissa vill stanna i samma park under hela safariresan, men andra vill åka runt och se nya platser. Allt detta beror på hur lång resa man kan göra samt hur högt tempo man är villig att hålla. Stannar man i samma park räcker det med en safari under två-tre dagar. Om man bokar in mer än en safaripark brukar resan uppgå till en vecka. Det viktigaste är att resan är beskaffad på ett sådant sätt att så mycket tid som möjligt tillbringas i safariparkerna – oavsett vilket upplägg man väljer. Detta kan vara en fråga om, förutom tid, även ekonomi. Längre safariresor blir givetvis dyrare.

Man kan dock inte helt komma ifrån längre transporter, och i synnerhet inte om man vill hinna med safari i mer än en park. För att spara in restid kan man åka s.k. safariflyg, som är ett litet flygplan som landar på mindre landningsbanor nära eller i parkerna. Annars sker transporten på bilvägar av varierande kvalitet, med alltifrån bra asfaltvägar, till ojämna, håliga grusvägar och terrängkörning i vildmarken. Resorna kan ta flera timmar.

Gör man safariresan med barn ska man särskilt tänka på att dra ner på tempot och prioritera att tillbringa så mycket tid som möjligt i parkerna för att se djuren, och så lite tid som möjligt ute på Afrikas dammiga och skumpiga vägar.

Leopard i Kenya

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T08:50:40+00:00