Nairobi
Nairobi – ”the green city in the sun”
Kenyas huvudstad, tillika största stad, heter Nairobi och är belägen på det centrala höglandet, på nästan 1700 meters höjd över havet. Altituden gör klimatet förhållandevis behagligt. Nairobi ligger nära ekvatorn, detta gör att man pratar om regnperiod och torrperiod, istället för årstider.
Under april och maj äger den längsta regnperioden rum och från november till mitten av december infaller i regel en kortare regnperiod. De varmaste månaderna är december-mars med temperaturer omkring 25 grader, och under juni-augusti är det som kallast med strax över 20 grader. Nairobi slipper i regel den allra värsta tryckande hettan som andra delar av landet lider av.
Vid Nairobis grundande 1899 fungerade staden som en byggarbetsplats för den ugandiska järnvägen och området utgjordes i princip av obebodd, otrevlig träskmark. Dagens Nairobi är en modern storstad som vuxit fram under 1900-talet, vars utveckling inte minst tog fart efter självständigheten 1963. I dag är den levande, urbana, moderna huvudstaden en av Östafrikas största. Enligt den senaste folkräkningen, dock från år 2009, bodde det drygt tre miljoner invånare i innerstaden, och drygt sex miljoner i hela storstadsområdet.
Stadskärnan utgörs av många kontors- och affärslokaler, banker, arkader och butiker. Stora gator är Kenyatta Avenue och Moi Avenue – även Uhuru Highway som korsar stadens centrum. I centrum sticker skyskraporna upp som vårens krokusar. Landets president bor givetvis i Nairobi – i det så kallade State House, som agerat bostad till statsöverhuvudet sedan självständigheten. Runt om City Square (det centrala torget) finner man både stadshuset och domstolar. Parlamentshuset, sätet för landets regering, kan man få sig en titt på i staden.
Nairobi kallas ”The green city in the sun” (”Den gröna staden i solen”) och lever sannerligen upp till sitt rykte genom stora skyskrapor mitt i vegetationen. Nairobi är en unik blandning av bush och betong, savann och storstad. Det är dessutom den enda staden i världen som kan skryta med en helt egen nationalpark med vilda djur.
Historia
När massajerna anlände till den kärrlika platsen saknade den mänsklig aktivitet, men desto fler vilda djur upptog platsen. Massajerna förde sin boskap till områdets friska flod med ”kallt vatten” (uaso nairobi). Platsen döptes då till Enkare Nyirobi – ”platsen där det finns kallt vatten”.
Senare fungerade staden som en förvaringsplats, stationshus, växlingsbangård och campingplats för alla arbetare. Mestadels för indier men även vissa britter, som blivit anställda för att arbeta med den ugandiska järnvägen. Tågbanan började i kuststaden Mombasa, letade sig in i landet, genom Nairobi, och begav sig ända till grannlandet Uganda. Samtidigt som järnvägsspåret anlände till platsen den 30 maj 1899 ökade snabbt intresset för Kenya från kolonisatörerna och nybyggarna.
Det var dessvärre inte bara järnvägen som anlände. I början av 1900-talet kom även pesten och kort därefter en brand som ödelade platsen, vilket fordrade en ombyggnation. År 1907 utsågs den återupprättade staden till huvudstad över protektoratet Brittiska Östafrika (denna titel övertogs från Mombasa), och 1920 blev Nairobi huvudstad i den officiella kolonin. Många brittiska nybyggare bosatte sig i Nairobi och områdena runt om, på grund av dess gynnsamma, svalare klimat och bördiga jordar. Det officiella stadsutnämnandet kom inte förrän 1950 och 1963 blev Nairobi den självständiga republiken Kenyas huvudstad.
Ekonomi, industri och utbildning
Ända sedan självständigheten 1963 har Nairobi utgjort ett centrum, givetvis i Kenya men även i hela den östafrikanska regionen, för ekonomi, handel och kommunikation. Nairobi har även fungerat som naturlig inkörsport för att upptäcka regionens djurliv med olika safaridestinationer. Staden kallas “Safari Capital of the World” – “Världens safarihuvudstad”. FN hyser sedan 1996 sitt Afrika-högkvarter i Nairobi. Landets största flygplats Jomo Kenyatta international airport är belägen knappt två mil sydöst om stadskärnan. Över 40 flygbolag opererar till och från flygplatsen, till 50 olika länder. Med sina sju miljoner passagerare blev JKIA 2016 kontinentens sjunde mest trafikerade flygplats.
Kenya har en av Afrikas mer innovativa ekonomier där Nairobi utgör dess kärna, med en välutvecklad infrastruktur, den ledande nationella banken (Kenya Commerical Bank) och internationella banker (Barclays, Citibank etc.). Nairobi har även stor industriell tillverkning inom områden som mat, öl, konstruktionsmaterial, textilier och kemikalier. Till detta är hantverkssektorn stor med snickare, metallarbetare, reparatörer etc. Stommen i Kenyas ekonomi är jordbruket. Omgivningarna kring Nairobi är bördiga och viktiga för både BNP och export. Till de främsta livsmedlen man odlar hör majs, hirs, maniok, bönor och frukt. Till exportgrödorna hör främst kaffe och blommor, som är en växande marknad.
Nairobi universitet är landets äldsta och största. Det grundades 1956 under namnet Royal Technical College, men den egentliga institutionella statusen kom inte förrän 1970 när det östafrikanska universitetet delades upp i tre: Makerereuniversitetet i Uganda, Dar es Salaams universitet i Tanzania och Nairobi universitet i Kenya. Nairobi universitet blev då officiellt ett självständigt universitet. I dag är det akademiskt hem till mer än 84 000 elever. Kenyatta universitet, också beläget i Nairobi, är landets näst största (drygt 70 000 elever). Till detta har Nairobi en rad privatägda högre utbildningar, som många öppnade under 80-och-90-talen. I Nairobi finns många av landets bästa primary– och secondary-skolor, både statliga och privata.
Men det finns en baksida till Nairobis tillväxt och framfart. Staden har fått öknamnet ”Nairobbery”, då den har ett rykte om sig att vara osäker och farlig. Det finns dock ingen anledning att vara rädd i onödan, men man ska givetvis praktisera sunt förnuft: inte skylta med värdesaker, inte gå i skumma gränder, undvika stora, okända folksamlingar och inte ta ut pengar på kvällen eller natten – detta gäller samtliga större städer i landet, inte bara Nairobi. Den som ska besöka något slumområde bör aldrig åka ensam.
Kibera – Afrikas största slum
Förutom att vara landets ekonomiska och affärsmässiga knutpunkt, är även fattigdomen utbredd i Nairobi. Slumområdet Kibera inom stadens gränser brukar kallas för ”Afrikas största slum” och då syftar man inte till ytan, som inte är större än 2,38 km². Man tror däremot att det bor drygt en miljon människor inom detta lilla område, vilket ger en hisnande befolkningstäthet.
Kibera präglas av fattigdom, arbetslöshet, våldsamheter, sjukdomar och föroreningar. Andra utbredda problem är alkohol, droger, limsniffande, våldtäkter, oönskade graviditeter och farliga aborter. De flesta människor bor i små kåkar sammansatta av lera, betong, plåttak och ler- eller betonggolv. Genomsnittsstorleken på en sådan kåk är knappt fyra gånger fyra meter, och i många bor det åtta eller fler personer, där alla sover på golvet.
Befolkningen i Kibera är blandad, med de flesta av landets folkgrupper representerade. Särskilda etniska spänningar finns mellan kikuyus och luos, som också är landets två största folkgrupper. Andra infekterade motsättningar är mellan hyresvärd och hyresgäst, de med jobb och de utan. Befolkningen i Kibera är ung – omkring tre fjärdedelar är under 18 år.
Kultur- och djurliv
I landet är Nairobi den bästa platsen för en rolig utekväll, en shoppingtur eller hotellbesök. Nairobi har även ett stort utbud marknader, muséer och parker: Maasai Market, nationalmuseet och Uhuru Park (på swahili ”frihetsparken”) nära stadens business-centrum. Mer naturnära sevärdheter nära staden inkluderar bedårande Ngongskogen och Ngongbergen. Vid Ngongbergen bodde den danska författaren Karen Blixen vars gård omvandlats till museum. Här får man se bilder från Blixens liv och rekvisita från filmen Mitt Afrika och insyn i hennes liv i Kenya.
Den som vill se vilda djur behöver inte åka långt. Nairobi har ett centra för föräldralösa elefant- och noshörningsungar – David Sheldrick Elephant and Rhino Orphanage – samt ett giraffcenter som startade för att skydda den utrotningshotade Rothschild-giraffen. Nairobis alldeles egna nationalpark med djur i det fria ligger ungefär en halvtimmes bilfärd från stadens centrum. Nairobi nationalpark är hem till omkring 100 däggdjursarter och 400 fågelarter.
Vill du resa till Kenya?
Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!