Små däggdjur

Små däggdjur

Faunan i Kenya är nästan utan konkurrens på kontinenten. Och det fullkomligt kryllar av små däggdjur i landet – bl.a. 106 olika gnagare, 104 fladdermössarter och 36 olika insektsätare. Dock ser man de inte lika ofta, och särskilt inte under safari när man susar fram i en bil. Gränsdragningen storleksmässigt kan vara vansklig, men de små däggdjur som tas upp här väger alltifrån några 100 g, till ett par (högst 3-4) kg.

     Gnagarna

Gnagarna fyller upp jorden – bokstavligen. Det är den ”mesta” däggdjursgruppen som finns med över 2000 arter, vilket innebär att ca 40 % av alla däggdjur är gnagare.

”Östlig jordekorre” (svenskt trivialnamn) är en gnagare i familjen ekorrar. Pälsen är rödgul eller rödbrun, lite sträv och garvad, med en ljusare framsida. Jordekorren är liten, 20-25 cm och väger 255-420 g. Den gillar torra savanner och buskmarker. Den äter främst löv och frön, men kan även stoppa i sig frukter, stjälkar och insekter.

Västafrikansk jordekorre är en relativt stor ekorre – längd ca 20-46 cm och vikt 300-900 g. Pälsen får samma nyans som jordmånen den befinner sig i, vilket ger brunaktiga, till rödgråa till gulgråa färger. Två vita strimmor följer sidorna. Gnagaren gillar torrt klimat, savann, skogsmark och halvöken. Den lever i östra Kenya, och äter främst växtbaserat.

Springharen är, trots namn och likheter, inte en hare, utan en gnagare. Den är 35-45 cm lång och väger omkring 3 kg. Den påminner lite om en känguru med sina långa, kraftfulla bakben som den kan hoppa 6-9 m med. Ovansidan kan vara sandfärgad eller röd-brunaktig, med en vit framsida. Den gillar halvtorra till torra gräsmarker och äter växtmaterial, ibland insekter.

Gräsråttan är förhållandevis stor, en 16-20 cm lång gnagare, från råttfamiljen. Färgen är svart-gul och svansen 12-17 cm. De gillar savanner och äter mest gräs, blad och frön.

     Kött-och insektsätarna

Afrikansk pygméigelkott  lever  i gräsmark, savann och öppen skogsmark. Den är 17-23 cm och väger 240-700 g. Igelkotten är främst insektsätare, men den kan även äta kadaver, ormar, fågelägg, frukt och växtdelar.

Bandillern är, trots likheter med skunken, ett mårddjur. Likt skunkarna har den svartvita ränder på ovansidan. Den är drygt ½ m lång (med svansen) och väger ca 0,5-1,5 kg. Den bor i savann, halvöken och regnskog och är köttätare – små gnagare, småfåglar, ormar, ödlor, insekter etc.

Vanlig genett är en art bland rovdjuren viverrider (sibetdjur). Den ser lite ut som ett avlångt kattdjur, med lång svans (40 cm). Genetten är ½ m lång och väger ca 2 kg. Den gillar träd och skog, då den är en bra klättrare. Som köttätare äter den små gnagare, fåglar och insekter.

Manguster är ett rovdjur, där surikaten (finns dock bara i sydvästra Afrika) kanske är den kändaste typen genom Timon i Lejonkungen. De är strimmiga med långa ansikten och kroppar och gillar savannhabitat. De små väger 0,3 kg, och större hela 5 kg. Mangustern är köttätare och födan består av mindre däggdjur, småfåglar, krabbor, insekter och maskar.

     Primaterna

Potto är en gråbrun till rödbrun, ullig primat på 30-40 cm och 0,6 till 1,6 kg. Den lever i tropiska regnskogar från Guinea och Nigeria, till Kenya, Uganda och norra Kongo-Kinshasa. Den äter främst frukter och trädsav, men även insekter, småfåglar och fladdermöss.

Galago är ett släkte med de minsta primaterna i Afrika. I Kenya hittar man Kenya Coast Galago som finns i tropiska skogar eller skogar vid vattendrag. Den är 14-18 cm och väger 100-200 g. Så signifikant för galagoer, har den stora runda ögon (anpassade för nattaktivitet) och fladdermuslika öron. Galagons föda består främst av insekter och trädens vätskor.

     Två egna arter

Savannharen är, till skillnad från springharen, faktiskt en hare. Arten kanske snarare räknas som medelstor, 40-60 cm lång och 1,5-3,2 kg, med långa öron. Den hittas på savannen men också andra habitat i Afrika söder om Sahara. Savannharen är gråbrun, med rödaktiga inslag, och vit på magen. Den äter gräs och annat växtbaserat från marken.

Fladdermusen hör till en däggdjursfamilj, den artrikaste efter gnagarna, med över 1000 arter. Fladdermöss finns nästan över hela jorden och är något så ovanligt som ett däggdjur som kan flyga. I Afrika finns mer än 200 arter och de håller främst till i skog och savann och sover (upp-och-ner) i stora kolonier i träd. De minsta väger ca 5 g och de största nästan 400 g. Fladdermöss äter främst insekter, växtmaterial och frukt. De är nattaktiva djur.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

Datum för avresa

År
Månad
Dag

2019-06-12T09:13:24+00:00