Mombasa

Mombasa – korallpärlan i Indiska Oceanen

Kenyas andra största stad, tillika viktigaste kust- och hamnstad, ligger i landets sydöstra delar. Staden är belägen på en korallö i en vik av Indiska Oceanen, men man når fastlandet smidigt med broar och färjor. Mombasa är även huvudort i Mombasa County – ett av 47 län som trädde i kraft 2013 enligt den nya grundlagen från 2010 (tidigare var landet uppdelat i åtta provinser där Mombasa hörde till Kustprovinsen).

Klimatet i Mombasa är tropiskt, hett och fuktigt. Det är varmt i princip året om, mellan 25 och 32 grader. Två regnperioder infaller: den längre under april och maj. Den kortare regnperioden i november innehåller sporadiska skurar mot årsslutet. De torraste månaderna är januari och februari. Mombasas ekonomi kretsar mycket kring turismen med stadens tropiska, varma klimat, havsutsikt mot Indiska Oceanen och bländande sandstränder i överflöd.

Det beräknas bo omkring 1,2 miljoner människor i Mombasa och staden är en multikulturell smältdegel av människor, språk, kulturer och religioner. Staden har alltid varit centrerad kring hamn- och handelsverksamhet, där afrikansk, indisk och arabisk samverkan bidragit till hur Mombasa ser ut idag. Swahili-folket, som befolkningen kallas, är de enda i landet med språket swahili som modersmål och har skapat en egen, distinkt kultur som skiljer sig en hel del från övriga landet. Maten, kryddorna och arkitekturen skvallrar alla om tider som flytt och influenser som stannat.

Morrande lejon

     Historia

I Mombasa hör man historiens vingslag öronbedövande högt, samtidigt som staden är en modern, kosmopolitisk storstad. Mombasas historia präglas av handel och blodiga erövringar. Den beboddes ursprungligen av bantufolk, främst mijikenda som består av nio etniska grupper med besläktade språk, i de heliga skogarna (kayas) runt kusten. Dessa grupper blandades med jordanier som anlände på 500-talet samt perser och araber som lade till med sina dhower (en- eller tvåmastad arabiskt skepp) århundradet senare. Perserna och araberna skapade handelsvägar, handelscentra och civilisationen blomstrade. Handelsvarorna inkluderade glas, mässing, koppar, timmer, kryddor, guld, elfenben, noshörningshorn, sköldpaddsskal och slavar. Den arabisk-swahiliska kosmopolitiska kulturen, med swahili som enande språk, kunde sedan växa och gro i relativ lugn och ro under nästan ett årtusende.

Men det är inte för intet som Manbasa (arabernas namn på staden) på swahili kallas Kisiwa Cha Mvita – ”Krigets ö”. Platsen har bytt ägare ett antal gånger och präglats av inkräktare och fiendskap. Portugisernas erövringar under 1500-talet var brutala och den inhemska befolkningen gick inte med på att kuvas och säljas som slavar utan motstånd. Portugiserna vann inte bara den kampen, utan byggde även den imponerande fästningen Fort Jesus. De behöll kontroll över staden under hundra år. Efter en rad erövringsförsök fick portugiserna till slut se sig besegrade av araber från Oman i slutet av 1600-talet. Under 1820-talet anlände britterna och Mombasa var faktiskt ett brittiskt protektorat 1824-1826. Under sultan Seyyid Said blomstrade Mombasa, dessvärre till stor del på grund av slavhandeln. Britterna pressade emellertid Said att avskaffa slaveriet, vilket åtminstone ledde till starka restriktioner inom området år 1845.

Ett par decennier senare tvingade britterna, med våld, bort araberna och 1895 blev Mombasa, med hela Kenya, ett protektorat under den brittiska kronan. 1888 etablerade Brittiska Östafrika sitt högkvarter i Mombasa, som blev språngbrädan till det som skulle bli en officiell brittisk koloni år 1920. Under britterna förstärktes Mombasas centrala roll i landet genom anläggandet av den historiska ugandiska järnvägen som hade sin utgångspunkt i staden. Byggandet av denna påbörjades år 1896. Fram till 1907 var Mombasa huvudstad, då titeln övertogs av Nairobi.

     Hamnstad och strandstad

Mombasa behåller alltjämt en viktig status i landets ekonomi, handel och transport genom många jordbruksvaror: sisal, bomull, socker samt exotiska frukter och grönsaker. Hamnläget ger Mombasa en unik ställning i hela den östafrikanska regionen då den fungerar som exporthamn, inte bara för Kenya, utan för nordöstra Tanzania och Uganda. Detta tack vare den sammanlänkade järnvägen.

Kilindini (ett gammalt swahili-ord som betyder “djup”) är Mombasas huvudhamn, Kenyas enda internationella hamn samt hela Östafrikas största. Staden har även en viktig industrisektor med cement- metall- och konstgödselfabriker, skeppsvarv samt olje- och sockerraffinering. Moi internationella flygplats en mil nordväst om Mombasa är, liksom staden, landets näst största. Flygplatsen är döpt efter landets andra, och längst sittande, president Daniel Arap Moi.

De skummande vågorna som slår mot strandlinjen, en svag bris som stryker palmbladen, kritvita stränder allt detta finns att njuta av i Mombasa. En rad stränder ligger längs med kuststräckan, på mer eller mindre långt avstånd från staden.

Nyali Beach hittar man fem kilometer från centrum och är lätt att nå. På norra sidan finns även Bamburi Beach (tio kilometer bort) och Shanzu Beach (14 kilometer). På den södra kuststräckan ligger Mombasas populäraste strand, Diani Beach, som dock ligger tre mil från staden. En bit norr om Diani, nästan två mil söder om Mombasa, ligger lugna Tiwi Beach. Och är det lugn och ro man vill åt är öarna Chale och Funzi perfekta tillflyktsorter. Båda erbjuder dessutom snorklings- och dykmöjligheter för den äventyrlige. Funzi är speciellt känt för sina sköldpaddor.

     Sevärdheter och landmärken

Stadens hjärta och huvudsakliga sevärdhet är Old Town (den gamla staden) med sina smala, slingrande gator. Stadens, olika intryck från arabiska, indiska, portugisiska, brittiska och givetvis även inhemska kulturer, återspeglas i arkitektur, kultur och mat. Nästan vart man än går får man en kryddig doft i näsan.

Den gamla swahilikulturen är inte lika påtaglig som i den gamla delen av Lamu (på ön Lamu), men Mombasa Old Town bär på speciell karaktär med en del byggnader från 1700-talet, som kombinerar regionens olika, geografiska influenser. Många hus har vackert utsirade, detaljrika dörrar och fasaderna pryds med läckra balkonger. De flesta husen är emellertid byggda under 1800-talets senare hälft och 1900-talets tidigare, och på senare år har det pågått en hel del renoverings- och förnyelseprojekt i området.

Det kändaste, tillika mest historiska, landmärket i staden är förmodligen Fort Jesus. Fort Jesus är en 2,36 hektar stor fästning som byggdes 1593-1596 av portugiserna och har vaktat Mombasas hamn sedan dess. Beordrad av portugiserna för att skydda kustlinjen och hamnen, men designad av den italienska arkitekten Giovanni Battista Cairati, uppfördes Fort Jesus på korallåsen nära Kilindini-hamnen. Fästningens utformning präglas starkt av renässanseran under vilken den är uppförd, men har sedan dess renoverats och byggts ut. Fort Jesus har bytt ägare åtskilliga gånger. Främst är det portugiserna och araberna som våldsamt bråkat om dess, och hela stadens, gunst. Mombasas många kulturella och religiösa inflytelser har även gett upphov till flertalet kyrkor, moskéer samt hinduiska och jainistiska tempel.

Mombasa Tusks har blivit en symbol för staden. De två paren elefantbetar i aluminium bildar välvningar över vardera körriktning på Moi Avenue, och markerar in- och utgången till stadens centrum. Landmärket invigdes 1952 för att fira minnet av drottning Elizabeth II:s syster prinsessan Margarets besök i Mombasa.

Elefanter i Kenya

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T09:16:28+00:00