Safarifordon 

Safarifordon

Safarifordon är beskaffade på sådant sätt att de ska förhöja safariupplevelsen: antingen med stora fönster, taklucka, öppet på sidorna eller helt öppet. Precis som med safariguiden är safarifordonet en viktig del av hur safarin faktiskt blir för safariresenärerna. A och O är därför att fordonet är i gott skick. Slitage i plåten är naturligt, men det är viktigt att fordonens däck, bromsar och dylikt regelbundet underhålls samt att fordonen är utrustade med reservdäck. Att bli stående mitt ute på savannen är en mindre angenäm upplevelse. Fordonen ska också vara utrustade med säkerhetsbälten, ofta midjebälten, samt första förbandslåda och radio för kommunikation vid nödlägen. Säkerheten ska alltid komma först ute i vildmarken.

Vilken typ av safarifordon som används beror dels på vilken typ av safari man är på, dels vilket land man befinner sig i och dels vilken nationalpark eller reservat som safarin äger rum i. I Kenya är det vanligaste upplägget att samma safarifordon brukas under hela safariresan. Man blir således hämtad, samt körd till parken, i samma fordon som sedan används under game driven (djurskådningen på savannen). Undantag sker i de fall man flyger till parken, kör själv eller har ett annat upplägg där man har lodgen/campen som bas. I dessa fall sker game driven oftast i mer eller mindre öppna fordon.

 Det finns i regel begränsat bagageutrymme i safarifordon. Har man möjlighet ska man därför packa i mjuk väska, hellre än en hård. I annat fall får man ha väskor i passagerardelen, men då får man sitta trångt och resor till parker brukar vara långa. I värmen är kylboxar fulla med kallt vatten, som antingen fylls med is eller drivs med el, ett tacksamt inslag.

Safarifordon kommer i de klassiska naturfärgerna vitt, grönt och beige, vilket bidrar till att öka vildmarkskänslan. Tillsammans med kläder, skor eller hatt i matchande nyans kan man sannerligen skapa sig en känsla av ”äkta” safariresenär ute i bushen.

Babygepard

    Minibuss

I Kenya är tvåhjulsdriven minibuss ett vanligt safarifordon. Minibuss passar när man inte ska köra i alltför tuff terräng. I en minibuss får det plats 8 passagerare, men ofta används bara sju säten för att garantera alla en fönsterplats. Den mjukare fjädringen gör att sätena är de mest bekväma bland de olika safarifordonen. Minibussarna är även utrustade med taklucka så det finns möjlighet att stå upp i fordonet när det står still. Detta ger bra fotograferingsmöjligheter och fin överblick över savannen och djuren. Många har även soltak som skyddar mot den starka solen.

     Fyrhjulsdriven Land Cruiser

Fyrhjulsdrivna Land Cruisers. Dessa är nödvändiga för att manövrera tuffare terräng. Liksom i minibussarna används inte fordonets mittensäten för att optimera safariupplevelsen för samtliga passagerare. I regel får därför 4 passagerare plats. Det finns även förlängda varianter som tar sex passagerare. Även fyrhjulsdrivna safarifordon är utrustade med taklucka.

     Öppna safarifordon

Öppna safarifordonen är fyrhjulsdrivna och delvis öppna, med fritt på sidorna, eller helt öppna (även tak saknas alltså). De är i regel specialanpassade Land Cruisers med plats för sex-nio passagerare. Det kan även finnas en stol längst fram, utanpå bilen, reserverad för en tracker, spårare, så att han lättare ska se djurens spår och dylikt.

De öppna fordonen är vanligare i de sydligare safariländerna, som Sydafrika, Botswana etc. I Östafrika är dessa fordon helt enkelt inte tillåtna i vissa områden.

Då de öppna fordonen är så pass öppna mot ”elementen” kommer man närmre ljud, lukter, djur och natur. Dessvärre gäller detta även den farliga solen så det är viktigt att skydda sig med solkräm, hatt och gärna svala, långärmade kläder. Men håll i hatten – det kan vara blåsigt! Skulle det regna finns det ofta regnponchos, storlek mindre tält, i bilen. Många öppna fordon har även suffletter så att man kan stänga om.

Fordonen är emellertid inte tillämpliga att använda på de vanliga vägarna till och från parkerna. Det skulle vara direkt livsfarligt att sitta så pass öppet i högre hastigheter. Dessutom utsätts man för fartvind, damm och eventuellt regn. Därför används öppna safarifordon till de resenärer som kommer med flyg, och saknar biltransport, eller de som planerar bo på lodgden/campen men som anländer på annat sätt utan ”förbeställd” transport.

     Overland truck

Det största safarifordonet är en typ av mindre lastbil, på engelska overland truck, som är avsedd för större safarigrupper på upp till 24 passagerare. De kan lägga tusentals kilometer bakom sig under flera veckor, och ta sig från land till land. Därför är de anpassade att klara av de afrikanska vägarnas alla håligheter, gupp, djupa hjulspår, lervälling samt ta sig över mindre vattendrag om det skulle behövas.

Med overland trucks är man ofta borta under en längre tid vilket innebär att man campar. Fordonen är därför utrustade med inbyggda kök – med kyl, frys, spis, diskplats –, vattentankar och förvaringsutrymmen stora nog att få plats med passagerarnas bagage (man bör ändå packa i smidigare mjuka väskor), likaså tält, stolar, bord m.m. Allt detta lastas antingen under säten eller i en efterföljande släpvagn.

Liksom de mindre safarifordonen har overland trucks takluckor så att man kan ställa sig och få 360-gradig vy över landskapet. Stora fönster erbjuder också bra utsikt.

Kenya Palm

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-03-07T21:22:29+00:00