Familjesafari i Kenya

Familjeresa till Kenya

De flesta barn älskar äventyr. Och vad är ett större äventyr än att åka till Kenya för att titta på vilda djur, bo mitt i bushen och komma till ett varmt land, så olikt det man är van vid? En familjeresa till Kenya är en resa som alla kan njuta av, vuxen som barn, och den ger minnen för livet. Att man har barn ska inte utgöra något hinder för att uppleva den där Afrikadrömmen som man går och bär på. Vissa anpassningar till just barnen kan emellertid behöva göras – det kan röra sig om flygresans längd, boende och transport. Om man kontaktar researrangören på hemmaplan kan de skräddarsy en barnvänlig safariresa.

Familjresan till Kenya blir inte bara ett spännande äventyr, utan även en lärorik resa. Barnen får lära sig, inte bara om djuren och naturen, utan hur det är att komma till ett nytt land med nya människor, språk, kultur och intryck. Att se och uppleva Kenya genom barnens tindrande, hänförda ögon är en hjärtevärmande upplevelse.

Vaccinationer och malaria

Rådfråga vaccinationsmottagning eller vårdcentral om nödvändiga vaccinationer samt kring malariaprofylax för barn. Ett av de viktigaste skydden mot malaria, och andra myggrelaterade sjukdomar, är att vara noga med myggstiftet, och i synnerhet på kvällar. Alla boenden bör ha myggnät över sina sängar; dessa ska alltid användas. För barnen kan myggnäten skapa lika mycket en mysig och drömsk stämning, som äventyrlig och exotisk.

Resor

Flygresor till Kenyas huvudstad Nairobi tar minst 12 timmar (kan uppgå till drygt 20) från Skandinavien – alltid med minst en mellanlandning. Långflygen är utrustade med skärm så barnen kan underhållas med film och spel, förutom de egna sakerna som man har med sig. Barnvagnar checkas in som specialbagage.

Väl på plats i Kenya kan sedan långa resor i bil vänta. En guide hämtar upp på flygplatsen. Parkerna ligger i vildmarken och flera timmars bilresa får man räkna med. Vägarna är inte alltid av det bästa slaget, utan det kan bli rejält skumpigt. Ett bekvämare alternativ är att flyga i mindre flygplan till parkernas bushflygfält, med s.k. ”safariflyg”.

Väljer man bilvägen får man se mer av landet. Och ju närmare parken man kommer, desto större chans har man att få se djur – apor, antiloper och en och annan zebra och giraff. Man kan tävla om vem i familjen som får syn på det första djuret.

Väg i Kenya

Parker och boenden

Masai Mara Viltresarvat är en passande safaridestination för familjeresan då den innehåller otaliga djurarter – alla Afrikas mest klassiska – och bäst möjligheter i landet att se alla i Big Five. Masai Mara är särskild känt för sina kattdjur, speciellt lejonflockarna, samt även för ”The Great Wildebeest Migration” som äger rum juli-oktober/november.

Besök i Masai Mara kan vara oemotståndligt, men om man ska kombinera safarin med sol och bad på kusten kan man istället fundera på att besöka någon av de mer sydöstliga parkernaTsavo eller Amboseli. Transporten i bil blir inte fullt lika lång. Man kan även flyga om man vill spara tid (och då även hinna med Masai Mara).
Även dessa parker bjuder på rika djurliv och spännande safariupplevelser. I Tsavo är elefanterna röda eftersom de färgas av den vulkaniska jorden som de badar sig i. Och i Amboseli får man se, förutom alla djur, Afrikas högsta berg Kilimanjaro då parken ligger nästan alldeles vid gränsen till grannlandet Tanzania.

Hos de flesta hotell, lodger och camper i parkerna kan man få familjerum/familjetält med plats för extrasäng eller spjälsäng. I tält kan barnen ibland komma att få bo i ett separat rum, men i direkt anslutning till de vuxnas. Barn under 12 år har ofta rabatterat pris på boenden – vissa har än generösare åldersgräns. Det kan även dyka upp specifika säsongserbjudanden där det första barnet bor gratis osv.

boendenas restauranger finns det mesta som barn gillar – annars ska man inte tveka att be dem att ordna någonting. Eftersöker man mer utpräglade barnvänliga menyer kan researrangören tipsa om vilka boenden som erbjuder detta. Begäran vad gäller allergier eller annan typ av specialkost är inga problem för hotell, lodger eller camper att möta.

Game drives

Giraffer, lejon, elefanter, noshörningar, flodhästar – det ena djuret kommer vara häftigare än det andra. Har man förberett sig med att titta på Disneys Lejonkungen, och kanske titta på bilder av djuren, före avresa blir det extra roligt att sedan se dem med egna ögon. Timon, Pumbaa, Rafiki – alla Simbas vänner finns att hitta på safari Kenya.

Game drives, alltså djurskådningen som sker i ett fordon som man åker runt i på savannen, kan man tänka sig passar barnen som handen i handsken med djur i överflöd. Men det finns en annan sida av detta mynt. Under långa stunder kan man åka runt, på jakt efter djuren, utan att det egentligen händer någonting. Barnen kan då bli rastlösa, uttråkade och trötta. Under dessa stunder – för de kommer att komma – får man försöka underhålla hålla dem bäst det går med spel, böcker, lekar etc. Man utforma tävlingar som ”Vem ser det första lejonet?” eller bokstavslekar med savannens djur (säger någon “zebra” ska nästa säga ett djur på a osv.)

Elefanter i Kenya

Barnvänliga aktiviteter

Bushvandringar och andra aktiviteter som hästridning kräver ofta att man fyllt 12 år på grund av säkerhetsriskerna. Kamelridning kan finnas tillgängligt för yngre barn. Besök i lokala byar eller skolor är berikande erfarenheter. En pool på boendet är perfekt att svalka sig och leka av sig i efter ett par stillasittande timmar i safarifordon. Fråga researrangören vilka boenden som har bäst utbud av barnvänliga aktiviteter.

I Nairobis utkanter finns David Sheldrick Wildlife Trust och Giraffe Centre – två chanser för barnen att komma djuren extra nära. På David Sheldrick tar man hand om föräldralösa elefantungar och noshörningsungar. På hemmet får man se ungarna matas, leka i leran och har man riktig tur får man klappa dem. Giraffe Centre ligger utanför Nairobi. På en upphöjd utsiktsplattform möter man girafferna i ögonhöjd. Man får både klappa och mata dem – vilken ”story” att dra för vännerna hemma.

Sol och bad

På tal om barnvänliga aktiviteter: vad älskar barn mer än att bada? Ett populärt val är att avsluta safariresan med några dagar på Kenyas bländande, solkyssta kust. Barnen kan slänga sig i Indiska Oceanens tempererade vågor och bygga sandslott i den kritvita sanden. De äldre kan åka jetski eller testa på andra spännande vattensporter. Kusten har många barnvänliga hotell med pool, barnklubb m.m. Man måste vara noga med att smörja in barnen med hög solskyddsfaktor – solen nära ekvatorn är stark. Inte bara när man ska vara på stranden utan genomgående under hela resan, även under safarin.

Genom barnens ögon

Som vuxen ska man försöka se upplevelserna genom barnens ögon och låta deras nyfikenhet och öppenhet smitta av sig. Man ska inte heller bli förvånad om de snabbt får kompisar från andra länder – barnens lek hindras inte av småsaker som skillnader i kultur och språk.

Kenya Palm

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T08:55:41+00:00