Lodger och camper

Lodger och camper

Det klassiska boendet på en safari är lodge eller camp. En lodge är ett slags vildmarkshotell där man har privat rum eller bungalow. I en camp bor man i privata tält. Det finns även mobila camper där man förflyttar sig från plats till plats.

Primära skillnader mellan lodger och en camper är de fyra fasta vägarna, storleken och tillgången till elektricitet och air-condition. I de mobila camperna är dessa tillgångar än enklare. Vissa boenden har wi-fi och andra inte alls. Men wi-fi eller ej – man ska försöka njuta av den unika miljö som man befinner sig och koppla bort telefonen så gott det bara går.

En lodge eller camp är det vanligaste boendet när man bokar safariresor från Sverige till Kenya. Boendet har man sedan som bas för game driven (djurskådningen på savannen). Man sover, äter och tillbringar tiden mellan safariturerna på lodgen eller campen. I de flesta safariresor ingår helpension, det vill säga frukost, lunch och middag. Dricka får man ofta betala ur egen ficka. Maten kan serveras både som buffé och à la carte, med många alternativ, och möjligheter till specialkost som vegetariskt eller glutenfritt. 

De lugna oaserna som lodgerna och camperna utgör kan därför fyllas med att spana på växtligheten, fåglar och andra djur – ödlor eller babianer kan komma som gäster på området. Om stället har pool kan man bada i den, ligga och sola eller bara koppla av med en bok.

Med all den bekvämlighet som lodger och camper erbjuder, kan det vara lätt att glömma bort att man faktiskt bor mitt i vildmarken. Detta innebär att vilda, farliga djur kan komma in på boendeområdet. Därför ska man till exempel inte vara ute och gå själv när det är mörkt. Vanligt är att man vissa kvällar äter utomhus. Man sitter då runt uppdukade bord och får inta fin middag, med lampor och alla savannens ljud runt sig. Är så fallet blir man eskorterad till och från platsen av personal.

Runt om på området finns det hela tiden erfarna guider och beväpnade vakter som alla är vana vid djuren. Olyckor sker sällan och man kan därför känna sig trygg när man bor på lodger och camper. Med detta sagt ska man alltid iaktta sunt förnuft och ha respekt för den vildmark som man faktiskt befinner sig i.

Morrande lejon

     Boendestandard

Trots att man bor mitt i den afrikanska vildmarken, och i många fall långt från civilisationen, ska man alltså inte avskräckas. Standardenboendet är nästan alltid hög. Vare sig man bor i ett rum, en bungalow eller ett tält, är rummen rena och fräscha. Man får rumstädning likt ett hotell, sängar med nytvättade lakan och myggnät , samt eget badrum med dusch och toalett. Vad gäller varmvatten att duscha i kan förekomsten variera beroende på ställe och tid på dygnet. Där vattnet värms med solenergi är det bättre att duscha på kvällen än morgonen.  

lodger– och camper med ”lyxstandard” (”luxury logdes, ”luxury tented camps” etc.kan man räkna med ständig uppassning av personalen samt oerhört flott inredning, omgivning och mat. Man får givetvis betala därefter.

     Lodger

På en lodge bor man på en typ av vildmarkshotell, i ett privat rum eller en privat bungalow. Rummen har ofta två sängar men sängar kan ofta utökas om man är en barnfamilj. Ovanför sängarna finnas myggnät. Rummen har privat badrum.

I övrigt kan lodgeområdet vara relativt stort. Det finns så gott som alltid gemensamma utrymmen såsom matsalen där måltiderna intas, uteplats, bar och/eller sällskapsrum. Vissa lodger har till och med gemensam swimmingpool för gästerna. I trädgårdens träd och buskar kan det gömma sig fåglar och andra djur som man kan få en skymt av.  På lodgen kan det även finnas en observationsplats där man kan få se savannens djur.

Lodgen erbjuder ofta andra aktiviteter som man får betala utöver det som ingår i ramen för resan, såsom boende, måltider och game drives. Dessa aktiviteter kan vara alltifrån luftballongssafari och båtsafari, till bushvandringar och nattsafari.

     Camper

camper med tält (tented camps) bor man i motsvarande dubbelrum på en lodge/hotell, men med tältduk som väggar. Ordet ”tält” ska alltså inte avskräcka en och tro att det vanliga små campingtält som menas. Tälten i tältcampen är rymliga med gott om plats att stå, två sängar (extrasängar kan ställas in vid behov) samt privat badrum med toalett och dusch i direkt anslutning till tältet. Det är som att bo på ett hotell, med service som sköts personal på campen, som städning, lagade måltider etc., med en påtaglig skillnad – man bor i ett tält.

Tälten är fasta, d.v.s. de flyttas inte runt utan utgör, precis som lodgerna, ett boendeområde. Likt lodger finns det på camper även gemensamma utrymmen såsom matsal/restaurang, bar, sällskapsrum, pool, trädgård etc. – exakt vad som finns varierar från camp till camp. Även dessa faciliteter är fasta. En variant på tältcamper är tältlodger (tented lodge), vilket i princip innebär att gästerna bor i tält men reception, matsal osv. ligger i vanliga byggnader. Tältlodger är ofta större än tältcamper.

     Mobila camper

En mobil camp är, som namnet indikerar, en camp som förflyttas från plats till plats. Den består alltså inte fasta tält och faciliteter, utan av sådana som kan flyttas. Standarden blir således enklare men den är alltjämt god. 

Man sover i rejäla campingsängar i rymliga tält.  Beakta dock att dessa camper inte är inhägnade så man är sannerligen mitt i naturen och nära de vilda djuren. Guiden finns hela tiden där för att instruera om säkerheten som ska iakttas ute i bushen. Det finns även semi-mobila camper som följer djurens förflyttningar.

     Gröna lodger och camper

Allt fler safariresenärer vill bo på gröna lodger eller camper. Kenya har svarat upp och i dag finns det ett antal gröna safariboenden, från Masai Mara till Great Rift Valley, där miljötänket är högt prioriterat.

Fortfarande är många, särskilt äldre lodger och camper si sådär, eller direkt dåliga, på miljöanpassningar. Men den som vill ”safariresa” grönt ska inte misströsta utan före bokningen ta reda på vilka lodger och camper som särskilt tänker på miljön. Man bör även läsa på vad stället gör som faktiskt är grönt. Vissa kan vara väl generösa med termen ”eco” och sätta den framför lite vad som helst.

Exempel på typiskt bra miljöanpassningar som gröna lodger och camper ägnar sig åt:

 • Konstruera rummen i lokala material som vass, lera och natursten
 • Filtrera bort olja och annat från avloppsvattnet och leda det till någon form av fylltratt
 • God avfallshantering med källsortering som skickas till återvinning
 • God vattensanering så att plastflaskor med dricksvatten inte blir nödvändigt
 • Använda sig av solenergi
 • Ta till vara på regnvatten för att tillgodose vattenbehovet
 • Se till att råvarorna kommer från miljövänlig agrikultur
 • Inte kasta kompost utan använda den till organisk trädgårdsodling
 • Återanvändning av avfall för att tillverka souvenirer av olika slag
 • På olika sätt stötta lokalbefolkningen i form av arbete, mat, vatten, utbildning, hälsokliniker m.m.

Kenya Palm

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

  Datum för avresa

  År
  Månad
  Dag

  2019-06-12T08:51:45+00:00