Solsemester
Solsemester i Kenya
Med sitt läge på Afrikas östkust är möjligheterna för solsemester i Kenya nästan för bra för att vara sanna. Kenyakusten består nästan av en enda lång strandremsa som vetter ut mot Indiska Oceanen. Mellan de vita stränderna dyker det då och då upp en djup vik eller mynning, skog och klippor som gör landskapet tämligen dramatiskt och unikt.
Stränderna kantas även av mangroveskog och palmer som kan vara tacksamma skuggplatser för det gäller att ta det försiktigt i den starka, afrikanska solen. Klimatet på kusten är varmt och fuktigt och vattentemperaturen ligger på omkring 25-27 grader. Tidvattnet gör dock att det vid vissa stränder inte går att bada vid under lågvatten, och vice versa – vid högvatten kan områden och passager mellan stränderna helt översvämmas.
Kenyas kust är inte bara ett paradis vad gäller solsemester utan även diverse vattenrelaterade aktiviteter. Längs kusten kryllar det av färgsprakande korallrev att dyka i och undersöka. Förutom fiskar och annat mindre undervattensliv kan man få se sköldpaddor, delfiner och valhajar i sitt naturliga habitat.
Förutom de kritvita stränderna och de vackra korallreven är en annan av kustens stora behållningar kulturen rom råder – det är även detta som får Kenya att sticka ut som solsemesterdestination. Den historiska swahili-kulturen, som genom århundrandens lopp utvecklats med kustens viktiga roll som hamnport, är fortfarande i högsta grad levande i ett mischmasch av kryddor, färger, byggnader, människor och traditioner. Under en resa till Kenya kust får man, förutom en solig solsemester på fantastiska sandstränder dessutom uppleva spännande smaker och den särskilda swahili-själen.
Notera att man under en solsemester till Kenya bör ta någon form av malariaprofylax samt använda myggmedel, långärmade (svala) kläder på kvällar och myggnät på nätterna.
Så tar man sig dit
Vare sig man kommer från ett annat land eller annan plats i Kenya, är det smidigaste sättet dit att flyga. Från den näst största staden Mombasa, på sydkusten, är det knappt en mil till landets andra största flygplats – Moi internationella flygplats. Andra mindre flygplatser på kusten är Ukunda Airstrip, drygt tre mil söder om Mombasa och nära den populäraste stranden Diani Beach, Malindi Airport som är belägen nästan mitt i staden Malindi på nordkusten och Manda Airstrip på ön Manda i den norra Lamuarkepelagen.
Ett annat, både äventyrligare och miljövänligare sätt, är att ta sig dit genom att åka ta sig dit landvägen. Detta är å ena sidan inte lika bekvämt – de kenyanska vägarna är av varierande kvalitet – och tar betydligt längre tid. Å andra sidan får man se mer av landet. Gör man en safariresa, då kanske ett par dagar kusten ingår, är det researrangören som ordnar med transporten.
Så bor man
Det finns hotell, resorter och semesterboenden längs med hela kuststräckan. De flesta hittar man i området norr och söder om Mombasa, där även de populäraste stränderna ligger. I regel kan man säga att ju längre bort från Mombasa man väljer att bo och semestra, oavsett riktning upp eller ner, desto mer tunnas både hotellen och turistströmmarna ut.
De populäraste stränderna kantas av all inclusive-hotell att ta in på med buffé, à la carte (på de finare) och pool. Prisklasserna varier från enklare backpacker-hostel, där får man tumma på viss kvalitet och mat, till den absoluta gräddan vad gäller semesterboenden med privat strand och personlig service. De flesta hotell håller emellertid god standard och de allra flesta har pool. Hotellen söder om Mombasa är i regel dyrare att bo på än de som ligger norr om.
Så är stränderna – från söder till norr
Från Waisini-ön i södra Kenya till Lamu-ön i norr – hela kusten rena rama strandparadiset, med bländande vit sand, turkosklart vatten, resliga palmer, mäktiga korallformationer och klippor samt små naturliga pooler där man kan hitta sjöhästar, sjöborrar, fiskar och annat undervattenliv. Större delen av kusten skyddas av rev som man beundra och dyka i. Från Silversands Beach vid Malindi kan man vid ebb gå och titta på ett korallrev till fots.
Många stränder sträcker sig flera kilometer och är fina promenadstråk för den som vill inte bara vill ligga och slappa. Vissa har även passager mellan sig så att man kan gå från en strand till en annan. Många turister håller sig dock mycket vid hotellets pool på grund av alla efterhängsna strandförsäljare (så kallade ”beach boys”), som är särskilt vanliga på de populäraste stränderna. Men tar man sig längre bort från stränder som Diani, Tiwi, Nyali etc., blir ”beach boysen” ovanligare och stränderna i riktig avskildhet saknar dem helt.
Mombasa med sina stränder ett par mil norr och söder om sig är kustens centrum och hit tar de flesta turister sig. Den som åker till öarna och stränderna längre ner, nära den tanzaniska, kan räkna med färre turister och mer lugn och ro, men lika vackra miljöer, till exempel Waisini-ön, Funzi-ön, Chale-ön, Shimoni och Gazi. Den allra populäraste stranden, Diani Beach, hittar man ungefär tre mil söder om Mombasa.
Norra kusten är något av en annan karaktär. Även här koncentreras den mesta av turismen på de kritvita stränderna strax norr om Mombasa (Nyali, Bamburi, Shanzu etc.), men den återupptas även i liknande styrka norr över. Under sträckan som följer upp till staden Kilifi, ungefär på kustens mitt, tunnas hotellen och turismen ut. Omkring Malindi, kustens näst största stad hittar fler turister tillbaka till stränderna. Norr om Malindi, upp till Mambrui, är kustremsan i princip helt oexploaterad av ”beach-turismen”.
Viss turism hittar sedan till den unika Lamuarkepelagen – ett gäng mindre öar – men inte bara för att ligga på stranden, utan minst lika mycket för att få uppleva Lamu-öarnas unika, loja atmosfärer. Öarna saknar infrastruktur (bilar förekommer inte alls, däremot desto fler åsnor) och många av de bekvämligheter som man är van vid. Swahili-kulturen är som allra mest genuin i dessa trakter på norra kusten.
Så är klimatet
Klimatet på Kenyas kust är tropiskt varmt och fuktigt med dagstemperaturer som sällan understiger 25 grader och knappt 20 grader någon gång på dygnet. De varmaste månaderna är januari – mars med temperaturer på 30 grader, och högre. De kallaste månaderna, juli-augusti, infaller efter de långa regnen. Då blir i regel inte blir varmare än 28 grader, så med andra ord – kusten är varm året om.
Eftersom Kenya ligger vid, och till och med på, ekvatorn talar man inte om årstider utan regnperiod och torrperiod. Likt resten av landet har även kusten två regnperioder: en kortare oktober-november, och en längre april-maj. Den torraste månaden är februari och den blötaste maj.
Så skyddar man sig mot solen
Vid områden närmare ekvatorn är solen starkare och farligare eftersom strålarna träffar markytan rakt uppifrån, till skillnad från längre ifrån där de träffar snett. Vilken typ av solskyddsfaktor (medelhög 15-25 eller hög 30-uppåt) beror på hudtyp och hur lätt man bränner sig.
En tumregel är att undvika att ligga rakt i solen när den är som starkast mitt på dagen. Då är det bästa skyddet att undvika solen helt eller att bära kläder som täcker huden. Men den som under dessa timmar vill befinna sig på stranden eller vid poolen och bada, bör hålla sig i skuggan så mycket som möjligt, kanske under ett träd eller parasoll. I skuggan träffar ”bara” hälften av solens UV-strålning huden, så att man inte blir solbränd i skuggan stämmer inte.
Risken finns att barn bränner sig av solen, eftersom de gärna vill bada mycket och länge, bygga och gräva i sanden etc. Både vatten och sand reflekterar solstrålar vilket gör dem extra starka och farliga. Barn har tunnare hud och färre pigment i sin hud än vuxna, bör kläs i heltäckande kläder och skyddande UV-dräkt – i synnerhet barn under ett år. Äldre barn ska smörjas in noga med hög solskyddsfaktor (30 eller högre) på de delar som utsätts för solen.
Så ska man tänka efter en dag i solen
Efter en dag i solen behöver huden vila, fukt och återhämtning. Den kan dock behöva lite hjälp med reparationsarbetet, vilket kan vara så enkelt som att smörja in sig med After sun, Aloe Vera och andra återfuktande krämer och svalkande geler. Den som solat för mycket, bränt sig, fått eksem eller på något sätt skadat huden bör använda kylbalsam och kortisonkräm.
Man måste komma ihåg att dricka mycket under varma dagar på stranden. När man svettas förlorar man mycket vätska och salter. Förutom att dricka vatten kan det vara klokt att ta en vätskeersättning och äta något salt, då minskar man även risken för solsting. Detta kan man göra både under dagen och när man kommer tillbaka till hotellet. Då bör man även ta en kalldusch för att kyla ner sig och få bort all svett, salt och sand.
Vill du resa till Kenya?
Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!