Företagsresor till Kenya

Kickoff i Kenya

Att sammansvetsa teamet samtidigt som man får minnen för livet ringer förmodligen fint i många företagsledarens öron. En kickoff i Kenya kan vara det perfekta sättet att lära känna varandra bättre, bygga starka relationer medarbetarna emellan samt få nya erfarenheter och infallsvinklar att ta med sig både i jobbet och i livet. Resan kan bjuda på det mesta: högklassig safari, exotiska middagar, ”teambyggande” gruppaktiviteter, lärorika studiebesök m.m. Målet med kickoffen är att utveckla både personal och verksamhet till det bättre – och få oförglömliga reseminnen

Vad är en kickoff?

Kickoff är ett ord man hör i tid och otid i samband med företag eller organisationer. Med en kickoff markeras starten av någonting, ofta den årliga verksamheten, som förenas med någon form av aktivitet. Aktiviteterna ska ha “teambuilding”-karaktär och gärna bygga på samarbeten av olika slag. Kickoff är ett viktig startskott i att sammansvetsa gruppen samt att skapa mål och visioner för året som kommer.

Många har sin kickoff på hemmaplan, men har man ekonomi och möjlighet kan det skapa ännu mer sammanhållning att faktiskt åka på en resa tillsammans. Man bygger inte bara starka relationer, utan delar oförglömliga minnen med varandra och får nya upplevelser.

Leopard i Kenya

Kickoff-aktiviteter i Kenya

Åker man på Kickoff i Kenya finns det många valmöjligheter hur man väljer att utforma kickoffen och dess aktiviteter. Det naturligaste valet är att åka på safariresa i någon av landets många nationalparker, där Masai Mara är safaridestinationen nummer ett i landet. Andra spännande parker och reservat är Lake Nakuru, Amboseli, Tsavo, Samburu Hell’s Gate (bli inte bortskrämd av namnet!) etc.

     Game drives

Man kan tänka sig att man bor på en lodge eller en camp på ett safariboende mitt ute i vildmarken. Skillnaden mellan lodge och camp är tämligen enkel. En lodge är som ett vildmarkshotell där man bor i bungalows eller privata rum av något slag. En camp följer samma princip med skillnaden att rummen utgörs av tält – dock rymliga med viss inredning, precis som på ett hotell. Det finns både stationära och flyttbara camper. De mobila tältcamperna är, av logistiska skäl, något enklare än de fasta.

Man startar sedan dagen med en tidig game drive, före frukost, då de flesta djuren är aktiva på de svalare morgnarna. Game drive kallas den aktivitet då man åker runt i ett safarifordon och letar efter och tittar på djuren. Efter några timmar ute i parken åker man tillbaka, äter frukost och därefter kan möten/konferens äga rum. Fråga researrangören hur det ser ut med möteslokaler på boendet. Nästa game drive kan äga rum senare, efter klockan 16 på eftermiddagen, då det är svalare igen. Man brukar inte vara ute i parken mitt på dagen, under dygnets varmaste timmar. Dels därför att värmen gör det mindre trevligt att sitta i bil, och dels för att även djuren tycker att det är för varmt och gärna drar sig tillbaka till undangömda, skuggiga platser.

     Big Five

Många ser de så kallade Big Five som safariresors stora mål. Med Big Five åsyftas de djur som de gamla, europeiska jägarna tyckte var svårast att spåra och skjuta: lejon, leopard, afrikansk elefant, afrikansk buffel och noshörning. Termen har följt med in i vår tid. I dag bär det inga jaktreferenser, utan är själva målsättningen under en safari: se samtliga Big Five.

Man kan aldrig garantera en safari där man får se alla Big Five. Safari är en oförutsägbar aktivitet eftersom man har med vilda djur att göra. Man kan aldrig veta var de befinner sig just för dagen eller stunden eller vilka djur man faktiskt kommer att få se. Det är inte heller alla parker i Kenya som har samtliga i Big Five representerade.

Även om inte alla parker har alla fem representerade, kan man alltid kombinera parker för att nå fram till Big Five-safarin man drömmer om. Lake Nakuru har till exempel fyra av dem (alla utom elefanten), med hälsosamma populationer av både vita och svarta noshörningar då parken är en fristad för dessa. Vill man se elefanter är Amboseli rätt park med sina stora hjordar. Masai Mara och Lake Nakuru är två parker som är vanliga att kombinera under safariresor, då båda ligger sydväst i landet. Tsavo och Amboseli hittas sydöst.

Nattsafari är ett spännande tillägg till safari på dagen. Man åker då ut i parken efter mörkrets inbrott, med en särskild, stark strålkastarlampa för att hitta djuren. Många djur är faktiskt aktiva under kvällen och natten, t.ex. kattdjuren. Fråga efter nattsafari vid bokning så detta kan läggas till i kickoff-programmet.

     Privat guidning och vandring

I Masai Mara erbjuds, förutom världsklassig djurskådning och Big Five, även spännande, lärorika bushvandringar utanför parken med en massaj som guide. Massajer är en lokal, inhemsk folkgrupp. Under vandringen får man besöka en massajby och se den traditionella kulturen på nära håll. Dessa privata guidningar i massajbyar har blivit en integrerad del av turismen i området och allt fler livnär sig på den.

Vandringar är dock inte tillåtet i särskilt många av Kenyas safariparker. I Masai Mara sker vandringar, som nämnt, utanför parken av säkerhetsskäl. Vandringarna som erbjuds är ofta i parkerna som inte ägs av statliga KWS (Kenya Wildlife Service), utan i de privata. Man kan konsultera med arrangören om bushvandring är någonting man vill ha med i kickoffen.

     Mount Kenya

Vad kan vara mer ”teambuilding” och sammansvetsande än att bestiga ett berg tillsammans? Mount Kenya, Afrikas näst högsta berg och berget som namngivit hela landet, bjuder på hisnande, spännande vandring. De två högsta topparna, Batian 5199 m och Nelion 5188, är tuffa och kräver klättringserfarenhet- och utrustning. Rutter uppför den tredje högsta, Lenana på 4985, är de populäraste då de inte kräver någon svårare teknisk klättring. Mount Kenya är en del av Mount Kenya National Park som är en vacker miljö att vandra i, med olika vegetationszoner och djur beroende på hur högt man befinner sig. Vill man vandra i parken och uppför någon topp som en del av en kickoffen kan man höra av sig till researrangör som då syr ihop ett program.

     Sol, bad och vattensporter

Det går även att tillbringa några av dagarna på kickoffen på Kenyas kust och sagolika sandstränder, för sol och bad. Kanske kan mötena i solstolen brytas av med vattensporter- och aktiviteter av olika slag – snorkling, dykning, jetski, drak/vindsurfing, segling och fiske. Längs nästan hela kuststräckan finns otroliga korallrev, naturområden, urgamla skogar (heliga kayas) m.m. att utforska.

Studieresa

Man kan även se till att göra sin företagsresa till en lärorik studieresa genom att besöka lokala skolor, träffa politiker eller inhemska/svenska företag på plats inom samma bransch. Man kanske även vill besöka något projekt (t.ex. ekoturism) eller organisation som man stöttar/vill stötta. Med studieresor ges de anställda unika utbyten som är givande för alla parter samt nya infallsvinklar och erfarenheter. Kontakta safariarrangören på hemmaplan som ofta har ett brett kontaktnät i Kenya och kan sy ihop en berikande studieresa.

Huvudmålet när man åker hemifrån är kanske att se Big Five. Men när man lämnar Kenya är det oftast mötena med nya människor – och kanske till och med nya vänner – som huvudsakligen är det som man tar med sig hem igen.

Elefanter i Kenya

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T08:56:04+00:00