Resor till Kenya

Safariresor till Kenya

Masai Maras öppna grässavann, Amboseli med Kilimanjaro-vy, Lake Nakurus rosa flamingos, Tsavo med sin vulkaniska jord, eller Samburu med den nordliga nätgiraffen – safariresor till Kenya bjuder både på klassiska äventyr och spännande rariteter i hela landet. Sedan självständigheten 1964 har Kenya varit det safariresmål i Afrika som lockar flest besökare. Med sina öppna savanner, mäktiga högländer och otaliga djurarter är det inte svårt att förstå varför. Många menar att Kenya är födelselandet för det moderna safarikonceptet som vi känner det i dag.

Vad utmärker safariresor till Kenya?

     Priset

Kenya har alltid tagit vara på turismen och lyckats hålla nere priserna. Kenya är det billigaste landet att åka på safari, vilket bara ökar landets popularitet. Detta betyder dock inte att man inte får bra safari för pengarna. I Kenya tummas inte mycket vad gäller kvaliteten på djurskådning, boenden, transport etc.

     Nationalparkerna

De flesta av landets nationalparker ligger i landets centrala och södra delar. Detta gör det relativt smidigt att besöka mer än en park under safarinresan. Ju fler dagar man är på safari, desto fler djur har man möjlighet att se. Kenyas nationalparker kryllar av djur. Både ”vanliga” såsom lejon, leopard, elefant, hyena, vårtsvin etc., men även mer unika och lokala arter.

Endast i norra Kenya kan man se den ovanliga nätgiraffen, somalistrutsen och Grevy’s zebran. Lake Nakuru National Park är, förutom ett fågelparadis, en fristad för den fridlysta noshörningen – både vit och svart, där den sistnämnda är akut hotad. I Tsavo-parkerna i sydöst är elefanterna röda – men inte för att de har någon unik gensammansättning utan helt enkelt för att de färgas röda av den vulkaniska jorden. I Masai Mara, landets populäraste park, erbjuds bäst möjlighet att se alla i Big Five. Den skygga leoparden, som ofta gömmer sig i träd är den svåraste att hitta. De övriga fyra är lejon, elefant, buffel och noshörning.

Morrande lejon

     Det väloljade maskineriet

Kenya är en väloljad maskin vad gäller sina safariresor, med bekväma safarilodger– och camper, transporter mellan, till och från parkerna i bilar, bussar eller – kanske det bekvämaste alternativet då man slipper de skumpiga vägarna – flyg. Turistnäringen är välutvecklad efter år av att vara det ledande safarilandet.

     Sol och bad

Tänk att borra ner tårna i pulverfin, vit sand samtidigt som man hör de varma vågorna slå mot stranden. I Kenya kan man även kombinera safariresor med sol och bad på landets kust – många väljer några avslappnande dagar på ”beachen” efter safarin, innan det bär av hemåt igen. Kusten har otaliga hotell och resorter i alla möjliga prisklasser och stilar.

     The Great Wildebeest Migration

Utsedd till ett av världens ”nya sju underverk”, lever detta naturskådespel sannerligen upp till sin generösa titel. En miljon gnuer, tillsammans med hundratusentals gaseller och zebror, förflyttar sig mellan parkerna Serengeti i Tanzania och Masai Mara i Kenya, på jakt efter färskt bete och vatten. Till Masai Mara anländer de emigrerande djuren i slutet av juni/början av juli och börjar röra sig tillbaka till Serengeti slutet av oktober/början av november. En av migrationens höjdpunkter är när de enorma hjordarna korsar Marafloden. Detta sker slutet av juli/augusti, vissa delar av september samt omkring oktobers två avslutande veckor/början av november. The Great Wildebeest Migration är förmodligen en av de häftigaste, mest fascinerande, uppvisningarna av vilda djurs beteende – och man kan själv se allting från först parkett.

     Oförglömliga naturupplevelser

Som om inte detta är nog – i Kenya kan man uppleva så mycket mer än bara djurskådning på savannen. Hisnande forsränning på någon av floderna, bestigning av någon av Mount Kenyas toppar eller vandring i Aberdarebergen eller på Laikipaplatån är alla aktiviteter man kan företa sig på sin Kenyaresa. Förutom savannområden finns det i landet otaliga vackra vattenfall att beskåda, de norra delarna är ökenlika och vilda och Afrikas största sötvattensjö Victoriasjön är belägen allra västligast i landet. Den mäktiga sprickan Great Rift Valley skär genom landskapet och har gett upphov till ett antal vulkaniska, sodasjöar med unik karaktär.

     Rikt kulturliv

Vid safariresor kan man även få chansen att utforska några av landets många folkgrupper (sammanlagt över 40 stycken). Under safari i Masai Mara kan man besöka en massajby, med en massaj som lokal guide, där man får ta del en äkta, traditionell kultur som lever än i dag. På vandringar på Laikipiaplatån – ett av landets få viltområden som tillåter vandringsafari – kan man få guider både från massaj- och samburufolket.

Besöker man kusten hamnar man mitt i den historiska swahilikulturen, som vuxit fram genom århundranden. Kulturen är en blandning av traditionell bantukultur och den arabiska som kom med köpmännen. Ur detta växte även språket swahili fram. Även andra influenser syns i arkitektur, smaker och kryddor – indisk, portugisisk, persisk etc. Många turister kommer inte längre än till kustens största stad Mombasa, med sina stränder, vilket är bra nog. Men den som är extra nyfiken på swahilikulturen bör ta sig längre norrut – till Lamu-öarna – där den har sitt starkaste fäste. Lamu-öarna präglas av en bekymmersfri aura och saknar helt bilar och andra moderna självklarheter. En resa hit är som att hoppa rakt in i en tidsmaskin.

Elefanter i Kenya

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T08:54:49+00:00