Mombasa Marine NP & R

Mombasa Marine National Park & Reserve

Solstinna Mombasa är kustens flaggskepp med sina skinande stränder, några av hela Afrikas finaste, och kristallklara vatten. Strändernas närhet till staden gör platsens idealisk för ivriga semesterfirare. Men stränderna är inte främst till för de soldyrkande turisterna, utan för att skydda korallreven som sträcker ut sig under Indiska Oceanens azurblåa yta.

Korallreven fredas även genom att man upprättat nationalparker och reservat kring dem – ett av dessa är just Mombasa Marine National Park & Reserve (förkortat Mombasa NP & R). Naturskyddsområdet Mombasa NP & R etablerades år 1986. Parken består av 10 km² och reservatet 200 km². Mombasa NP & R är det populäraste marina skyddsområdet i landet när det kommer till dykning och snorkling.

Mombasa Marine National Park & Reserve är beläget norr om själva Mombasa-kärnan, i direkt anslutning till många av kustens allra bästa och populäraste stränder. De färgsprakande korallreven under ytan är fullproppade av spännande marint liv.  

     Undervattensliv

Korallreven består av skeletten från koralldjur som formats under lång, lång tid, och kommer i alla möjliga storlekar, former och färger. De betyder både föda och trygghet för de otaliga arter som lever i och av dem. Reven i Mombasa NP & R är fulla av fläckiga, randiga, brokiga fiskar på hela palettskalan – regnbågsfärgade papegojfiskar, mönstrade zebrafiskar, färgstarka skalare, diskformade fjärilsfiskar, små frökenfiskar och spektakulära drakfiskar, för att nämna några.

Mer av det spännande undervattenslivet i Mombasa NP & R är maneter, sjöstjärnor, sjöborrar, sjögurkor, krabbor, rockor etc. Olika typer av sköldpaddor – karettsköldpaddor, oäkta karettsköldpaddor, havslädersköldpaddor, gröna havssköldpaddor, och delfiner – flasknosdelfiner, spinndelfiner, deltadelfiner – är vanliga besökare i området. Vegetationen i reven utgörs av mangrove, sjögräs och tång.

     Dyka och snorkla

Med klimatet som är tropiskt, varmt och fuktigt och vattentemperaturen som stadigt befinner sig omkring 25 grader, känns det mest naturliga förmodligen att hoppa i havet. Att dyka och snorkla för att titta på de spektakulära reven får nästan ses som ett måste om man besöker Mombasa NP & R. Den absolut bästa tiden för detta är två timmar före eller efter lågvatten då mycket av det marina livet letar sig fram.

     Stränder

Man kan även lägga sig på någon av Mombasa NP & R:s angränsande stränder och insupa solen. De ändlösa strandsträckorna med silvrig sand, och intilliggande hotell, ligger i nästan direkt anslutning till de häpnadsväckande korallgårdarna. Stränderna norr om Mombasa, Nyali Beach, Bamburi Beach, Shanzu Beach och Kenyatta Beach, har alla omedelbar tillgång till Mombasa Marine National Park & Reserve.

På Kenyas kust lägger sköldpaddorna sina ägg mellan mars och juni samt mellan oktober och december. Det tar omkring 60 dagar för äggen att kläckas. Vill man se nykläckta sköldpaddsungar på stränderna i Mombasa NP & R, och på hela kusten, får man planera resan till rätt tid.  

Kenya Palm

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T09:02:59+00:00