Eldoret

Eldoret – Världsmästarnas stad

Efter Nairobi, Mombasa, Nakuru och Kisumu hittar man landets femte största stad – Eldoret, med en beräknad befolkning på knappt 300 000. Den är västra Kenyas näst största stad, efter Nakuru, men faktiskt den snabbast växande i hela landet. Eldoret ligger i de västra högländerna, söder om Cherangany Hill,Uasin Gishu-platån. Höjden över havet på 2095 meter gör klimatet tempererat och staden får i regel hälsosamma mängder regn, även när det inte är regnperiod.

Eldoret är administrativt och industriellt center i länet med samma namn, och även en reseknutpunkt i regionen för både buss och flyg, med både Uganda Highway och Eldoret International Airport. Utöver detta är vägen mellan Nakuru och Eldoret en panoramisk fröjd genom Rift Valleys dramatiska landskap: från branta berg till stupande förkastningsdalar, genom skogar, odlingar och med slående vyer över vattenfall.

     Historia

Stadens historia är något udda och sticker ut i Kenya. Den grundades för drygt 100 år sedan av sydafrikanska voortrekkers som tagit sig från Sydafrika till Mombasa med båt och vidare inåt landet med tåg. 1908 slog de sig ner i området. Kommande år följde fler familjer, och även europeiska nybyggare, och staden etablerades kring deras lantbruksgårdar. 1910 fick platsen namnet Eldoret, och precis som så många platser i Kenya kommer ordet från massajerna. På språket maa sa de eldore som betyder ”stenig flod”, vilket så blev Eldoret. Den steniga floden syftar till Sosianifloden som flyter genom staden. Förutom massajer har även nandi-talande (kalenjin) och sikiwa bebott området före kolonialtiden. 1924 anlände den ugandiska järnvägen till staden, från Kibigori mot Uganda – detta bidrog till en period av tillväxt och utveckling i staden.

För mer närliggande historia kan den tragiska händelsen i samband med blodigheterna under och efter valet 2007 nämnas – en grupp kikuyuer brändes inne i en kyrka i Eldoret på nyårsafton 2007. Det var personer, främst ur kalenjin, som hämnades det, ur deras syn, felaktiga valresultatet. ”No Kikuyus! Go home!” var budskapet till folkgruppen, som traditionellt hållit till i de centrala högländerna. De västra, som Eldoret är en del av, har dominerats av bland andra luo, luhya, och kalenjin.   

     Jordbruk, industri och universitet

Agrikulturen har alltid varit stark med odlingar av majs, vete, växten pyrethum samt boskap i kringliggande trakter. Förutom att vara ett jordbrukscentrum har Eldoret en rad olika industrier och fabriker: textilfabriker, garverier samt landets äldsta ysteri som började tillverka ost 1964. Eldoret är även navet för distributionen av färskvaror, prydnadsväxter och grönsaker som produceras i västra Kenya, främst tack vare flygplatsen där varorna skickas ifrån. Eldoret är sammankopplad med Uganda via Trans-African-Highway som går genom stadens centrum.

Till sin starka jordbrukartradition, växer sig Eldorets akademiska karaktär sig starkare, och kanske inte minst genom Moi University – uppkallad efter landets andra president Daniel arap Moi. Daniel arap kom från Baringo-distriktet, som är beläget mellan Eldoret och Nakuru. När Moi blev president följde en påtaglig utveckling av staden ­– Moi University grundades 1984 och blev således landets andra allmänna universitet. En av grundidéerna bakom universitet var att decentralisera högre utbildning från Nairobi till andra delar av landet, såsom landsbygden.

Moi University ligger egentligen i Kesses, drygt tre mil utanför Eldoret. Från 83 sökande vid öppningen 1984 har universitetet i dag, enligt egen utsago, växt till omkring 50 000 studenter, och ytterligare 3000 i personalkåren. Läkarutbildningen Moi Teaching and Referral Hospital) (MTRH) är den näst största i landet och erbjuder sjukvård främst till befolkningen i västra Kenya, östra Uganda och Sydsudan.

     ”City of champions”

Det så kallade “kenyanska löparundret” utgår på många sätt från Eldoret, och de västra högländerna. Höjden över havet och det, förhållandevis, milda klimatet är ideala förhållanden för medel- och långdistanslöpare att träna i. Många kenyanska löpare kommer just från folkgruppen kalenjin, som dominerar dessa delar av landet. Den kändaste löparen från området, tillika kalenjin, är Kipchoge Keino med två OS-guld i 1500 meter och 3000 meter hinderlöpning, 1968 och 1972.

Eldoret, och kanske framför allt den lilla orten Iten en dryg halvtimme bort, kryllar av löpare i världseliten. Eldoret kallar sig gärna för ”City of champions”. De nationella uttagningarna inför OS i Rio de Janeiro 2016 hölls i Eldoret och över 25 000 spända kenyaner fyllde stadion, döpt efter just Kipchoge Keino. 

Kenya Palm

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T09:17:24+00:00