Gifta sig i Kenya

Gifta sig i Kenya

Lova evig trohet på en kritvit strand, i en solnedgång med havsytan som färgas orange som kuliss eller varför inte mitt ute i vildmarken på savannen? Många drömmer om att göra sin bröllopsdag alldeles unik. Hur gör man den mer speciell än att ha den i ett annat land?

Att gifta sig i Kenya är förhållandevis prisvärt, i jämförelse med andra länder, och garanterar en säregen, oförglömlig upplevelse för brudparet. Vilken nivå vad gäller standard, kostnader och lyx bestämmer är upp till brudparet själv. Det smidigaste är emellertid att ordna med det juridiska på hemmaplan i form av en enkel, borgerlig vigsel – varför inte på flygplatsen? för att sedan direkt hoppa på ett plan och ha själva bröllopsceremonin i Kenya.. Man kan också gifta sig på hemmaplan och sedan tillbringa sin bröllopsresa och den första tiden som nygifta i ett av Afrikas häftigaste länder.

Kenya Palm

     Gifta sig på svensk flygplats

Det finns möjlighet att gifta sig strax före planet lyfter från både Arlanda flygplats (Stockholm) och Landvetter flygplats (Göteborg). En äventyrlig början på en äventyrlig resa och, förhoppningsvis, ett lyckat äktenskap. För äktenskap som inträdes i Sverige, även på flygplatser, gäller hindersprövning hos Skatteverket och anmälan av efternamn före vigsel.   

Arlanda finns det möjlighet för både borgerlig och kyrklig vigsel. Man kan betala för ett vigselpaket vilket innebär att Airport VIP Service tar hand om det praktiska och själva vigseln sker i ett speciellt VIP-rum. Gifter man sig däremot kyrkligt sker vigseln i Arlanda kapell och då administreras vigseln av Svenska kyrkan, som man får kontakta. Kapellet har fasta vigseltider och två vittnen, som ordnas av brudparet, måste närvara under ceremonin.

På Landvetter sköter Vigsel VIP vigseln, vare sig den sker borgerligt eller kyrkligt, och de ordnar med vigselförrättare eller präst. Man har tillgång till VIP-rummet under en timme för att sedan gå vidare till avgångshallen för att påbörja den spännande resan. Det finns två olika vigselpaket att välja mellan: Vigsel VIP och Vigsel VIP Komplett, där det senare innehåller mer men är dyrare.

     Gifta sig på svenska ambassaden i Nairobi

Ambassadören, eller dennes ställföreträdare, har rätt att förrätta en vigsel mellan två svenska medborgare, eller mellan en svensk medborgare och en icke-svensk medborgare, som dock inte får vara kenyan. 

Sker vigseln på svenska ambassaden i Nairobi måste två vittnen som kan svenska närvara. Dessa kan ambassaden avvara (i form av anställda) men då får man meddela detta i tid så att det hinner ordnas. Tar brudparet med egna vittnen ska man anmäla dem senast dagen innan. Före vigseln ska brudparet visa upp respektive pass samt fylla i blankett (som finns på plats) om namnändring. Även hindersprövning för svenska medborgare redovisas före vigseln – och motsvarande om bruden eller brudgummen är av annan nationalitet. För att få ut vigselbevis efter ceremonin tas en avgift som betalas i kenyanska shilling. Detta är dock ett protokollsutdrag och anmälan av äktenskapet får brudparet själva stå för till Skatteverket i Sverige.

     Gifta sig borgerligt eller kyrkligt i Kenya

För de par som vill gifta sig på en barfota på en mjuk sandstrand, i en luftballong över savannen eller vid någon spektakulär naturplats i Kenya, är detta fullt möjligt. Skräddarsydda vigselresor går att boka med researrangörer, som då ordnar det mesta.

Vill man gifta sig borgerligt på plats i Kenya, utanför ambassaden, kan det vara klurigt att göra enligt kenyansk lag. Det smidigaste är att ordna med den juridiska vigseln, och allt pappersarbete, hemma och därefter ha själva ceremonin på önskad plats i Kenya.

Vad gäller kyrkliga vigslar är även dessa lite speciella. Eftersom Svenska kyrkan inte har vigselrätt i alla länder, däribland inte Kenya och Svenska kyrkan har inte heller någon församling i något afrikanskt land, måste brudparet först vigas borgerligt. Den kyrkliga vigseln är alltså inte juridiskt bindande, utan behöver kompletteras med en borgerlig. Detta kan man göra hemma innan man åker, till exempel på flygplatsen, eller på plats, på ambassaden i Nairobi.

Babygepard

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T08:45:45+00:00