Bröllopsresa till Kenya

Bröllopsresa till Kenya

Man brukar säga att Paris är kärlekens stad, och må så vara. Men de par som inte bara vill äta croissanter och titta på Eiffeltornet, utan kanske söker mer äventyr  kan vända blicken än mer söderut – till Afrika och Kenya. Kenya är kanske inte känd för sin romantiska aura, men hur låter det att sova i bungalows, i tält eller under bar himmel, äta middag med facklor och ljus i bushen eller åka en båttur i solnedgången i en dhow i Indiska Oceanen?

Det mest klassiska är att gifta sig hemma i Sverige och därefter åka på bröllopsresa. Andra alternativ är att gifta sig på flygplatsen, för att direkt hoppa på ett plan till Kenya, eller gifta sig på plats i landet, exempelvis på svenska ambassaden. Det sistnämnda kräver mer pappersarbete, särskilt om man gifter sig utanför ambassaden.

Under bröllopsresan kan man antingen hålla sig till en aktivitet, till exempel safari, eller kombinera, t.ex. safari med sol och bad. Kenya bjuder på häpnadsväckande, skiftande landskap. Från öken i norr, till savann i söder, från högländer i väst till sandstränder i öst och är ett häftigt land att uppleva tillsammans som nygifta.

     Bäst tid att åka på bröllopsresa till Kenya?

Tidpunkten för bröllopsresan kan anpassas något utifrån resmål och tid på året. Det är bra att vara medveten om att april-maj är den regnigaste perioden, då priserna förvisso sjunker men vägarna i safariparkerna blir leriga.

December-februari, eller juni-september, är tid för högsäsong för resor till Kenya – och strålande väder. Juni i vissa parker kan innefattas av lågsäsongen och därför bjuda på förmånligare priser, då priserna vid högsäsongerna givetvis går upp. Även under oktober kan priserna gå ner, inför den kortare regnperioden i november, som kan gå in i början av december. Denna tid kan vara bra att åka då priserna går ner och en hel semester sällan förstörs av vädret. Regnen kommer sporadiskt och som tillfälliga åskoväder som snabbt går över.

Vill man uppleva The Great Wildebeest Migration i Masai Mara ska man resa till Kenya mellan juli och oktober.

Elefanter i Kenya

     Safari på bröllopsresan

Safari är nästan ett måste för paret som vill åka till Kenya på sin bröllopsresa. På en safariresa kan man antingen välja att stanna i en park eller besöka två eller fler. De flesta safariparkerna ligger i landets centrala och södra delar, men det är långa avstånd mellan parkerna vilket kan innebära långa sträckor på bilvägar under många timmar. Två parker, båda belägna i landets sydvästra delar, som är vanliga att kombinera är Lake Nakuru National Park och Masai Mara National Reserve.

Kombinerar man safarin med sol och bad och vill undvika alltför långa transporter, kan man satsa på de mer östliga parkerna Tsavo East, Tsavo West eller Amboseli. Vill man besöka Masai Mara, och även komma till kusten, är det vanligaste att ta inrikesflyg, som är smidigare än den långa bilresan som annars slukar mycket av semestertiden.

Under safari åker man på s.k. game drives i parker, som innebär att man åker runt på savannen i ett safarifordon av något slag för att leta efter och titta på djur. Kenya, som är ett av de mest klassiska safariländerna, bjuder på djurliv i överflöd. I vissa av landets parker och reservat kan man se alla i den berömda Big Five (lejon, leopard, afrikansk elefant, afrikansk buffel och noshörning) under en och samma safari.
Åker man på bröllopsresa till Kenya är safari, med game drive ett måste. Till detta kan man lägga till vandringssafaris och safari från en luftballong  eller nattsafari.

Under safari kan man bo på boenden i alla möjliga prisklasser. Mer exklusiva sviter för två, och bröllopssviter kan man fråga om. Även privata kvällsmiddagar som serveras ute i bushen, under stjärnhimlen, med alla savannens ljud som sällskap, går som regel att ordna.

     Sol och bad på bröllopsresan

Kenyas stränder hamnar, i förhållande till landets safariparker, något i skymundan. Men faktum är att landets kust är paradislik med kritvita stränder och klarblått hav, och kustbandet är alldeles prickigt av hotell, resorter och mer privata, exklusiva boenden i alla möjliga prisklasser. Längs med strandremsan växer resliga palmer och vild mangroveskog blickar ut över det oändliga havet. Här kan man avsluta sin bröllopsresa med lugna dagar vid havet.

Kenyas populäraste stränder ligger i områdena omkring Mombasa. Det finns stränder både norr och söder om staden. De södra är något dyrare och ståtar med den allra populäraste stranden Diani Beach. Hit går många av Kenyas kustresor och är en perfekt plats för det nygifta paret på bröllopsresa. Andra populära stränder är Tiwi Beach (söder om Mombasa) samt Nyali Beach och Bamburi Beach (norr om Mombasa).

Vill man ha en mer exklusiv känsla på sin bröllopsresa bör man ta sig längre söder- eller norrut från Mombasa. En tumregel är att ju längre bort från Mombasa, desto färre turister kan man räkna med. Dock kan transporten bli något mer av ett projekt. Andra fina, mer avlägsna, ställen att besöka söder om Mombasas stränder är WasiniFunzi och Chale-öarna. I norr hittar man Kilifi, Watamu, Malindi samt Lamuarkepelagen.

     Naturupplevelser på bröllopsresan

På tal om kusten – under ett besök här måste man nästan dyka eller snorkla i något av alla färgstarka korallrev som kuststräckan är full av. Kenyas undervattenvärld, med djur och växtlighet, är lika rik som den på land. Korallreven är sagolikt vackra och ges på tok för lite uppmärksamhet (återigen är det mest safari som man förknippar Kenya med). Indiska Oceanens klara vatten är idealiskt att dyka och snorkla i med temperatur på över 25 grader så gott som hela året. Tiden man ska undvika är april-maj då sikten försämras av slam från floderna, som kommer ut i havet, från regnen.

Vattensporter och vattenrelaterade aktiviteter, såsom båtturer, fiske eller forsränning (på någon av landets floder) kanske det mer äventyrliga paret ska se över. Kustens naturupplevelser är något utöver det vanliga.

De nygifta par som direkt vill ge sig på en utmaning, åtminstone fysiskt och kanske även mentalt, är att bestiga någon av Mount Kenyas toppar. De två högsta – Batian (5199 m.ö.h.) och Nelion (5188 m.ö.h.) kräver teknisk klättring, utrustning och erfarenhet. Att folk tar sig an rutter uppför toppen Lenana (4985 m.ö.h.) är vanligare då det inte är lika avancerat. Från Lenana har man en mäktig vy över bröderna Batian och Nelion – vilken otrolig upplevelse att få vara med om tillsammans på bröllopsresan.

Victoriasjön, Great Rift Valley med omgivande högländer och sodasjöar, utslocknade vulkaner, vattenfall, ökenlandskap, floder, berg, regnskogar, heliga skogar (kayas) och naturreservat – de par som vill upptäcka Kenyas många olika naturskatter bör kontakta safariarrangören som syr ihop bröllopsresan, med upplevelser som passar just er.

     Kulturupplevelser på bröllopsresan

I huvudstaden Nairobi kan man besöka museer (nationalmuseum och järnvägsmuseum), teater, bio, barer och restauranger. Har man lite tid och är intresserad av livet för de privilegierade, vita nybyggarna är Karen Blixen-museet utanför Nairobi ett måste.

Befinner man sig i Mombasa bör man besöka stadens
Old Town med sin blandade, spännande arkitektur samt Fort Jesus – en fästning från slutet av 1500-talet. Kusten är full av historiska och kulturella platser med sin unika swahilikultur. Lamus Old Town, med på UNESCO:s världsarvslista, i norr är förmodligen swahilikulturens äldsta och bäst bevarade bosättningar i Östafrika. Väl på kusten bör man testa att segla i en dhow – ett särskilt arabiskt, och historiskt, skepp som är typiskt för denna region. Kanske blir en tur i solnedgång en extra romantisk krydda till bröllopsresan?

Under safari kan man, utöver djur och natur, få kulturupplevelser med besök i massajbyar utanför Masai Mara, med guidning ledd av en massaj. I Samburu finns det möjlighet för spännande bushvandringar som leds av  samburu-krigare.

Inför resan kan man tillsammans fundera kring vad man önskar att uppleva i Kenya. Detta kan man sedan meddela sin safariarrangör som syr ihop just den där unika bröllopsresan som ni båda drömmer om.

Kenya Palm

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T08:57:22+00:00