Tsavo East & West NP

Tsavo East & West National Park – sydösterns jättar

Safari med röda elefanter, världens längsta lavaflöde, floder, källor och vattenfall, häftiga landskap, spektakulära naturrariteter, färre turister att samsas med och ett djurliv i världsklass – välkommen till Tsavo-parkernas magiska värld.

Med en yta på nästan 21 000 km² – ungefär som hela landet Wales – är Tsavo National Park, Kenyas i särklass största park och även en av världens största. Parken grundades 1948 och delades senare samma år upp i två enheter: Tsavo East och Tsavo West. Parkerna separeras i dag av Nairobi-Mombasa-motorvägen. Tsavo West är den mest välbesökta av dem.

Mellan Nairobi och Tsavo West är det en ungefär fyra timmar lång bilresa och motsvarande fem timmar till Tsavo East. Parkerna ligger även förhållandevis nära Kenyas kust. En populär resekombination är därför safari i någon av, eller båda, Tsavo-parkerna och sol-och badsemester vid Indiska Oceanen. Från Mombasa tar det ungefär två timmar till Tsavo Easts sydliga Bochuma Gate. Till Tsavo West från Mombasa är det ytterligare någon timme.

Både Tsavo East och Tsavo West är hem till de eftertraktade Big Five – d.v.s. lejon, leopard, elefant, buffel och noshörning – som många vill se på sin afrikanska safari.

     Klimat och natur

I parkens båda delar är klimatet snarlikt – hett och torrt. Dagstemperaturer ligger omkring, och över, 30 grader och kvällstemperaturer runt 20-strecket. Regnperiodernas toppar äger i regel rum i april, maj och november. De torraste tiderna mellan regnen kan, precis som regnen i sig, vara vanskliga att exakt förutse men de brukar infalla januari-februari samt juni-september.

Landskapet består av halvtorra slätter, prickade med akacia-och baobabträd, med slumrande växtlighet som exploderar i blom vid regn. Till områdets floder hör bl.a Tsavofloden, Galanafloden och Tivafloden. Naturen mellan de två delarna skiljer sig något åt. Tsavo West är bergigt, vulkaniskt och blötare med många källor och vattenhål; Tsavo East är plattare och torrare.

Tsavo Easts höjdpunkter

     Djuren

Tsavo East dukar upp de flesta av de stora däggdjuren: elefant, buffel, noshörning, lejon, leopard, gepard, flodhäst, massaigiraff etc. Andra djur är grevyzebra (finns ej i Masai Mara), schakal, hirolaantilop, mindre kudu, giraffgasell (finns ej i Masai Mara) och krokodil etc.

Över 500 fågelarter har påträffats i parken, stora som små, inhemska som flyttfåglar. Även somalistrutsen kan förekomma i Tsavo East. Andra fåglar man kan se är starar, vävare, vråkar, örnar, hägrar, sekreterarfåglar, näshornsfåglar (Zazu i Lejonkungen), kungsfiskare m.m.

Men bland alla vilda djur är Tsavo East förmodligen mest känd för sina röda elefanter. Det rör sig dock inte om någon spännande mutation, utan elefanterna får färgen av den röda, vulkaniska jorden – så karaktäristisk för området – som de badar och rullar i.

     Landskapet

Tsavo East är den större av de två delarna med sin storlek på 11 747 km² – nästan åtta gånger så stor som Masai Mara. Landskapet består till stor del av platta, torra slätter. Från de södra delarnas gräs- och busksavann, övergår det till halvöken i norr. De norra delarna, norr om Galana-floden, var länge stängda för turister, men är än i dag relativt outforskade. Safari sker i regel mest i Tsavo Easts mer sydliga delar.

Det torra landskapet bryts upp av Galanaflodens smaragdfärgade, slingrande väg genom parken. Athi-floden, som kommer ända från Nairobi, strålar i Tsavo West samman med Tsavo-floden. I Tsavo East bildar de tillsammans Galanafloden som fortsätter sin väg ut i Indiska Oceanen. Voifloden, i de södra delarna, utgör ett sagolikt galleri av skog, djur och natur. Floden föder våtmarken Kanderi Swamp som drar till sig många törstiga djur under torka.

I nordvästra Tsavo East, längs med Athifloden, höjer sig Yattaplatån 100 meter över markytan. Med sina ca 300 km som mäktigt spänner över landskapet, är Yattaplatån i dag världens längsta kvarvarande lavaflöde och en synnerligen spektakulär syn.
Ytterligare två attraktioner är Mudanda Rock och Lugard Falls. Mudanda Rock är ett inselberg, en stenformation som stått kvar när resten av berggrunden eroderats bort, med en naturlig damm dit hundratals elefanter (och andra djur) söker sig för att dricka och bada. Lugards Falls består av, i stengrunden insprängda, forsar i Galanafloden.Även Crocodile Point, en utsiktsplats över Galanaflodens krokodiler, och Arubadammen längs Voifloden, som drar till sig många djur, är väl värda sina besök under ett besök i Tsavo East.

     Vildmarkskänslan

Speciellt de norra, mer avlägsna, delarna av parken är relativt outforskade av turismen vilket ger en mer sann vildmarkskänsla. Detta, i kombination med det enorma området som parken spänner över, gör att man kan återvända från en game drive utan att ha sett röken av ett annat safarifordon. Förhoppningsvis har man fått se desto fler djur.

Tsavo Wests höjdpunkter

     Djuren

De stora kattdjuren, lejon, leopard och gepard, lever alla här. Djuren i parken är i övrigt både många och varierade. På safari i Tsavo West kan man även få se buffel, elefant, noshörning, vildhund, giraff, zebra, surikat, hyrax, piggsvin, dik-dik-antilop, kudu-antilop, krokodil, flodhäst m.m. Olika typer av apor och fåglar bor i den täta vegetationen av akacia-och raphiapalmer vid parkens vattenkällor.

Fågellivet är i övrigt excellent med över 600 arter – svarthuvad gylling, palmvävare, gråfiskare, mjölkuv och gampärlhöna för att nämna några vanliga. Det finns även struts och två alldeles lokala arter – taitatrast och taitaglasögonfågel – som enbart förekommer i Taita-klipporna i Tsavo West.

     Landskapet

Tsavo West är perfekt för resenären som vill kombinera djurskådning med slående natur. Parkens totala yta uppgår till 9065 km² och landskapet är dramatiskt där vulkaniska höjder, lavaflöden och steniga hällmarker, blandas med tät vegetation, skog och gräsbeklätt slättland. Längs med gränsen till Tanzania hittar man Jipesjön. Tsavo– och Athi-floderna rinner samman och bildar Galanafloden i parkens mitt, som fortsätter in i Tsavo East. Under klara dagar kan man se Afrikas högsta berg Kilimanjaro från Tsavo West.

Bland Tsavo Wests spektakulära rariteter hör Shetani-lavaflöde, Chaimu-kratern (kan bestigas till fots) och de identiska vulkaniska kullarna ”Five Sisters”. I källorna Mzima Springs lurar flodhästar i vattnet och flera andra djur vallfärdar hit för att släcka törsten.
Shetani och chaimu betyder ”djävulen” på språken swahili, respektive kamba. Även mzima är swahili och betyder ungefär ”levande” – ”de levande källorna” (Mzima Springs). Tsavo Wests baobabträd sägs vara tusentals år gamla.

     Rhino Sanctuary

Vid foten av Ngulia Hills finns ett Rhino Sanctuary, ett fristadsområde, med uppgift att skydda och bevara parkens svarta noshörningar.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T09:05:52+00:00