Sevärdheter i Kenya
Sevärdheter i Kenya
Safariresor arrangeras till Kenyas olika nationalparker- och reservat. Även resor till den idylliska kusten och Indiska Oceanen. Utflykter till Victoriasjön, Great Rift Valley eller någon av landets alla berg, vulkaner och vattenfall är några andra av Kenyas sevärdheter. För att inte tala om besök i de större städerna, gå på marknad och köpa lokalproducerade souvenirer att ta med hem.
Men den som kan – och har tid för mer – bör även blicka bortom nationalparkerna, djuren, stränderna, korallreven, bergen, marknaderna etc. Då kommer man snart upptäcka att Kenya bjuder på en uppsjö spännande sevärdheter väl värda sina besök: muséer, olika typer av historiska och kulturella platser, landmärken och monument, samt tämligen storslagna religiösa byggnader.
Museum och kultur
Nationalmuseum i Nairobi
Kenyas nationalmuseum i Nairobi, beläget på Museum Hill, invigdes 1910 och är en kunskapsbank över Kenyas kultur- och naturhistoria, folkgrupper, flora och fauna samt håller en förhistorisk samling med fossiler. En skulptur av elefanten Ahmed, som blev en symbol för motståndet mot 1980-talets utbredda tjuvjakt, vaktar museets ingång. Utanför finns andra sevärdheter som en ormpark, promenadvänliga gångar i frodig trädgård och museumbutik- och café. Från Museum Hill har man vacker utsikt över den slingrande Nairobifloden.
Järnvägsmuseet i Nairobi
Får man inte nog av Kenyas historia är ett besök på järnvägsmuseet i Nairobi nästan ett måste. Museet hålls i en gammal järnvägsbyggnad och är fullspäckat med information om den ökända ugandiska järnvägen – ”Lunatic Line” (”Stolliga Linjen”) – och dess spännande tillblivelse och historia.
På museet får man ta del av utställningar med tågvagnar, fotografier och gamla föremål som bordsserviser, telefoner, skrivmaskiner, lyktor klockor och udda artefakter som vittnar om järnvägens tämligen underliga historia. Utanför byggnaden kan man gå in i restaurerade lok och vagnar, som användes mellan 1920-50, och bär vittne om Kenyas kolonialhistoria.
Karen Blixen museum och Karen Blixen Coffee Garden & Cottages
Ett par mil sydväst om Nairobi ligger Karen Blixen-museet – en historisk minnesplats över danskans liv i Kenya under nästan två decennier. ”Jag hade en farm i Afrika vid foten av berget Ngong” börjar Blixens självbiografiska roman Den afrikanska farmen (skriven under pseudonymen Isak Dinesen), som gett henne sin orubbliga status i koloniallitteraturen.
I dag har författarens hus omvandlats till ett museum med inredning och rekvisita från filmen Mitt Afrika, baserad på Blixens roman, och privata fotografier från Blixens egna samlingar. Museet, där guider lotsar en från rum till rum i huset, ger en inblick in de vita nybyggarnas priviligierade kolonialliv. En bit vidare på Karen Road ligger den något idylliska restaurangen Karen Blixen Coffee Garden & Cottages som är ett måstebesök när man befinner sig i krokarna.
Lamumuseet och Swahili House Museum
Staden Lamu, belägen på ögruppen med samma namn, må vara liten men är fullproppad med historia. På Lamumuseet som ligger i en tämligen originell byggnad – ett gammalt guvernörsresidens för kolonialherrar – får man lära sig om den gamla swahili-kulturen och Lamus historia före civilisationen, med kustfolken som bodde på platsen. Gamla swahili-artefakter såsom instrument, möbler och inredning, köksredskap etc. finns att ta del av. Likaså etnografiska föremål från folkgrupperna Orma and Pokomo, och långväga kinesiskt porslin.
Swahili House Museum i Lamu är en upprustad byggnad från 1800-talet. När man vandrar runt i husets sovrum, badrum och kök får man en inblick i klassisk, tidstypisk swahilisk heminredning. Vid entrén möts man av en charmig innergård med en brunn i mitten.
Bombolulu Workshops and Cultural Centre
I Mombasa finns ett centra som driver ett projekt för 80 manliga och kvinnliga hantverkare med funktionsvariationer. Projektet avser hjälpa dem att komma över sina fysiska begränsningar, utveckla sin yrkesfärdighet samt bli ekonomiskt och socialt integrerade i samhället. Projektet Bombolulu Workshops and Cultural Centre har sedan starten 1969 stöttats organisationen av Association for the Physically Disabled of Kenya.
Som besökare får man möjlighet att titta in i Bombolulus olika workshops samt köpa smycken, textilier, träsniderier och läderhandarbeten gjorda av hantverkarna. Intäkterna stöttar både skaparna och centrats arbete sig. Man kan även få turer runt ägorna, uppleva klassiska kenyanska boningar, se uppträdanden av traditionell, afrikansk dans samt äta inhemsk mat på restaurangen.
Historiska platser
Mombasa Old Town och Fort Jesus
Kustens populäraste sevärdhet är landets näst största, tillika kustens största, stad Mombasa. Staden ligger på en korallö i Indiska Oceanen och är en färgstark mix av kulturer, färger, smaker, dofter.
Mombasa i sig är en sevärdhet, men innehåller även många sevärdheter – Old Town är en sådan. Här bor en mix av lokalbefolkning, araber, indier, portugiser och britter – ett arv från svunna tider. Man känner historiens vingslag, inte minst med urgamla swahili-kulturen som ständigt gör sig påmind. Att bara gå runt i Old Town och titta på byggnadernas unika arkitektur och vackert karvade dörrar och balkonger är en behållning i sig.
Vidare är Old Towns mest välbesökta attraktion Fort Jesus – en mäktig, urgammal fästning uppförd av portugiserna på 1590-talet som århundrandena som följde var kustens ensamt viktigaste byggnad med sitt strategiska läge mot havet. Fortets historia är annars både brokig och blodig. Det har genomgått en rad utbyggningar och renoveringar samt bytt ägare åtskilliga gånger genom olika våldsamma belägringar. Den längsta striden om Fort Jesus pågick under två och ett halvt år med den omanska flottans invasion 1696-1698 som krävde tusentals människoliv.
Under Kenyas kolonialtid användes fortet som fängelse. I dag är Fort Jesus kustens populäraste historiska sevärdhet och museum. På museet får man se olika utgrävningsföremål (kinesiskt porslin, persiska amuletter, arabiska lerkärl bl.a.) och diverse utställningar.
Lamu Old Town och Lamu Fort
Den nordliga staden Lamu är – på tal om genuina, historia platser – en mosaik av historia och äldre kultur. Speciellt den gamla stadskärnan – Lamu Old Town – står i stort sett orörd sedan 1700-talet, och växte fram redan under 1300-talet. Platsen är en salig blandning av influenser – bantu, arabiskt, persiskt, indiskt och europeiskt – som alla bidragit till den unika swahili-kulturen. Området är, tillsammans med Stone Town på Zanzibar i Tanzania, förmodligen den bästa representationen av kustens swahili-kulturarv.
Den historiska känslan förstärks bara av avsaknaden av bilar på ön – däremot är åsnor en vanlig syn på gatorna. Att själv vandra omkring och beskåda Old Towns arkitektur, små gränder, vitkalkade hus, snidade portar och dörrar, innergårdar och verandor är en ren fröjd.
Fästningen i Lamu – Lamu Fort– byggdes i början av 1800-talet av den omanske sultanen Paté. Fram till 1984 användes byggnaden som fängelse. I dag huserar både ett museum med utställningar mest inriktat på miljövård samt öns bibliotek som bär på fina samlingar swahili-poesi och Lamu-material.
Gediruinerna
Kustens mest imponerande arkeologiska utgrävningsplats är Gediruinerna, även kallad Gede. I dag är platsen en liten by belägen omkring en och halv mil söder om staden Malindi och nära kustorten Watamu.
När det begav sig var Gedi en typisk swahili-stad – ett arabiskt/afrikanskt handelscentrum troligen uppförd under 1100-talet men den vara ännu äldre. Gedi tros ha haft sin storhetstid 1300-1400-talen, i en blomstrande handelstid. Platsen tycks ha övergetts under 1600-talet, troligen som följd av portugisernas invasion samt försök till handelsmonopol. Eftersom skriftliga källor om Gedi helt saknas kan ingenting emellertid fastslås säkert.
Den vilda skogen av baobabträd, tamarindträd och annan endemisk växtlighet omger i dag Gediruinerna. Historiens vingslag finns i själva atmosfären när man går runt bland relikerna från den gamla handelsstaden: stora hus, torg, murar, stenbrunnar och pelargrav.
De mest iögonfallande imponerande ruinlämningarna är det gamla palatset som var hem till sultanen och sultanens fruar, samt den stora moskén. Under blomstringstiden på 1400-talet hade platsen förmodligen så mycket som åtta moskéer.
Det finns även möjlighet att beskåda platsen från ovan, från en trädkoja. Härifrån kan man också spana på fåglar. Platsen har i övrigt rikt djurliv, med olika fågelarter, apor och gulstjärtad snabelhund.
Jumba la Mtwana
Knappt två mil norr om Mombasa ligger ruinerna av en annan gammal swahili-stad relativt orörda. Lämningarna sträcker sig ungefär 300 meter precis längs med en sandstrand, vilket gör läget tämligen idylliskt. Färre hittar hit i jämförelse med Gediruinerna, så man behöver inte trängas med lika många besökare. Platsen är möjligen inte riktigt lika imponerande – detta gör dock inte att den bär mindre historisk signifikans.
På swahili betyder Jumba la Mtwana ungefär ”slavens stora hus”. Denna benämning, som uppkommit på senare tid, och har troligen inte särskilt mycket med den ursprungliga staden att göra. Man tror att platsen fungerade som en viktig slavhamn främst under 1300-talet – detta är emellertid inte helt fastställt, och det finns egentligen inga bevis för någonting sådant. Men oavsett om Jumba la Mtwana faktiskt hyste slavar eller ej, var det en viktig handelsplats. Detta har fastställts genom det kinesiska porslin som hittats i utgrävningar. Man tror även att platsen övergavs redan under 1400-talet.
I dagens Jumba la Mtwana kan man vandra kring moskéruiner, lämningar av fyra hus och djupa, uttorkade brunnar. Det finns ett gravmonument med inskriptionen ”Alla själar ska smaka på döden” på arabiska och platsen hyser även ett litet museum över swahili-kulturen och en restaurang. Mosque by the Sea, den största moskén, blickar ut över Indiska Oceanen.
Landmärken
Över Moi Avenue, Momabas största genomfartsled välver sig två par enorma elefantbetar – Mombasa Tusks. Dessa kommer inte från världens största elefanter, utan är tillverkade i aluminium. De fyra betarna korsar tvärs över vardera körbanan, för att tillsammans bilda bokstaven M (som i Mombasa) och har blivit stadens kändaste landmärke.
Troligen har ännu yngre betar tillverkats för att fira minnet av Elizabeth II:s och hennes man prins Philips besök i staden år 1952. Besöket fick emellertid hastigt ställas in efter besked om kungens, Elizabeths fars, bortgång och paret åkte tillbaka till Storbritannien från Nyeri, i centrala Kenya. De nuvarande betarna tros ha flyttats från ett annat ställe till deras nuvarande plats när prinsessan Margaret, drottning Elizabeth II:s syster, år 1956 kom till Mombasa.
I Malindi, på nordkusten, blickar stadens mest kända landmärke ut över havet från en korallklippa: Vasco da Gama-monument. Denna klockformade koloss i kalksten restes av sjöfararen själv för att hedra den historiska landstigningen i Malindi år 1498. Det helvita monumentet, med ett kors på toppen, är faktiskt ett av de allra äldsta europeiska monumenten i hela Afrika och mycket välbesökt av såväl lokalbefolkning, skolklasser och turister.
Under ett par års tid har det dock förekommit viss diskussion om en förflyttning eftersom klippan, på vilken det står, har begynnande sprickor. Risken att det populära landmärket ska störta ner i oceanen kan bli därför överhängande.
Religiösa byggander
Moskéer
Jamia-moskén är Nairobis största moské och det viktigaste religiösa centrat för landets många muslimer. Moskén är pampig med två minareter och marängliknande kupoler med spiror i toppen. Den är uppförd i klassisk arabisk, arkitektonisk stil med pelare, marmor och har inskriptioner från Koranen.
Mandhry-moskén, troligen landets äldsta moské uppförd redan 1570/71, hittar man i Mombasas Old Town. Islam har i synnerhet påverkat Mombasa, och hela den kenyanska kusten, historiskt och fortsätter att göra så än i dag.
Moskén är byggd i den karaktäristiska swahili-stilen, som blandar arabiskt med inhemskt – den mer rundade minareten är ett tydligt exempel på den mjuka, afrikanska arkitekturen. Moskén är inte öppen för besökare utan får beskådas från utsidan.
Vissa menar att dock att Basheikh-moskén, också belägen i Mombasa Old Town, är så gammal som omkring 900 år (uppförd under 1200-talet). Detta skulle därför göra detta till den överlägset äldsta moskén. Basheikh-moskén är emellertid inte officiellt daterad och tidpunkten för dess ursprung är mer en hörsägen. Dock är arkitekturen typiskt medeltida.
Den vackra Jami-moskén (namnet jami betyder just ”vacker” på arabiska), med sin höga, turkosa kupol är Malindis viktigaste moské och belägen i Old Town. Dessa stadens äldsta delar av staden är dessvärre inte lika välbevarade som motsvarande i Mombasa och Lamu, främst på grund av olika bränder som rasat och raserat. Framför moskén finns två pelargravar, troligen från 1300-talet. Den högsta av dem är fem meter hög.
Kyrkor
All Saints Cathedral är en av Nairobis största och äldsta kyrkor. Den grundades 1917 av den anglikanska kyrkan i Kenya. Uppförd i brittisk gotisk stil men tillverkad av kenyansk sten, är kyrkan något av en symbol för ländernas nära historiska sammankoppling. Inuti består taket av kryssribbvalv och över gångarna reser sig ståtliga valvbågar.
Mombasas äldsta anglikanska kyrka, Mombasa Memorial Cathedral, är en praktfull moskéliknande byggnad med höga, silverfärgade torn och kupoler, valv och andra spår av typisk morisk arkitektur. Den anglikanska kyrkans historia i Kenya tog sin början i Mombasa med den protestantiska missionären Johann Ludwig Krapf som kom till området 1844.
Troligen hela Öst- och Centralafrikas äldsta kyrka, St. Francis Xavier Chapel, finns i Malindi. Det lilla kapellet i korallsten lät byggas av portugiserna under 1400-talet, och fanns alltså redan på plats när St. Francis besökte Malindi år 1542. Runt kapellet finns många, troligen portugiuska, gravar. Bland annat ligger två ur St. Francis besättning som förolyckades begravna här. Även två välkända britter fick sin sista vila på kapellets anslutande kyrkogård: befälhavare Lawford och stadens första distriktskommissionär J. Bell Smith.
Kapellet har rustats upp, men har på det stora hela förblivit detsamma i 520 år. Många besökare som kommer dit vill bli välsignade av St. Francis, vars krafter fortfarande sägs verka på platsen.
Tempel
Shree Cutch Satsang Swaminarayan Temple är ett hinduiskt tempel i hjärtat av Mombasa. Platsen erbjuder lugn och stillhet, bort från stadens buller. Templet är vackert utsmyckat i alla möjliga färger med snirkliga ingraveringar, pelare, välvningar och bilder och tavlor som berättar om hinduisk mytologi och tro.
Satsangi kallas efterföljarna av en rörelse inom hinduismen, grundad av Swaminarayan, som uppfört många tempel utanför Indien där hindu-befolkningen är stor. Templet i Mombasa, från 1957, är det första templet av detta slag utanför Indien.
En knapp kilometer från Fort Jesus ligger ett annat hinduiskt tempel – Lord Shiva Temple. Templet är stort och luftigt och även det en lugn oas mitt i stadens liv och rörelse. Inte minst med templets stora skulpturpark, med grön växlighet, konstgjorda dammar samt gångar och bänkar att vandra i eller sitta ner och ta det lugnt på.
Ett torn med en guldspira högst upp är annars platsens mest utmärkande drag. Man visar respekt genom att ta av sig skorna innan man går in i templet.
I Mombasa finns även ett känt jainist-tempel. Dess fullständiga namn är Shree Parshva Vallabh Jain Temple och är beläget även det i stadens pulserande hjärta. Jainist-templet, som byggdes år 1963, är det första i sitt slag utanför den asiatiska kontinenten. Templet, i klassisk vit marmor, ger minst sagt ett pampigt intryck. Till detta är det vackert utsmyckat med statyer, kupoler, guldspiror, silverdörrar och en bred trappa som leder upp till ingången.
Nöjen i Kenya
Kenyas nöjesliv är både levande och dynamiskt. I storstäderna träffas människor på barer över en Tusker, och kanske en livesänd fotbollsmatch, samtidigt som andra går på en nyöppnad biograf, ser en teaterföreställning eller lyssnar på ett lokalt band som spelar. Det är i de större städerna, Nairobi och Mombasa, som nöjesscenen är mest utbred.
Äta ute
Man kan hitta det mesta som man är sugen på om man vill äta ute – inhemskt, östafrikanskt, etiopiskt, indiskt, italienskt, thai, libanesiskt eller amerikanskt etc.
Speciellt Mombasa är känt för sin spännande, breda matkultur med kryddor och smaker från världens alla hörn. Inte minst har indiska och arabiska influenser påverkat hela kustregionen. På kusten äts det, naturligt, mycket fisk och skaldjur. Även i västra Kenya äter man mycket fisk – tilapia (sötvattensfisk).
En särskilt iögonfallande restaurang på kusten är den flytande Tamarind Dhow i Mombasa. Restaurangen är belägen i en äkta dhow (ett särskilt arabiskt skepp med trekantssegel) och lägger ut två gånger om dagen: lunchtid och kvällstid. Samtidigt som man seglar runt Mombasa-ön får man njuta av fisk- och skaldjursrätter, viner, drinkar och livemusik i högsta klass.
På safarilodger och tältcamper är den läckra maten en del av safariupplevelsen. Och här kan man sannerligen säga att man ”äter ute” – bokstavligen. Middagen kan vissa kvällar dukas upp mitt ute i vildmarken. Så det är bara att slå sig ner och njuta av fräscha, rykande rätter som tillagas av kocken på plats i ett innovativt bushkök. Och mat smakar ju som allra bäst utomhus, sägs det.
Resorter och hotell på kusten serverar ofta bufféer, med à la carte-alternativ på de finare av dem. Frukostarna dignar av allt gott man kan tänka sig. Vattenmelon, ananas, mango, banan, passionsfrukt, guava och papaya är bara några av frukterna som växer i Kenya och mycket väl kan ligga uppradade på hotellets buffébord.
Vad äter man i Kenya?
Typisk kenyansk mat är någon form av gryta som serveras med någonting stärkelserikt. Den som äter ute bör våga prova någon, eller flera, klassiska kenyanska (och östafrikanska) maträtter. På menyn någonting av nedanstående kanske?
- Chapati – tunnbröd
- Githeri – gryta på majs och bönor/ärtor som kokas med tomat och lök (äts ofta med irio och/eller chapati)
- Irio – mosad potatis, spenat och bönor
- Kachumbari – stark röra på kryddor, tomat, lök, chili, koriander etc.
- Karanga – kött- och potatisgryta som äts med ugali eller ris
- Matoke – mosade, tillagade kokbananer
- Mchuzi wa kamba – swahilirätt från Zanzibar på räkcurry, med tomat- och kokosmjölkssås, som serveras med ris
- Mukimo – mosad potatis med majs och ärtor
- Nyama choma – grillat, marinerat kött
- Pilau – kryddig risblandning. Äts ofta med kachumbari.
- Sukuma wiki – betyder ungefär ”tänj på veckan” – grönsaksrätter på spenat eller grönkål
- Ugali – tjock, fast gröt på majsmjöl
- Wali wa nazi – krämigt kokosnötsris (traditionell swahilirätt)
Och inte att förglömmas – landets populäraste, inhemska öl – Tusker. Tusker är en ljus lageröl med Bia Yangu, Nchi Yangu (”mitt öl, mitt land”) som slagkraftig slogan.
Barer, pubar och nattklubbar
Kenyaner festar gärna till det. Barer och pubar finns det särskilt gott om i landets större städer Nairobi och Mombasa. Barkulturen spirar både ute på gatorna och inne i hotellen, som besöks av såväl lokalbefolkning som turister. Här är den inhemska ölen Tusker den absoluta populäraste beställningen. På flottare vinbarer och hotell kan man dricka sydafrikanskt eller europeiskt vin för några hundralappar flaskan. Och på städernas nattklubbar dansas det från midnatt till gryning.
Klubbarna brukar sätta igång på onsdagar och sedan hålla öppet hela helgen. Vissa är öppna hela veckan. Inträdet till nattklubbarna brukar ligga mellan 20 och 100 svenska kronor.
Befinner man sig på semester på kusten behöver man inte bege sig särskilt långt bort då många av hotellen har egna barer och klubbar med lokala dj:s, livespelningar med inhemsk musik och shower med traditionell dans. Undantagen är centrala Mombasa och ön Lamu där många är konservativa muslimer och det därför inte dricks alkohol. I övrigt ligger barerna och klubbarna nära stränderna och semesterresorterna. Även på stränderna, som den kändaste Diani Beach, kan det finnas utebarer, dans, livemusik och mat.
Biografer, teater och komedi
Allt fler biografer har öppnat i Nairobi och Mombasa. Man hittar dem ofta högst upp i större köpcentrum och det visas nya filmer på stora dukar. Den kenyanska filmindustrin är förhållandevis liten och därför visas många internationella filmer på biograferna.
Traditionell teater är mycket populärt i Nairobi. Kenya National Theatre (KNT) uppfördes som ett nöjescentrum för brittiska soldater under landets kolonialtid. I dag är teatern en del av den bredare Kenya Cultural Centre och ligger på Harry Thuku Road, någorlunda centralt i Nairobi. I staden finns även andra teatersällskap. Den kändaste och populäraste Phoenix Players fick, till mångas sorg, lägga ner 2017 till följd av konkurs.
De flesta teaterproduktioner är adaptioner av utländska pjäser, men kenyansk-skrivna pjäser kommer mer och mer. Den största genren är den breda komedin, såsom social och politisk satir och fars. Därför är även ståuppkomik, i form av gruppsketcher- och parodier, populärt bland lokalbefolkningen. Landets populäraste komedigrupp är Redykyulass Trio.
Vill du resa till Kenya?
Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!