Lake Nakuru NP

Lake Nakuru National Park – fristadens lugn

Mest känd för sin noshörningspopulationer, är Lake Nakuru National Park, en av Kenyas mest välbesökta parker. Om denna popularitet beror på närheten till Nairobi (en fyra timmars lång bilresa) eller parkens fantastiska sceneri får de lärde tvista om, men förmodligen handlar det om kombinationen. Avståndet till staden Nakuru, landets fjärde största stad, lär inte heller skada med huvudgaten belägen blott fem kilometer från staden.

Parken är relativt liten på en yta av 188 km², och brukar vara en safaridestination som man besöker över dagen eller ett dygn, snarare än att vara föremål för längre vistelser, då området med sjön och omnejd inte kräver fler dagars utforskande. Många besökare kombinerar Lake Nakuru med Masai Mara, då det är relativt smidigt att ta sig mellan dem. Båda parkerna är belägna västligt i landet och resan från den ena till den andra går på mellan  och ca 6 timmar.

Lake Nakuru är en av landets få inhägnade parker, då den främst ska utgöra skydd för den fridlysta noshörningen som var särskilt utsatt för tjuvjägare under 70-80-talet. Än i dag förekommer tjuvjakt frekvent. Från början, år 1960, utlystes området emellertid som fristad för fåglar. Det uppgraderades till nationalpark 1968. Parken är fortfarande ett pittoreskt fågelskådarparadis, som särskilt är känt för alla flamingor, som med sina färggranna fjäderdräkter färgar vyn över sjön alldeles rosa.

Leopard i Kenya

     Klimat och natur

Temperaturerna är behagliga året om, och kanske är klimatet något mildare än man kan tänka sig med tanke på läget nära ekvatorn. Detta beror på höjden över havet som befinner sig på 1760 m. För tidiga morgonturer krävs lite varmare klädsel. De regnigaste månaderna är april-maj. Även november-december kan vara relativt blöta i parken. Resten av året är i regel torrt med visst regn som ofta drar in som kortare eftermiddagsoväder.

Naturen präglas av sjön vilken parken är inhägnad kring. Landskapet är pittoreskt med gul akacia, böljande terräng med öppet bushlandskap och skogsmarker, som sig bör i Rift Valley-regionen. Parkens vegetation är unik med hundratals olika växter och Afrikas största skog av törelväxter. Sjön får sin näring från tre huvudsakliga floder: Njoro, Makalia och Enderit, samt från mindre källor. Från natursköna Baboon Cliff har man otrolig vy över sjön. Lion Hill och Out of Africa Hill är andra utsiktsplatser. Man kan även besöka vattenfallet Makalia.

Lake Nakuru Nationals Parks höjdpunkter

     Nakurusjön

På engelska delar parken och sjön namn – Lake Nakuru (Nakurusjön). Med sina 45 km² tar sjön upp knappt en tredjedel av parkens yta. Sjön har inget utlopp. Nakurusjön är en av Great Rift Valleys, d.v.s. den förkastningsspricka som skär genom västra Kenya, sodasjöar. En sodasjö är en alkalisk (basisk) sjö, där de höga halterna av kolsyresalter ger högre pH-värde än ”normalt” – ofta 9-11 på skalan. Fem av Great Rift Valleys åtta sjöar i Kenya är sodasjöar.
I Nakurusjön finns mycket av blå-gröna spirulina cynanobakterier som både ger sjön dess färg samt utgör näring för flamingor.

     Flamingor och fågelliv

Lake Nakuru National Park bjuder på ett sagolikt fågelliv med många vattenlevande fåglar, såsom flamingor och pelikaner. Ett häftigt spektakel är när över miljon flamingor samlas i sjön och utgör en färgbomb för ögat i sina rosa fjäderdräkt. Detta naturskådespel bör, om man har möjlighet, njutas av från Baboon Cliff.

Man bör dock kolla upp hur det är ställt med fågelpopulationerna innan man åker då antalet fåglar varierar beroende på tillgången till mat. Den bästa tiden för flamingoskådning är under den torra, varma tiden januari-februari. Fluktuationer kan förekomma beroende på sjöns alkalinitet (hur baskiskt vattnet är), där lägre sådan innebär mindre näring till fåglarna. Nederbörd kan minska alkaliniteten i sjön och flamingorna kan tillfälligt leta sig till andra sodasjöar som Bogoria– eller Natronsjön (den sistnämnda ligger i norra Tanzania). * De senaste åren har sjön drabbats av översvämningar, vilket lett till att de stora flockarna av flamingo inte syns till)

Parken ståtar annars med mer än 500 olika fågelarter. Vanliga fåglar, förutom större och mindre flamingo, är vit pelikan, blåkindad glansstare och sumpand. Den stiliga, långstjärtade vidafinken, klippörnen och tofsörnen finns också att skåda bland fågellivet. Vill man se flyttfåglar från Europa och Nordafrika är november-april tiden att sikta in sig på. Detta är även säsongen för fortplantning och när fåglarna reder sina bon. Parkens fågelskådning är annars god året om.

     Noshörningar

I slutet av 80-talet omplacerades svart noshörning (spetsnoshörning) till Lake Nakuru och detsamma gjordes senare med vit noshörning (trubbnoshörning). Fortfarande har parken ett hälsosamt bestånd av båda noshörningsarterna. Inhägnaden gör nämligen parken till en fristad för dem. Lake Nakuru är bäst i hela landet om man vill se just noshörningar – ett av djuren i ”Big Five”. Lättast att se är den vita noshörningen.

     Annat djurliv

De flesta av savannens vanliga, stora djur återfinns i Lake Nakuru – med undantag för elefanten. Detta gör således att parken inte är en s.k. ”Big Five-park”.

Parkens djurliv inkluderar annars lejon, leopard, zebra, flodhäst, klipphyrax, rörbock, ellipsvattenbock, impala, gasell, strimmig hyena, öronhund, vildkatt, babian, colobusapa, grön markatta etc. Den ovanliga och utrotningshotade rotschildgiraffen har förts till, och lever i, parken. Skulle man missa leoparden i Masai Mara kan man ta sig till Lake Nakuru där den skygga katten ses oftare, gärna liggandes på någon gren. Parken är även en av få platser i världen där man kan ha turen att få se de unika trädklättrande lejonen. Rovdjur är annars överlag ovanligare i Lake Nakuru än exempelvis i Masai Mara 

     Närliggande naturområden

Något sydost om Lake Nakuru National Park ligger Lake Elementaita, en annan av Rift Valleys sodasjöar. Än mer norrut ligger sodasjön Bogoria. Många besökare passar även på att åka till landets näst största sötvattensjö – Naivashasjön – som även den stoltserar med rikt fågelliv och är belägen ungefär mittemellan Nakuru och Nairobi.

Strax norr om Lake Nakuru ligger den mäktiga sköldvulkanen Menengai, med en av världens största kratrar, som bjuder på slående vyer över både Bogoriasjön och Nakurusjön.

Morrande lejon

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T09:05:10+00:00