Nairobi NP

Nairobi National Park – safarins huvudstad

Kanske ser man framför sig en plats likt Kolmården eller ett zoo, men då får man tänka om. Nairobi National Park är en park ensam i sitt slag och någonting av en paradox – å ena sidan belägen precis intill en urban miljö, å andra sidan full av vilda djur och natur. Belägen blott sju kilometer från Nairobis centrum, är parken den enda i världen där man kan se vilda djur i det fria, till kulisserna av mäktiga skyskrapor. Förutom att vara helt unik i sitt slag, är den även Kenyas äldsta park då den grundades så tidigt som 1946. Nairobi NP är relativt liten, 117 km², men har ett förvånande rikt djurliv och till och med sin egen migration.

     Klimat och natur

I Nairobi National Park är klimatet torrt, i synnerhet under den längsta torrperioden juni-september. Här är varmt i princip året om, men tidiga morgnar och sena kvällar kan bli kyliga.  Januari-februari är årets varmaste månader med temperaturer bortåt 30 grader.

Nairobi National Park består mestadels av öppen savann med, likt stora strössel utströdda, akaciabuskar. Ett elektriskt stängsel ramar in parken norr, väst och öst. I syd avgränsas området med hjälp av Mbagathifloden vilket gör att djuren kan ströva fritt in och ut ur parken. Naturen ger sann vildmarkskänsla med lejonfärgade slätter, akaciabeklädda flodbanker samt steniga dalar och djupa klyftor insprängda i klippväggar.

Nairobi National Parks höjdpunkter

     Djuren

Nairobi är hem till mer än 100 däggdjur. Man hittar rovdjur som lejon, leopard, gepard och hyena samt gräsätare som giraff, zebra, buffel, noshörning, gnu, olika typer av antiloper. I floderna lever krokodiler och flodhästar och i skogsmarkerna olika apor och fåglar i träden. Parken saknar elefanten, vilket gör att fyra av fem i ”Big Five” bor i parken. Den fungerar emellertid som en fristad för noshörningen med flest svarta noshörningar i hela Kenya.

Nairobi National Park är även ett ornitologiskt paradis med över 400 fågelarter. Blickar man upp i akaciaträden kan man få se maraboustorkar, gamar och hökörnar, och nere på marken spatserar strutsar, sekreterarfåglar och trappar. Jacksonvidafinken är iögonfallande med sin långa, stiliga stjärt. Under perioden april-november ser parken många europeiska flyttfåglar.

     Migrationen

Under torrperiod (ca juli-augusti) emigrerar gräsätare, som gnuer och zebror, från slätterna Athi-Kapiti söder om Nairobi National Park, in i parken. Gräsätarna lockar till sig många rovdjur och djurskådningen i parken är aldrig så bra. Under regnperiod skingras de från parken igen.

     ”Picknick-lägen”

För företagsevents, bushfrukostar- eller middagar, bröllop, fotograferingar, filmproduktioner, picknickar m.m. finns en rad fina lägen i parken. Impala Observation Point, belägen på en kulle tre km från parkens huvudgate, erbjuder en av parkens högsta punkter med panoramisk utsikt över impalafält. Här finns även en stenhydda, yta för picknick och latriner.

The ivory burning site, belägen ca en km från huvudgaten, känner man historiens vingslag. Det var här som president Moi år 1989 brände 12 ton elfenben för att demonstrera landets nolltolerans mot tjuvjakt och handel med elfenben. I dag erbjuder platsen en rymlig yta för picknickar och andra ”bushaktiviteter”. Både på Kingfisher picnit site och Mokoiyet picnic site hittar man picknickbord i skugga. Från den sistnämnda har man dessutom gångavstånd till utsiktsplatsen på Leopardklippan, med vy över klyftan där Mbagathifloden flyter igenom.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T09:06:14+00:00