Säkerhet i Kenya

Kenya Palm

     Försäkring

Innan avresa bör man se till så man har en ordentlig hemförsäkring med reseförsäkring som täcker in det mesta: om olyckan är framme eller man blir sjuk och behöver vård, om man blir bestulen eller någonting annat otrevligt skulle hända. Skulle man bli rånad, eller utsatt för annat typ av brott, måste en polisanmälan på plats föregås innan man får ersättning från försäkringsbolaget.   

     Personlig säkerhet, värdesaker och pengar

Rör man sig i de större städerna ska man alltid ha koll på sin väska, ha värdesaker som mobiltelefon och kamera undanstoppade och inte bära klockor och värdefulla andra smycken.

Vad gäller pengar ska man inte ta med sig för mycket i onödan om man ska ut på stan eller till stranden. Man ska hellre lämna större summor kvar på hotellet (i säkerhetsboxen om det finns en sådan) och bara ta med det som kan tänkas behövas. Pengar, plånbok, mobil och mindre värdesaker kan med fördel bäras i en magväska in till kroppen. Har man en ryggsäck är det säkrast att ha den på magen istället för på ryggen då vi ju inte är utrustade med ögon i nacken. 

För sin personliga säkerhet skull ska man efter mörkrets inbrott inte gå ut själv, och i synnerhet inte kvinnor. Detta gäller inte bara i städer utan även på stränderna vid semesterorterna. Har man varit ute på klubb på natten ska man ta taxi hem. Man kan även höra med lokalbefolkningen på plats, till exempel personal på hotell, vilka områden som bör undvikas och vilka platser som man ska vara extra försiktig vid besök.  

     Trafiken

Trots att trafikolyckorna minskat sedan landet för 15 år sedan införde lag om säkerhetsbälte, samt regleringar kring fordonsstandard, hastigheter och hur många passagerare till exempel en buss får ta, är trafiken i landet fortfarande långt ifrån vad man är van vid hemmavid.

Kör man själv ska man intaga extra uppmärksamhet, tänka på att det är vänstertrafik och att större städer som Nairobi är ett enda stort getingbo av bilar, bussar, motorcyklar (piki-piki) och fotgängare. Man ska även vara uppmärksam på de gropiga, skumpiga vägarna och djur som plötsligt kan dyka upp. Landsvägsvägar kan bli i särskilt dåligt skick efter regn, med mycket vatten och lera som man fastna i. Man ska inte lämna värdesaker framme i bilen samt alltid låsa ordentligt och ha alla fönster helt stängda.

Åker man däremot kollektivt finns det ju inte mycket att göra åt själva körningen. Det man då ska tänka på är att vara uppmärksam och hålla hårt i sina tillhörigheter. På stora stages (busstationer) kryllar det av människor och alla vill att man ska med just deras buss. Många erbjuder även att bära väskan åt en ­– detta bör man tacka nej till. Väl i bussen ska man hålla fönstret stängt (någon kan sticka in handen och till exempel ta mobilen om den hålls framme), såvida man inte vill handla snacks, frukt eller dricka av någon av alla försäljare.

Leopard i Kenya

     På safari

Olyckor med vilda djur på safari inträffar mycket sällan. Man ska dock alltid intaga försiktighet runt dem och aldrig glömma att det är vilda djur man har att göra med. Detta betyder att man egentligen aldrig kan förutse deras beteenden, vilket ska bemötas med respekt och aktsamhet. Flodhästar och bufflar är några Afrikas farligaste djur för människor. Även elefanter kan anfalla om de känner sig hotade, och man ska aldrig komma emellan en noshörning och dennes unge. Därför ska alltid lyssna på guiderna som känner djuren och omgivningarna mycket bättre. Djuren är dock vana vid människors blickar och smattrande kameror från fordonen och fortsätter allt som oftast bara lugnt med sitt.

När det blivit mörkt ska man hålla sig i tältet – detta gäller även om man bor på en lodge – och inte ge sig ut i onödan. Blir det nödvändighet ska man i sådant fall bara följa utsatta vägar, ta på sig rejäla skor (som skydd mot ormar, insekter och ojämnheter) och ha med ficklampa. Även på lodger kan djur ta sig in på området – alltifrån babianer till lejon . Därför ska man vara extra försiktig om man går runt i mörkret – vilket alltså helst helt ska undvikas. Om boendet dukar upp middag ute i bushen på kvällen blir man eskorterad både dit och tillbaka av personal. Alla  lodger och camper har beväpnade vakter.

     Terrorism

De senaste åren har terrorbilden i Kenya förvärrats på grund av landets militära närvaro i Somalia. Hotet kommer främst från Al-Shabab, en militant, islamistisk terrorgrupp. 

Landet har själv råkat ut för en rad terrorattacker under senare år från Al-Shabab. De utmärkande har varit mot varuhuset Westgate shopping mall i Nairobi 2013, som dödade 60 personer, samt en attack mot universitetet i Garissa 2015 där 147 miste livet. Förhöjande säkerhetsåtgärder i landet har därför vidtagits och särskilt i städer som Nairobi och Mombasa, som turister ofta besöker, är polisnärvaron hög. Allmänheten uppmanas till ständig vaksamhet.

Väg i Kenya

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T08:46:13+00:00