Nakuru

Nakuru – färgstark Rift Valley-stad

Kenyas fjärde största stad, Nakuru, ligger 160 km nordväst om Nairobi i Rift Valley-regionen. Det bor drygt 300 000 människor i staden. Belägen vid Nakurusjöns norra strand är staden huvudort i länet med samma namn. Läget väst-centralt i landet gör Nakuru till en ideal utgångspunkt för många resmål i landet. Den enorma dalsänkan ger staden en unik beskaffenhet då den är placerad i ett rikt, bördigt agrart område, med omgivande högländer. Nakuru är viktig för hela landets turistnäring, med närheten till Nakurusjön, samt ett centrum för både näringsliv och utbildning. Transport och kommunikation är välutvecklat med stadens flygplats, samt länken till Uganda via bilväg.

Staden ligger drygt 1800 meter över havet; höjden gör klimatet relativt milt och den får oftast hyggligt med regn under regnperioderna. Under de varmaste månaderna (slutet av januari till slutet av mars) ligger temperaturen på dagarna omkring 27-28 grader; under de kallaste (maj-september) är det 21-24 grader. Nakuru ligger även något udda placerad mellan två vitt skilda naturfenomen: Lake Nakurus vitalitet strax söder om sig och den utdöda Menengaikratern och dess vulkaniska omgivningar ett par mil norrut.

Nakuru förändras snabbt och har tagit till sig många av Nairobis trevligare aspekter med spännande, levande stadspuls. Staden Nakuru har emellertid hamnat i skuggan av nationalparken. De flesta besökarna hastar genom staden, om de ens besöker den, på vägen till Lake Nakuru National Park. Men den som ger staden Nakuru en ärlig chans kommer snart att upptäcka en färgstark och charmig stad – livligare än Kisumu, men mindre stressig än Nairobi.

Morrande lejon

     Historia

Nakuru, liksom Kenya i stort, har en historia som dateras ända till mänsklighetens vagga. Området har många förhistoriska bosättningar och det är ett av de tidigast bebodda områdena i hela landet. Namnet kommer från massajernas nakurro – “dammig plats” – och massajerna är en av de folkgrupper som levt i området under flera generationer.

Själva staden i sig etablerades av britterna under 1800-talet, och blev en stor del av de ”vita högländerna” under kolonialtiden. Under byggandet av den ugandiska järnvägen fungerade Nakuru som en järnvägsstation, ”mellanlandningsplats” och viloplats för arbetarna. Staden fick statsstatus 1904.

     Ekonomi, problemområde och utbildning

Förutom att livnära sig mycket kring turistnäringen kring Nakurusjön, Menengaikratern och andra närliggande naturområden, är Nakuru stommen i Rift Valley-regionens ekonomi vad gäller handel, agrikultur, produktion och service. Nakurus ekonomi är spännande och någonting med stor potential inom stora, viktiga sektorer. Affärslivet domineras av försäljning av maskinvaror och fordonsdelar, grosshandel och jordbruksmaskiner. Många ekonomiska inrättningar såsom banker och försäkrings- och kredittjänster finns till förfogande.

Nakurus ekonomi är helt beroende av de jordbruksområden, med gårdar och företag, som finns i de omgivande högländerna. Inom storstadsområdet är storskaliga jordbruk på uppgång. Agrikultursektorn mår bra av de gynnsamma regn som i regel äger rum i regionen. Industriproduktionen tog verklig sats i utvecklingen under 1900-talet när en rad jordbruksindustrier startades upp. Det som främst odlas är kaffe, vete, korn, majs och bönor. Bland industrier hör vetemalning, bomullsrensning och mejeriproduktion.

I stadens låginkomstområden finns många miljömässiga problem: otillräcklig vattenåtkomst, dålig sanitet och skräp på gatorna. Många sjukdomar här beror på dåliga levnadsförhållanden. Nakuru har även en rad slumområden där gängvåld- och kriminalitet blir allt vanligare. De flesta slumområden (bland andra Kaptembwa, Pondamail, Kwa Ronda, Kivumbuni) ligger i stadens lägre delar och drabbas således hårdare av översvämningar och sjukdomsutbrott.

Nakuru har även en rad institutioner inom högre utbildning: statliga Egerton University (landets äldsta enligt egen utsago – startad som en lantbruksskola 1939 av britten lord Egerton), privata Kabarak University, yrkeshögskolan Rift Valley Institute of Science & Technology och högskolan Kenya Industrial Training Institute.

     Sevärdheter

Nakuru är, som tidigare nämnt, egentligen mest känd för sjöns nationalpark Lake Nakuru National Park ­ – landets näst populäraste nationalpark efter Masai Mara. Nakurusjön, från vilken nationalparken utgår ifrån, ingår i dalsänkan Rift Valleys sjösystem och är en av alla de sodasjöar som är så utmärkande för Rift ValleyNakurus gynnsamma läge väst-centralt i landet gör att många naturområden är relativt smidiga att nå. En sådan är hissnande Menengaikrater – Afrikas näst största vulkankrater.

Ytterligare sevärdheter man inte bör miss om man utgår från Nakuru är Lake Naivasha National Park (knappt tio mil söder om staden), Hell’s Gate National Park (drygt 10 mil söderut) och Mount Longonot National Park (strax sydöst om Hell’s Gate). Samtliga dessa är belägna mellan Nakuru och Nairobi och är således tillgängliga från båda städer. Med sitt mäktiga läge i högländerna runt Rift Valley kan man från Nakuru ta sig till flera Rift Valley-sjöar: sodasjöarna Elementatitasjön drygt fem mil söderut och Bogoriasjön knappt tio mil norrut. Om man från Bogoriasjön fortsätter ytterligare drygt fem mil norrut når man Baringosjön – sjösystemets andra sötvattensjö (tillsammans med Naivashasjön) och den näst nordligaste Rift Valley-sjön.

Andra sevärdheter i området är Hyrax Hills – en viktig utgrävningsplats fyra kilometer öster om staden – med tillhörande museum. Ett annat relativt vanligt turistmål är pampiga Lord Egerton Castle, 14 kilometer norr om Nakuru, som byggdes av av lord Maurice Egerton till sin älskade (som dock lämnade honom då hon tyckte att slottet var för litet). I dag ägs slottet av Egerton-universitetet.

Elefanter i Kenya

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T09:17:07+00:00