Stora däggdjur

Stora däggdjur

I Kenya finns 400 olika däggdjur i alla storlekar – ungefär hälften av dessa är s.k. stora. De flesta djurarterna finns att hitta i och runt om de naturskyddade områdena, d.v.s. parker och reservat. En del vattenlevande däggdjur, såsom valar och delfiner, håller även till utanför Kenyas kust. I detta avsnitt tas endast de landlevande däggdjuren upp, eftersom det är främst dessa som resenärer till Kenya stöter på.

Däggdjuren är, till skillnad från de man ser i djurparker, vilda och fria, vilket innebär att de kan röra sig hur fritt de vill. Big Five får kanske mest uppmärksamhet, men man inser ganska snabbt att landets djur och safari är så mycket mer än bara det.

     Rovdjuren

Geparden är, som de flesta vet, världens snabbaste landlevande djur, och ett jagande rovdjur. Kattdjuret kan komma upp i hastigheter på 100 km/h, vilket det kan hålla under 500 m. Kroppen är byggd för fart – slank, muskulös och spänstig med långa ben. Pälsen är mattgul med små svarta fläckar. Den trivs bäst i torr, öppen savann där den kan jaga fort och fritt.

Förutom de självklara kattdjuren (lejon, leopard och gepard) lever en rad andra, som är blygsammare till storlek och kändisskap. Ökenlo (även karakal) är ett spänstigt kattdjur på 15-20 kg med långa örontofsar. Ett liknande rovdjur är servalen, som ser ut som en korsning mellan en gepard och en huskatt.

Den ökända hyenan är ett relativt litet rovdjur ändå. Trots att den påminner mer om en hund, är den mer besläktad med kattdjur. Hyenor är mest kända för att äta as (de kan dock jaga med) samt sitt skratt. Kenya har två hyenor – den fläckiga och den strimmiga. Den fläckiga är den största på 70-90 cm i mankhöjd och 40-64 kg. Honan är större än hanen.

Schakalerna räknas till större hunddjur. I Kenya finns guldschakal och schabrakschakal. Båda är lite varglika rovdjur och äter, som hyenan, kadaver men kan jaga själva. De är ungefär ½ meter i mankhöjd, vikt 6-14 kg. Afrikansk vildhund är ett annat rovdjur, och fläckigt hunddjur, på drygt 20 kg. Den tycks sky öppna landskap och är därför ganska ovanlig att se på safari i Kenya.

Andra rovdjur som man kanske inte direkt förknippar med Afrika, eller köttätande för den delen, är honungsgrävlingar, klolösa uttrar och afrikanska sibetkatter.

     Hovdjuren

Giraffen är, med sin högresta nacke, sluttande kropp och långa ben, världens i särklass längsta och ståtligaste hovdjur – och djur över huvud taget. I Kenya finns tre av giraffens underarter.

Massajgiraffen
mäter 5,5 m och lever i parker och reservat i södra och centrala Kenya, bl.a. Masai Mara. Den är full av bruna, oregelbundna fläckar på en mattgul bakgrund. Nätgiraffen blickar ungefär lika högt från marken som massajgiraffen. Dess päls sticker ut bland arterna med orangebruna fläckar som definieras av breda, vita linjer. Nätgiraffen hittas i nordöstra Kenya samt Samburu-reservatet. Rothschildgiraffen ­är den längsta giraffarten, där hanen kan bli 6 meter. Pälsens stora, mörka rektangulära fläckar utmärks mot en krämfärgad bakgrund. Rothschildgiraffen tycks även bära vita knästrumpor då nedre delen av benen helt saknar fläckar. I Kenya lever den i väst och finns att se i t.ex. Lake Nakuru National Park.

Flodhästen är ett av Kenyas största djur. Trots att den är växtätare är flodhästen mycket aggressiv och dödar hundratals människor årligen. Den är ett amfibiskt däggdjur, och hovdjur, som tillbringar mest tid ståendes under vattenytan i skydd mot solen. På natten går den upp för att beta. Flodhästen är en riktig best (kan väga drygt 3 ton), har korta ben och ett skräckinjagande gap. Huden, som saknar behåring, är rosa-grå-lila-brun. Ögon, öron och näsborrar sitter högt på huvudet för att hållas över vattenytan.

Zebran – ett 1,5 m högt och svartvitrandigt hovdjur – är ett av de djur folk kanske mest förknippar med safari. Kenya har två zebraarter: vanlig zebra och den ovanligare grevyzebran som har tätare, smalare ränder och lever i torra, norra Kenya samt bl.a. i Samburu.

Kenyas slätt- och skogsmarker kryllar av olika typer av s.k. slipshornsdjur, partåiga hovdjur – en salig blandning där många räknas som antilopdjur. Till större, eller mellanstora antiloper hör bl.a. vanlig eland, koantilop, större kudu, mindre kudu, ellipsvattenbock, buskbock, gnu, impala, gasell, bongo, hirola, topi – och många fler.

De flesta antilopdjur mäter omkring 1 meter eller högre och kan väga allt mellan 40 och 400 kg. Den största antilopen är en vanlig eland där hanen kan väga nästan 1000 kg. Bland de mindre hör klippspringaren på 8-18 kg och thomsongasellen på 20-30 kg.

Kanske mest känt från filmen Lejonkungen är vårtsvinet – ett partåigt hovdjur i familjen svin. Vårtsvinet är grått, med en liten kalufs på huvudet, en man längs ryggen och små betar. Den är knappt 1 meter hög och väger 50-150 kg. I liknande format finns även busksvinet. Det största vilda svindjuret är annars skogssvinet – drygt 1 m med kroppsvikt upp till 275 kg.

     Primaterna 

Tänker man Afrika tar det förmodligen inte lång tid innan man tänker apor – eller primater.

Babianer är vanliga primater. Två sådana man kan få se i Kenya är anubisbabian och savannbabian. Babianer bor i stora flockar, är allätare men äter främst växter, trots att en och annan fisk, hare, liten antilop etc. kan slinka ner. Storleken skiljer sig babianer emellan. Anubisbabian är ganska kraftigt byggd, mellan 60-86 cm och 22-37 kg (vissa hanar kan väga runt 50 kg). Savannbabianen är mer finlemmad – omkring 1 m hög och 11-25 kg i vikt.

Markattor är en annan typ av primater. Den vanligaste är den gröna markattan, med varierande färg – från blekgul, till gröngrå till mörkbrun, med en vit hårring runt ansiktet. Den sitter gärna i träd, speciellt akacia, nära vatten. Blå markatta (eller diademmarkatta) är lite ovanligare att se då den föredrar mer skog. Färgen är dock inte blå, utan mörkgrå och svart. Båda dessa markattor är ca ½ m och väger ungefär 4-8 kg. Hanarna är större än honorna.

Kanske är den svartvita colobusen (även svartvit guereza) den estetiskt stiligaste primaten. Pälsen är speciell – svart med långa, vita områden av silkehår. Svansen är lång, med en vit tofs längst ner som faktiskt utgör större delen av svansen. På drygt ½ m och 8-13 kg, är colubus en lugnare typ av primat som hittas i skogar, gärna på högland.

(Schimpanser och gorillor då? De är inte inhemska arter i Kenya och lever inte i det vilda.)

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

Datum för avresa

År
Månad
Dag

2019-06-12T09:12:58+00:00