Mat och dryck
Mat
Det kenyanska köket är inte direkt känt för sina distinkta smaker och spännande kryddor; maten är enkel och mättande. Anledningen till detta är att befolkningens levnadssätt inte gett utrymme för särskilt mycket lyx och flärd. Eftersom matens syfte är att främst mätta består den därför av stärkelserika livsmedel som potatis, ris, ugali, majs och vete.
Vill man åt mer kulinariska upplevelser bör man ta sig till kusten som i högre grad är präglad av andra influenser, kryddningar och smaker genom handeln på Indiska Oceanen som pågått genom århundradena.
Huvudföda
Kenyanernas huvudföda består av relativt stadig, mättande mat såsom potatis, ris och inte minst ugali – en fast gröt gjord på majsmjöl. Ugalin, riset eller potatisen äts tillsammans med kyckling, nötkött, get, grönsaksgrytor, bönor, sukuma wiki (grönkål) etc. Vissa tillskriver kenyanernas i hög grad stärkelsebaserade föda viss del i det så kallade ”kenyanska löparundret” – de många medel- och långdistanslöpare i världstoppen som Kenya fostrar år ut och år in.
Trots att ugali är signifikativ för landet, och regionen, får nyoma choma (grillat kött) titeln som Kenyas inofficiella nationalrätt. Ugali är ett vanligt tillbehör till nyoma choma.
Frukost
För resenärer brukar budgethotell erbjuda flingor, ägg, korv, bröd med marmelad, kaffe och te. På fina hotell och på lodger och camper i safariparker dukas det upp dignande frukostbufféer med det mesta som man kan tänka sig.
Frukt
Vid resor till tropiska länder tycker många av den färska frukten är en av de stora behållningarna. I Kenya köper man banan, avokado, papaya, ananas, mango, citrusfrukter, passionsfrukt, physalis, guava m.m. på marknader – frukten är dessutom både avsevärt billigare och godare än hemma.
Äta under resa
Notera att vid resor till tropiska länder ska man vara extra uppmärksam på vad man stoppar i sig. En tumregel är att försöka hålla sig mat som är tillagad och varm samt att inte äta sådant som stått framme länge i värmen.
Den som vill ha någon form av specialkost, såsom vegetariskt, veganskt, glutenfritt, laktosfritt eller är nötallergiker, gör bäst i att informera sin researrangör om detta. Om maten servas i bufféform brukar det finnas många alternativ. Måltider som servas à la carte innehåller ofta vegetariska valmöjligheter och specialbeställningar överlag kan man be om. Man äter inte alltid alla måltider på lodgen eller campen, utan picknicklunch ute på savannen är ett vanligt inslag. Inför dessa är det bra att meddela att man inte äter kött, gluten, mjölkprodukter etc. Man kan även prata med guiden själv när man kommer så att rätt mat kan anordnas för en.
Vid långresor brukar flygbolagen bjuda på varm och kall mat och dryck – frukost, lunch, middag, snacks, kaffe, te, läsk, alkoholhaltiga drycker m.m. Likaså på flygen är det möjligt att få specialkost. Detta kan man ofta ange när man bokar flygresan.
Äta ute
Besökare i landet bör inte bli besvikna på restaurangutbudet i Kenyas större städer. Här kan man hitta bland annat indiskt, italienskt eller thai, i varierande prisklasser. På enklare, lokala restauranger kan man få en måltid för 5 dollar. De finare ställen kostar maten allting mellan 15 dollar till 50 dollar och uppåt.
Klassik gatumat är Samosa (friterat degknyte med fyllning), chapati och mishkaki (östafrikansk kebab). Typiskt för östafrikansk är även mandazi och mkate mayai (lagg med ägg, kött och kryddor) som i synnerhet förekommer på kusten. Nötter, grillade majskolvar, mutura (kryddig, kenyansk korv) och – under regnperioden i vissa områden – rostade termiter är annan enklare mat från gatan.
Äta på hotell, safarilodger och camper
Restauranger på fina hotell, lodger och camper erbjuder liknande mat som skulle serveras på motsvarande i Europa eller Nordamerika. På större lodger och camper ingår ofta alla måltider – frukost, lunch och middag (dryck får man oftast stå för själv) – i safariresan och dessa servas i en restaurang, matsal eller ett större tält. Bufféarrangemang är vanligt förekommande i helpensionen. Mindre lodger och camper har ofta något färre alternativ än de större.
Dryck
Vid resor till Kenya får man inte glömma bort att dricka mer än vanligt på grund av värmen. Vattnet ska man inte ta från kranen utan köpa i plastflaskor.
Te och kaffe
Chai får anses vara Kenyas nationaldryck. Den kenyanska versionen består av rykande hett vatten och tepåse eller teblad, som sötas med socker och blandas med mjölk. Detta är drycken man alltid kan räkna med att bli bjuden på om man skulle besöka ett kenyanskt hem. Kenya exporterar enorma mängder te, och inte minst svart te där landet är störst i hela världen.
Kaffe är en annan viktig exportvara i landet, men trots detta är kenyanerna i regel bättre på att göra te än kaffe. I städerna finns det många kedjor som man kan gå till för att få bra kaffe, latte, cappuccino, macchiato etc. tillsammans med air condition och wi-fi. Priset på kaffet återspeglas i den mer västerländska präglingen. På kedjor som Java House och Dorman’s kan man även köpa förpackningar med kenyanska kaffebönor
”Soda” och juice
Läsk i Kenya går under namnet ”soda” och går att köpa precis överallt. Färskpressade juicer finns framför allt att få tag på i städerna och på kusten, med Lamu som den juiceälskandes himmelrike. Olika juiceförpackningar av stora företag finns även att köpa i vanliga butiker.
Vin och öl
Om landet gör utmärkta juicer, finns det tyvärr inte lika mycket gott att säga om kenyanskt vin. Vill man testa kan man snarare göra det för sakens skull, än för smakens. Vinet som brukar serveras är sydafrikanskt och en flaska på restauranger får man för omkring 20 dollar eller mer. På marknader kostar vin under hundralappen.
Öl är landet däremot bättre på och resenärer som gillar ljus lager lär inte bli besvikna på de inhemska sorterna Tusker, White Cap, Pilsner (inspirerad av den ursprungliga, östeuropeiska bryggningen) eller Tusker Malt (mörkare).
De inhemska ölsorterna är betydligt billigare, och lika goda, som de importerade. Priserna på kenyansk öl varierar från under 2 dollar på lokala barer, till det dubbla på safarilodger och camper.
Vill du resa till Kenya?
Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!