Safarityper
Safarityper
Alltsedan de första moderna safariturerna (och före detta) har människor förundrats och begeistrats över den afrikanska naturens under och de vilda djurens skönhet. Safari handlar ytterst om djurskådning. Att leta och spana efter djuren är lika mycket en del av äventyret, som att – när man väl hittat dem – titta på, ta bilder av m.m. Den vanligaste safaritypen är den som sker i bil. Att se vilda, afrikanska djur i sin naturliga miljö är en ynnest få förunnat.
Transport
Bilsafari
Den organiserade bilsafarin är den vanligaste safaritypen som arrangeras av safariföretag på hemmaplan. Det innebär att safarin är bilburen, d.v.s. resor till, mellan (om man besöker flera), i och från safariparken sker i en bil.
Safariflyg
Bilresorna till parkerna uppgår ofta till flera timmar, på vägar av varierande kvalitet. Långa stunder kan vägarna vara ojämna, steniga och håliga – särskilt när man kommer bort från civilisationen, till vildmarken, där de allra flesta parker finns. För den som har ryggproblem, inte orkar sitta så många timmar i en bil eller helt enkelt bara vill resa mer bekvämt och spara tid, är safariflyg ett alternativ. Mindre flygplan transporterar resenärerna till bushflygfält nära parkerna. Själva djurskådningen (läs mer nedan) sker därefter från fordon eller till fots.
Djurskådning
Game Drive
En långsam färd (högst 50 km/h) i ett safarifordon, från vilket man letar efter och tittar på djuren på savannen, kallas på engelska för game drive – ungefär ”djurskådningstur”. Djuren tycks se på fordonet som ett trögt slags djur och man kan därför komma dem ganska nära.
En game drive sker antingen i en fyrhjulsdriven Land Cruiser (också kallad jeep) eller minibuss, beroende på vilket land eller park man befinner sig i. I Kenya är minibussar det vanligaste safarifordonet. Safarifordonen är ofta utrustade med takluckor så att man ska kunna stå upp, när fordonet står stilla, och få en 360-gradig vy över landskapet och djuren.
Man ska alltid hålla sig inne i safarifordonet under game driven – om guiden inte ger någon annan instruktion. Man kan uppmanas att gå ur fordonet för att följa efter något djur. Vissa parker erbjuder även s.k. nattsafari som innebär att man i mörkret kör runt med en kraftig strålkastare för att hitta djuren. Många djur, t.ex. lejon, är aktiva sent på dygnet.
Bushvandring
Safari kan även göras helt till fots, s.k. vandringssafari eller bushvandring. En bushvandring kan både utgöra hela safarin eller som ett komplement till game driven. Bushvandringar är dock förbjudet i de flesta parker i Kenya med sina strikta parkregler.
Områden där man i regel kan vandra ligger utanför parkerna, då dessa har färre djur och således är säkrare. Vandring är även tillåtet i vissa privata naturskyddsområden och reservat. Laikipaplatån i Kenya är hem till många sådana privata arrangemang och under en vandringssafari här kan du få se många djurarter.
Med bushvandringar kommer man närmare naturen och elementen vilket kan ge en mer genuin vildmarkskänsla. Man får gå på samma mark som otaliga djur före en, upptäcker djurspåren på nära håll, insuper dofterna och njuter av ljuden på ett unikt sätt. Det är dock inte möjligt att komma djuren lika nära eller avverka lika stora områden som en bilburen safari tillåter.
Ballongsafari
En djurskådning av den mer exklusiva arten är den där man svävar över savannen i en luftballong. Denna safarityp är endast tillgänglig som en s.k. tilläggsaktivitet (man får alltså bekosta den själv) och är beroende av väder och vind för att ballongen ska kunna lyfta.
Ballongsafari bör förbokas, men kan även bokas mer spontant på plats – då med risken att man inte får plats på någon färd. Ballongen svävar tillräckligt högt för att man ska få njuta och ta in den mäktiga savannens vidd. Men tillräckligt lågt så att djuren man ser inte endast blir små oidentifierbara prickar.
Vill du resa till Kenya?
Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!