Kusthotell i Kenya

Kusthotell i Kenya

Resor till Kenya handlar inte bara om safari. Hur låter det med en vidsträckt strand att borra ner tårna i? Eller att se solen gå ner vid Indiska Oceanens horisont och pensla vattenytan orange? Och varför inte inta en härlig frukostbuffé med alla exotiska frukter man kan tänka sig? Eller lägga sig i en solstol under svajande palmblad i den lätta brisen?

Från spets till spets mäter Kenyas kust 536 km (knappt avståndet mellan Malmö och Oslo). Längs denna remsa finns otaliga paradisiska sandstränder, med kusthotell i alla möjliga prisklasser – från det lyxigaste man kan tänka sig till enklare budgetboenden. I synnerhet i anslutning till kuststäderna Mombasa, Malindi, Watamu och Ukunda hittar man många fina hotell och resorter vid sandstränderna. Och för den som inte vill ligga på stranden eller guppa i hotellets pool hela dagarna, är de närliggande städerna värt ett besök för att insupa swahili-kultur, traditioner och alla kryddofter. Kenyas bästa mat och mest spännande arkitektur finns vid kusten med influenser från olika länder och tider.

Men det går inte att komma ifrån att havet, stränderna och hotellen utgör kustens absolut största dragplåster. Runt om hotellområdena finns det restauranger, casinon, barer och nattklubbar. Men det kan vara minst lika roligt att stanna på hotellet. Många har en egen bar med lokala DJs, livemusik, jazzkvällar och annan underhållning.

Kenyas kusthotell ligger i idylliska miljöer längs kuststräckan som kantas av palmer, mangrove och annan växtlighet. Man kan sannerligen känna som att man befinner sig i paradiset på jorden när man blickar ut från hotellrummet och ser Indiska Oceanens oändlighet. Många Kenya-resenärer tar tillfället i akt att kombinera bush till beach för att få det bästa av två världar: savannens spänning och strändernas sinnesfrid.

Kenya Palm

Hotell längs Mombasas stränder

Kenyakusten erbjuder härliga dagar vid stranden eller vid hotellets pool, där man kan kontemplera över intrycken från safarin eller vila efter en lång flygresa. Mombasas stränder delas upp i de norra och de södra. Längs hela sträckan finns det gott om hotell att ta in på, i alla olika prisklasser – från enklare boenden till exklusiva strandvillor som Bono, Brad Pitt och Angelina Jolie bott i.

       Extravaganta hideaways

Överdådiga hotell, vad gäller interiör, exteriör och service, med tillgång till privat strand utgör crème de la crème av Mombasas boenden. Många av dessa hotell kan vara exklusiva – i dubbel bemärkelse – strandvillor, belägna antingen på stranden eller på avskilda klippor med oslagbar havsutsikt, eller boutique-hotell med få rum och stor intimitet. Menyn kan bestå av nyfångade läckerheter från havet och färska, ekologiska, lokala frukter och grönsaker. De flesta av dessa lyxboenden hittar man på kusten söder om Mombasa.

       Utsökta semesterdrömmar

Nästa nivå kusthotell tummar inte på kvaliteten vad gäller inredning, komfort, faciliteter, service och mat. Men har något mindre personlig service jämfört med de allra exklusivaste hotellen. Ofta serveras måltiderna som bufféer i hotellets restaurang, med à la carte-alternativ att tillgå. Dessa hotell hittar man både på nord- och sydkusten, på populära stränder som Diani, Nyali, Bamburi etc. Klassiska fyrstjärniga hotell är typiska för denna hotelltyp.

       Anspråkslöshet med strandläge     

Önskar man ett billigare boende ska man inte misströsta – det finns fina, men mindre påkostadem hotell och resorter vid och nära stränderna. Man får dock ha överseende med något sämre kvalitet på servicen och kanske med vissa av boendets faciliteter. Det gynnsammare priset gör att känslan inte heller blir särskilt exklusiv, med myllrande hotellgäster i matsalen och runt poolen. Flera av Mombasas största resorter finns på nordkusten och vissa kan ta 200, nästan 300, gäster. De har ofta omkring tre stjärnor.

Även dessa boenden har typiska buffémåltider, som förvisso är goda, men med mindre rum för flexibilitet. Skulle resebudgeten vara ännu tightare hittar man typiska backpacker-hostel och liknande. Både på den norra och södra sidan av Mombasa. Man kan till och med slå upp sitt tält på vissa ställen för ingen peng alls.

     Söder om Mombasa

Kustremsan söder om är sannerligen ett sol- och badparadis med många lyxiga hotell som erbjuder oklanderlig service och komfort och är idealiska att koppla av på under semestern. Privata stugor och villor i olika prisklasser är också ett alternativ.

Den södra kusten kan enbart nås genom färja eller flyg till Ukunda Airstrip. Det finns ingen sammankopplande bro från Mombasa, som till den norra. De flesta av Mombasas södra kusthotell finns runt populära Diani Beach. Till andra, mindre välbesökta stränder, hör Msambweni, Galu och Tiwi, samt stränderna på öarna Funzi och Chale. I jämförelse med den norra kustremsan, med Diani Beach som lysande undantag, bär de södra stränderna och hotellen i regel en lugnare och mer exklusiv stämning. Även den södra kusten erbjuder, likt den norra, vattenaktiviteter och andra utflykter som man kan ta sig an när man känner sig redo att lämna solstolen.

Förmodligen hela Kenya-kustens populäraste strand, Diani Beach, ligger tre mil söder om Mombasa. Många resenärer flyger in från safarin i massaj- och samburu-regionerna för att koppla av vid Indiska Oceanen och Diani-stränderna innan hemresa. Här hittar man många fina hotell med pooler, palmer och all-inclusive. Till detta finns många av kustens allra exklusivaste boenden, som bland annat hyst celebriteter som ”Brangelina”.

Vill man dessutom få en liten paus från allt det ”semestriga” kan man få lite kultur genom att besöka de mindre städerna Diani och Ukunda som ligger ett stenkast från resorterna. En dryg timme från Diani ligger även naturreservatet Shimba Hills och strax norr om detta Mwaluganje Elephant Sanctuary som, förutom elefanter, hyser zebror, buskbockar, vårtsvin, fåglar, reptiler etc. Närmare stränderna och hotellen ligger även Kaya Kinondo Sacred Forest där man kan få guidade turer i kulturen och naturen och chans att spana på olika typer av fåglar och apor.

På tal om skog – vissa av hotellen är omgivna av Jadini-skogen. Denna enorma skog som en gång täckte hela kusten finns nu endast kvar i södra delarna av Diani. Skogen har ett rikt djurliv med Vervet Monkeys, Sykes’ Monkeys, den svartvita colobus-apan, babianer, galagoer, olika fåglar och fjärilar. Jadini är en perfekt liten utflykt för den som vill se något annat än palmerna runt hotellets pool eller den, till synes, oändliga sandsträckan. Ta med matsäck och gå runt i den fascinerande skogen – men se upp för de tjuvande aporna.

       Norr om Mombasa

Mombasas norra kust, med stränder som Nyali, Bamburi, Shanzu och Kikambala, drar tusentals turister årligen. Längs den norra kuststräckan löper sandstränder så långt ögat kan nå, bara avbrutna av sjön Kilifi Creeks mynning. Här finns det gott om norra hotell som blickar ut mot Indiska Oceanen. Man hittar dem kanske speciellt vid de populäraste norra stränderna Nyali och Bamburi som enkelt nås via bron av både lokalbefolkning och turister på jakt efter sol, bad och avkoppling. Hotellutbudet tunnas ut upp mot Kilifi.   

Att bo längs de norra stränderna är generellt billigare än de södra, vilket gör det till en idealisk destination för barnfamiljer och soltörstande resenärer som inte kan spränga plånboken på de lyxigaste rummen och servicen. Likaså är de billigare boendena perfekt för äventyraren som inte vill ligga på latsidan – vattensporter, dykning i rev (korall, vrak), golf, dagsturer etc. är några av de aktiviteter man kan ta sig an.

I mindre välkända och välbesökta Kilifi, två timmar norr om Mombasa, finns utmärkta boenden att hitta i alla prisklasser. Från lodger och hotell till olika typer av självhushållning, på båda sidor sjöns mynning.

Hotell längs kustpärlorna Malindi och Watamu

Men kusten är mer än bara Mombasa. Malindi (kustens näst största stad) är belägen norr om Mombasa, och nås på omkring två timmar från staden. 1200-talsstaden Malindi är liten, men packad med historia, gamla byggnader och swahili-kultur. De vita stränderna, med många lyxiga hotell, längs Indiska Oceanen har gett staden dess goda rykte som en kustpärla väl värt besöket.

Den lilla staden ligger mitt i kustremsan där tropiska stränder breder ut sig. Gott om hotell, resorter och privata gästhem följer strändernas krumbukter, blickandes ut mot det kristallklara havet. Boenden finns att tillgå i de flesta prisklasser.
Den enorma nationalparken Tsavo East ligger drygt två timmar västerut, om man tar sig in via Sala Gate. En avstickare till en av Malindis strandresorter kan vara en fin avslutning på semestern – eller början om man hellre tar safarin sist. Eller varför inte ta safarin som en dagsutflykt, eller två, från stränderna och poolen?

Drygt en halvtimme söderut från Malindi, ungefär mittemellan Malindi och Kilifi, ligger den pittoreska kuststaden Watamu. Med flera lyxiga hotell och Turtle Bay – en av Kenyas allra vackraste stränder – är Watamu nog så idylliskt som den norra grannen. De flesta hotell på Turtle Bay är belägna på den norra halvan. Stranden är även en del av en marin park, och är således ett naturskyddsområde. Lokala hotell och organisationer (som även räddar sköldpaddor) hjälps åt att hålla stranden ren från skräp. Många av hotellen vid Turtle Bay har i allmänhet en miljövänlig hållning.

Watamu Beach är en milslång sandsträcka belägen mitt i Watamu. Stranden är känd för sina många flotta hotell och resorter. Garoda Beach, söder om Watamu Beach, är den lugnaste stranden i området med färre stora hotell, men vattnet är inte mindre kristallklart för det, och sanden är lika bländande vit.

Hotell i ”bekymmerslösa” Lamu

Än mer norrut ligger ön Lamu som är en del av en större ögrupp. Det är omöjligt att inte charmas av Lamus avslappnade stil. Stadens Old Town reflekterar den uråldriga swahili-kulturen som präglat platsen under århundraden. Och bort från stadens liv och lust kan man vandra på de vida, vita stränderna längs kusten. I Lamu får man det bästa av kultur, historia, stränder och hotell. Lamu-resenären kan hitta boenden oavsett budgetklass – allting mellan backpacker-hostel, resorter och exklusiva lodger och stugor.

Många som kommer till Lamu vill bo vid Shela Beach, i byn Shela, ungefär tre km söderut från Lamu Town. Den nästan 1,5 mil långa stranden är en av Kenyas vackraste. Många av boendena har behållit det swahiliska i arkitektur och design, med moderna tillägg och inslag. Man kan bo på ”chicahotell och charmiga, privata strandvillor. Shela Beach, Lamu och hela Kenyas kust, har sannerligen någonting att erbjuda alla.

Kenya Palm

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T09:01:06+00:00