Frågor & Svar

Frågor & Svar 

Allt du undrar över innan du bokar din safariresa till Kenya

     Allmänt om Kenya

Var ligger Kenya?
Kenya ligger i östra Afrika söder om Sahara. Kenyas grannländer är Somalia i nordöst, Etiopien i norr, Uganda i väst och Tanzania i syd.

Vilket språk talas i Kenya?
Swahili och engelska är landets officiella språk. Swahili är lingua franca mellan kenyanerna, men många kan även engelska. Alla inom turistnäringen talar god engelska. Utöver dessa större språk talas det över 40 inhemska språk.

Vad är det för tidsskillnad mellan Kenya och Sverige?
Kenya ligger GMT+3 och har samma tid året runt. Tidsskillnaden varierar något på grund av Sveriges sommar- och vintertid: under sommarhalvåret ligger Kenya en timme före och under vinterhalvåret två timmar före.

Vilken valuta gäller i Kenya?
Den nationella valutan är kenyansk shilling (KES) som man bör ha med sig inför avresa eller ta ut på plats. På flygplatser, hotell, safariboenden, restauranger m.m. brukar det gå lika bra att betala med amerikanska dollar (USD). På färre ställen tar de Euros. Det går i regel även bra att betala med Visa och Masercard på hotel & safariboenden.

Vilken typ av eluttag används i Kenya och behövs adapter?
Standarduttag i Kenya är brittiska trehålsuttag med fyrkantiga stift, 240 V, 50 Hz.
Ja, svenskar som reser till Kenya behöver packa med adapter. Men skulle man råka glömma går det givetvis att köpa på plats.

Hur är det med mobiltäckningen i Kenya?
Mobilnäten byggs ut allt mer och täckningen är i regel bra i landet. I tid och otid blir näten överbelastade och internet blir då mycket långsamt. Och i landets mer avlägsna områden, i vildmarken där de flesta parker är, får man räkna med mer oberäknelig – och ibland obefintlig – mobiltäckning.

Hur är maten i Kenya?
Hur maten i Kenya är beror helt på var du äter någonstans. Blir du hembjuden till ett kenyanskt hem kan du räkna med klassik östafrikansk mat såsom ris, ugali (en tjock typ av majsgröt), kyckling, bönor, sukuma wiki (grönkål) m.m. Äter man på restauranger i städerna finns kök från hela världen: Östafrika, Indien, Thailand, Italien m.m. Bor du på fina hotell och safarilodger erbjuds i regel sådan mat, ofta i bufféform, som du fått på motsvarande i Europa.

Är det OK att dricka kranvatten i Kenya?
Man ska helst inte dricka kranvattnet i Kenya då det kan innehålla bakterier som gör en dålig, utan hålla sig till att köpa vattenflaskor. Därför ska man även undvika sallad och dylikt som sköljs i vattnet. Bara om kranvattnet kokas innan går det bra att dricka, skölja i etc. (Men att borsta tänderna i vattnet är i regel ok då det rör sig om så pass små mängder.)

Hur är vädret i Kenya?
Man kan säga att vädret i Kenya är varmt och skönt året om. På grund av läget vid ekvatorn saknar Kenya årstider och året delas upp i regnperiod- och torrperiod. Perioderna varierar från år till år – vissa år regnar det när det inte ”ska” och vissa år kan regnen utebli helt. Förenklat infaller en kortare regnperiod i november och en längre april-maj. Dagstemperaturer är överlag 25 grader eller över – lite beroende på var i landet man befinner sig och när man är där. Kvällar och tidiga morgnar kan även vara svalare.

När är den bästa tiden att resa till Kenya?
När den bästa tiden att resa till Kenya är, beror på helt vad man är ute efter. Vill man åt torrt, varmt väder bör man åka december-februari eller våra sommarmånader. Men även om man åker under s.k. ”regnperiod” förstör regnen sällan en hel resa utan kommer som eftermiddagsskurar. De torra, varma månaderna är även högsäsong för turismen och priserna ökar därför markant.

     Praktisk information

Behöver jag visum till Kenya?
Ja, för att besöka Kenya som svensk turist behövs ett visum som man kan ansöka om online eller på plats, på flygplatsen, till en avgift av 50 USD.

Vilka passregler gäller för svenska medborgare till Kenya?
Passregler som gäller är att passet ska vara utfärdat i Sverige, vara giltigt i minst 6 månader dagen för avresa samt ha minst en tom sida för stämplar.

Går det direktflyg till Kenya?
Från Skandinavien går det i nuläget inte direktflyg till något till Kenya. Det går dagligen flyg från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn, med byten som i en större europeisk eller afrikansk stad, såsom Amsterdam, Istanbul eller Addis Abeba. Man får räkna med en restid på åtminstone 11-14 timmar och ibland längre beroende på hur bytet ser ut.

Vad kostar det att flyga till Kenya?
Att flyga till Kenya kostar olika beroende på en rad faktorer: hög/lågsäsong, vilka dagar man flyger, flygtid, etc. Men räkna med minst ett par tusenlappar per person.

Vad behöver jag för försäkring när jag reser till Kenya?
Undersök vad din hemförsäkring täcker i form av reseförsäkring. Om någon reseförsäkring inte ingår bör en sådan köpas till när man bokar resan.

Är det säkert att åka på safari i Kenya?
Safariturister råkar sällan ut för olyckor under resan. Men man ska tänka på att det är vilda djur man har att göra med och visa dem respekt och inta försiktighet. I övrigt ska man följa sitt sunda förnuft och inte ha värdesaker framme när man går på stan, undvika att vara ute när det är mörkt och i den mån det är möjligt undvika större folksamlingar. På plats ska man alltid lyssna på guider under safari och officiella uttalanden angående säkerheten i landet.

Vad behöver jag för vaccin när jag ska resa till Kenya?
Konsultera alltid med vaccinationsmottagning och vårdcentral i god tid före avresa.

Behöver jag skydda mig mot malaria i Kenya?
För resor till Kenya kan det vara en god idé att äta malariaprofylax då malariarisken är utbredd i hela landet (förutom på höjder högre än 3000 m.ö.h.). Man ska dock veta att malariaprofylax inte är ett vaccin utan ett förebyggande skydd. Konsultera alltid med din vaccinationsmottagning och vårdcentral i god tid före avresa så att du får rätt skydd inför resan.

Hur skyddar jag mig mot mygg?
Var noga med att skydda dig genom användning av myggmedel – spray eller stift – särskilt tidiga morgnar och kvällar/nätter. Använd alltid myggnät över sängar, utan större hål och glapp, så att myggorna inte kan ta sig in. Håll även fönster stängda (om de inte har nät) och ha på AC eller fläkt om de finns tillgängliga.

Vad händer om jag blir sjuk i Kenya?
Om du vill konsultera med någon i Sverige kan man ringa 1177 även om man befinner sig utanför Sverige. Men kontakta givetvis sjukvård och sjukhus på plats om det behövs. Kontakta ditt försäkringsbolag om du är i behov av sjukvård.

Finns det bra sjukhus i Kenya?
Den bästa sjukvården finns i landets centrala delar, i stora städer som Nairobi och Mombasa. Större delen av landsbygden är tyvärr fortfarande kraftigt ersatt. Hela Östafrikas bästa sjukhus finns i Nairobi.

Om vi skulle bli sjuka och tvingas ställa in resan till Kenya – vad händer då?
Ring ert försäkringsbolag samt reseföretaget ni bokat med. Den som bokat sin resa till Kenya med fullt av/ombokningsskydd brukar kunna få pengarna tillbaka, eller boka om resan, med läkarintyg. Kolla upp precis vad som gäller innan ni bokar så slipper ni bli ”tagna på sängen” om något oväntat händer.

Hur långt innan behöver man boka resan till Kenya?
Det finns egentligen inget glasklart svar – beroende på hur flexibel man är går det mesta förmodligen att lösa. Men är man väldigt specifik med sina önskemål, samt vill åka under högsäsong (december-februari samt juni-augusti), bör man boka i alla fall ett år innan så att boendena inte bokas upp och priserna inte rusar

     Mini-packlista

 • Pass & resehandlingar
 • Bankkort & kontanter
 • Malariatabletter
 • Medicin mot dålig mage
 • Annan medicin. t.ex. värktabletter och dyl.
 • Vätskeersättning
 • Kamera & kikare
 • Solglasögon
 • Mobiltelefon, laddare och annan elektronik
 • Kläder till ett par dagar om bagaget skulle vara försenat
 • Tygpåse för att skydda kamera m.m. mot det fina, röda afrikanska dammet

     Resor till Kenya

Kan vi gifta oss i Kenya?
Ni kan gifta er i Kenya, både på plats i landet eller på svenska ambassaden. Gifter ni er på ex. stranden är det smidigaste att gifta sig borgerligt hemma eller på ambassad först, p.g.a. den kenyanska, snåriga byråkratin. En kyrklig vigsel i Kenya behöver kompletteras med en borgerlig eftersom Svenska kyrkan inte har vigselrätt i landet. Ni kan även gifta er på flygplatsen hemma före avresa, både kyrkligt och borgerligt.

Varför ska vi välja resa till Kenya på vår bröllopsresa?
Kenya är ett fantastiskt land med otaliga möjligheter – safari, sol och bad, naturupplevelser, kultur, storstäder, bergsbestigning etc. En bröllopsresa till Kenya blir en spännande start på ert äktenskap och kan läggas upp precis som ni vill. Kenyanerna är därtill ett vänligt folk som kommer att ta emot er med öppna armar och fastna i era hjärtan.

Kan vi resa till Kenya med våra barn?
Ja, man kan absolut resa till Kenya med barn. En resa till Kenya blir ett riktigt äventyr för hela familjen – och vilka tycker mer om äventyr än barn? Bokar ni med researrangör kan ni därtill skräddarsy resan så att den blir än mer barnvänlig.  

Vilka är Kenyas bästa stränder?
Hela den kenyanska kusten är ett pärlband av pulverfina, vita stränder. Men de bästa, i form av både tillgänglighet och skönhet, är stränderna norr och söder om Mombasa. Stränderna som ligger längre norr- och söderut på kusten är lika fina men svårare att nå.

Hur mycket ska jag ge i dricks?
Att dricksa är kutym i länder som Kenya, där många livnär sig på turistnäringen. Det som gäller är i regel tio procent på restauranger och minst 10-15 USD om dagen till privat safariguide. På safariboenden finns det ofta en  “Tip Box” där besökarna kan lägga sin dricks, pengarna fördelas sedan internt mellan de anställda.

Finns det möjlighet att träffa lokalbefolkning under en resa till Kenya?
Ja, runt Masai Mara finns det massajbyar man kan besöka och få en inblick i kulturen. Man kan även få en massaj som guide. I Samburu kan man besöka samburu-folket och få guidning av er ur folkgruppen eller av en massaj. Detta är i dag en av del landets turism, som många turister gör i samband med safariresor. I övrigt är kenyaner ett öppet och gästvänligt folk så det är inte helt omöjligt att man blir hembjuden på mat till ett kenyanskt hem.

     Safari till Kenya

Vad kostar det att åka på safari i Kenya?
Vad en safari kostar beror på vilken typ av safari man vill göra (exklusiv eller billigare) vilken tid på året man åker, standard på boende m.m.

Varför är det dyrt att åka på safari Kenya?
Safariresor kan tyckas vara väldigt dyra. Detta beror på att de innehåller mer än vad vanliga semesterresor ofta gör vanliga: flygbiljetter för långresor samt eventuella inrikesflyg, transfer, guide, parkinträde, fordon samt fint boende med helpension (frukost, lunch, middag).

Vad ingår inte i priset för en safari i Kenya?
Det som inte ingår i en safari är ofta all annan dricka än vatten, dricks, souvenirer, boendets eventuella spa och/eller massage samt extraaktiviteter (som inte ingår i det färdiga schemat) vilket kan innefatta nattsafari, bushvandring, båttur, ballongsafari m.m.

Hur väljer jag rätt safariresa?
Du väljer rätt safari genom att läsa på om boenden, safariparker, safarityper och genom att prata med din researrangör som kan skräddarsy din resa efter dina önskemål.

Kan man kombinera safari i Kenya med Zanzibar?
Ja, det går bra att efter safarin flyga till Zanzibar för sol och bad. Man ska dock komma ihåg att man då måste betala för visum även till Tanzania.

Kan man kombinera safari i Kenya med Safari i Tanzania?
Ja, det går bra att kombinera safari i Kenya med safari i Tanzania. Man ska då veta att man behöver separata visum för varje land.

Kan vem som helst åka på safari?
Ja, i princip vem som helst kan åka på safari. Man ska inte låta fysiska besvär, medicinska behov eller småbarn stå i vägen. De flesta behov kan tillgodoses även ute i bushen. Man ska dock alltid prata med sin researrangör så att de kan meddela boendet m.m. på plats.

Kan barn åka på safari i Kenya?
Ja, precis som med resor till Kenya, kan även barn åka på safari. Notera dock att vissa safariboenden har åldersgräns på sju år för att få bo där. Det finns även åldersgräns på vissa aktiviteter, t.ex. minst 15 år för bushvandring.

Kan man bo i familjerum är man åker på safari i Kenya?
Ja, det finns stora familjerum att boka på de flesta safariboenden. I annat fall kan man alltid be att de ställer in extrasäng och/eller spjälsäng.

Kan man få specialkost under safari i Kenya?
Ja, det ska inte vara något problem med specialkost under en safariresa. Man ska se till att anmäla det på förhand så att boendet vet om lite större förberedelser behövas.

Vilket fordon används under safari i Kenya?
I Kenya används oftast minibussar som safarifordon, med taklucka mitten och fönsterplats till alla passagerare En mer påkostade safari kan göra i s.k. ”safarijeepar”.

Hur ser en typisk safaridag ut från morgon till kväll?
En typisk safaridag börjar med ett tidigt ”wake-up call” vid 06.00, följt av game drive 06.30-07.00. Djuren är som mest aktiva innan och efter värmen mitt på dagen. Game driven pågår ofta 2-3 h. Sedan åker man tillbaka till boendet och äter frukost omkring 09.00-10.00. Därefter är man fri att göra vad man vill fram till lunch, 12.00-13.00-tiden. Efter lunchen har man ytterligare fri tid fram till 16.00 ungefär då eftermiddagens och kvällens game drive äger rum. Runt 19.00 är man tillbaka till boendet för middag och kvällsdrinkar.

Kan man åka på safari i Kenya under endast en dag?
Ja, att åka på safari under en dag är möjligt och inte särskilt ovanligt. Typiska safariparker som passar att besöka under en dag är de mindre, t.ex. Lake Nakuru, Nairobi NP, Hell’s Gate. Ofta sker turen då som en klassisk dagsutflykt eller som kortare stopp på väg till/från en annan park.

Kan man åka på safari i Kenya under två dagar?
Ja, man kan åka på safari under två dagar. Då sover man en natt på lodgen/campen och åker tillbaka efter lunch dag två.

Är det för kort att åka på safari i Kenya som är tre dagar?
Nej, det är inte för kort då man hinner man med ett par game drives med många djur. Man sover två nätter på lodgen/campen.

Hur många dagar bör en safari i Kenya omfatta?
Hur många dagar en safari bör vara beror på vad man är ute efter, hur stor parken är och hur mycket det finns att se i parken. Ju längre safari desto större chans att få se fler djur, givetvis, och kanske att få se just det där djuret man har på önskelistan. Det kan även innebära en mer ”komplett” safarikänsla när man bor över en eller flera nätter i vildmarken.

Vilka kläder är bra att ha under safari?
Bra kläder att ha på safari är svala kläder för dagsturer, i neutrala färger – gärna inte eller svart eller mörkbrunt då dessa färger drar till sig tsetseflugor. Morgnar och kvällar är ofta svalare så någon tjockare långärmad tröja. I övrigt är keps eller huvudbonad bra, solglasögon samt gymnastikskor att ha i bushen och lättare sandaler/flipflop man kan ha ”hemma”.

Ska jag ta med mig kamera på safari?
Man kan tro att dagens mobilkameror är bra nog. Men den största skillnaden mellan mobilkamerorna och vanliga kameror är zoom-kapaciteten, som skiljer sig väldigt. Många djur ser man bara långt håll och då är en bra zoom mycket tacksamt, för bra bilder.

Ska jag ta med mig kikare på safari?
Återigen – många djur ser man på långt håll och då är en kikare bra. Är man mycket fågelintresserad är kikare nästan ett måste.

Är det bra att ta med ficklampa till safari?
En ficklampa är överlag bra att när man åker till afrikanska länder då strömmen kan gå i tid och otid. Men om mobilen har en ficklampa bör den räcka om man inte får med sig en vanlig.

Kan jag alltid ladda min telefon på safari?
I fasta lodger och camper finns det eluttag på rummen. Skulle strömmen försvinna kan receptionen och andra gemensamma utrymmen i regel gå på en generator. Bor man på mobila camper kan laddningsmöjligheterna vara mer begränsade – ofta till receptionen.

Hur gör man med toalettbesök under en safari?
På väg till/från safariboendet finns det ställen att stanna vid längst vägen – dessa kan dock vara så enkla som ett hål i marken. Under själva safarituren får man säga till föraren, om nöden kallar, som då hittar en säker plats. Bushen är full av toaletter i form av buskar, träd och större stenar. Man ska inte gå alltför långt från bilen av säkerhetsskäl. Vid parkentréer finns ofta toaletter med väggar så man kan se till att försöka “tima” sina toalettbesök. Toalettpapper bör alltid följa med i väskan.

Vilka är Kenyas fem kändaste parker?
Kenyas kändaste parker är Masai Mara Nation Reserve, Lake Nakuru National Park, Amboseli National Park, Tsavo National Park och Nairobi National Park.

Vilka nationalparker i Kenya är bäst att besöka under den svenska vintern?
De flesta safariparker är bäst att besöka slutet av december-mars, då det i regel är torrt, varmt och djurskådningen är på topp.

Vilka nationalparker i Kenya är bäst att besöka under den svenska sommaren?
I slutet av den svenska sommaren kan man se de stora hjordarna med gnuer, zebror och antiloper i Masai Mara i Kenya – detta gäller mitten av augusti-oktober. Annars är klimatet torrt och varmt, men lite mildare, under den svenska sommaren vilket gör landets parker till fina resmål.

Vilken är den bästa safariparken i Kenya?
Återigen ­– det beror på vad man är ute efter. Masai Mara har å ena sidan Kenyas bästa djurskådning och bäst chans på alla i Big Five, men Masai Mara är även landets populäraste park med flest turister. Lake Nakuru och Amboseli är andra fina, bra – och populära –parker. Tsavo är landets största park där det finns större chans för en mer exklusiv safarikänsla. Fina, mer avlägsna parker, är Samburu och Buffalo Springs.

I vilka parker i Kenya kan man åka på nattsafari?
Bl.a. Nairobi National Park och Tsavo erbjuder nattsafari som sker efter middagen på kvällen. I Masai Mara kan safariboenden erbjuda nattsafari, men denna sker då utanför parken.

Vilka djur kommer vi att ha möjlighet att se under en safari i Kenya?
Vilka och hur många djur man ser under en safari kan variera lite beroende på vilken park man åker till. Men i Kenya bor alla de mest klassiska av Östafrikas djur – lejon, elefant, zebra, giraff, hyena, noshörning, buffel olika antiloper, flodhäst, krokodil, leopard, gepard, apor, ormar, samt mindre djur som gnagare, fladdermöss och ödlor. I parkerna bor hundratals fågelarter, bl.a. den häftiga strutsen. På en safari kan man få se så mycket som 30-40 olika däggdjur. I vissa parker man kan även se alla Big Five.

Vilka djur ingår i The Big Five?
Djuren som ingår i Big Five är elefant, lejon, leopard, noshörning och buffel.

Vad är Migrationen för något?
Migrationen är en häftig naturupplevelse som finns att bevittna både i Kenya och grannlandet Tanzania. En miljon gnuer, tillsammans med tusentals zebror och antiloper, förflyttar sig i enorma hjordar mellan Masai Mara i Kenya och Serengeti i Tanzania på jakt efter färskt bete. Förflyttningen sker enligt ett visst årligt mönster, som kan variera beroende på regnen.

Hur bor man under safari i Kenya?
Under safari bor man på en lodge eller ett camp.

Vad betyder Safari Lodge?
En Safari Lodge är som ett vildmarkshotell, där man bor i en s.k. bungalow eller ett privat rum, med sovrum, badrum m.m.

Vad betyder Tented Camp?
Ett Tented Camp är motsvarande en Safari Lodge men skillnaden är att i ett Camp utgörs väggarna av tältdukar.

Vad betyder Mobile Camp?
Ett Mobile Camp är ett mobilt tältcamp som, i motsats till Tented Camp, inte är fast utan går att packa ihop och flyttas på.

Vad betyder Game drive?
En Game Drive är en djurskådningstur på savannen som sker i ett safarifordon.

Vad betyder Bushvandring?
En Bushvandring är en vandring i bushen – ”safari till fots” helt enkelt.

Vad är en nattsafari?
En nattsafari är snarare en kvällssafari. Game driven sker efter mörkrets inbrott på kvällen – dock inte under natten. Många djur, t.ex. kattdjuren, är kvälls- och morgonaktiva.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

  Datum för avresa

  År
  Månad
  Dag

  2019-06-12T08:53:33+00:00