Kenyas bästa stränder

Kenyas bästa stränder

Vajande palmer i den lätta havsbrisen, turkosblott hav och kilometerlånga bländande sandstränder. Välkommen till ett soldränkt semesterparadis, välkommen till Kenyas kust, där dagstemperaturen ligger på över 25 grader så gott som året runt.

Kusten består av en drygt 400 kilometer lång sträcka med skiftande landskap. De kritvita stränderna som dominerar kustremsan, avbryts då och då av djupa inlopp och mynningar, klippor, vikar och små övärldar. Stränderna kantas av de salttåliga mangroveträden, palmer som fördes till regionen för hundratals år sedan från Asien och Sydamerika samt djup urskog, kayas helig skog för de inhemska mijikenda-folken. Kenya är förvisso safarins födelseland, och för många själva sinnebilden för Östafrikas vilda djur och vidsträckta savanner. Men kustens paradisstränder utgör lika stor lockelse för den som längtar efter sol och bad.

De populäraste stränderna hittar man i områden strax söder och norr om staden Mombasa. Men den som tar sig högre upp, eller längre ner, på kusten får njuta av lika drömska miljöer men i mer avskildhet. Hur man än väljer är semester vid Kenyas stränder ett säkert kort för resenären som vill svalka sig i havet efter en lång flygresa, kontemplera över safariupplevelserna i en solstol eller dyka i häftiga korallrev. Kusten och stränderna är ett enda stort smörgåsbord för alla typer – från avkopplaren till utforskaren och äventyraren.

Hela kuststräckan är nästan som ett enda långt, oavbrutet paradis och att nämna alla stränder som finns är därför dessvärre inte möjligt. 

Kenya Palm

Södra kustens stränder

Kenyas södra kust är sol- och semesterdyrkarnas förlovade land som fullkomligt dryper av bländvita stränder och all inclusive-resorter som blickar ut mot Indiska Oceanen. Här finns några av Kenyas största turistmagneter när det kommer till stränder, vilka lockar tusentals besökare årligen.

Men så ser det inte ut överallt. Södra kustens allra sydligaste delar, som slutar där Tanzania tar vid, har många undangömda pärlor och lugna paradisstränder, både längs med kusten och på dess öar. Ju längre upp eller ner, och ju längre bort från Mombasa, desto färre turister.

     Södra kustens stränder

Wasini Island – kusten söder om Mombasa är ett enda långt pärlband av paradisstränder. Längst ner, nära den tanzaniska gränsen, ligger den idylliska ön Wasini. Ön är liten, endast ett par kilometer lång, men något av en dröm med kristallklar sand och sitta-under-en-palm-dagarna-i-ända-aura. Kisite-Mpunguti Marine National Park erbjuder områdets bästa snorkling med vackra korallrev.

Funzi Island – som egentligen är en halvö snarare än en ö, kan man enbart nå med båt då det saknas väg genom den täta mangroveskogen som platsen är klädd i. Skogen växer i direkt anslutning till de vita stränderna vilket skapar en tämligen unik naturscen. Inte särskilt många turister hittar hit och känslan blir exklusiv. Detta matchar många av platsens boenden. Funzi Beach, med turkost vatten och vit, mjuk sand ligger i sydväst på halvön.

Chale Island – två tredjedelar av ön består av tät, mangroveskog – faktiskt de högsta mangroveträden i hela Afrika – där bland annat babianer håller till. Ön har tre stränder men den bästa och mest tillgängliga är Chale Beach, som ligger på öns nordöstra sida. Chale Beach är som en slående tavla, omgiven av storslagen skog och stenformationer, med pittoreska parasoll uppslagna på en prydlig rad på den skinande sanden. I närheten av stranden kan man simma och snorkla i en kanal och omgivningarna, både på land och i havet, är fulla av spännande djurliv.

 Gazi Beach ­– i skydd av Chale Island, belägen på kuststräckan mellan Tanzania och Mombasa, ligger en synnerligen tillbakadragen strandremsa. Gazi Beach hittas nära den lugna fiskebyn Gazi. Få turister hittar hit, vilket gör stranden till den ultimata gömda pärlan för den som eftersöker avskildhet på en fin strand, kanske under en palm för skugga. I strandens norra ände finns Gazi Women’s Mangrove Broadwalk – ett ekoturismprojekt där man får beundra områdets mangroveskog. Projektet drivs av en lokal kvinnogrupp och genom besöket bidrar man till själva arbetet, skolböcker till elever samt lokala lärares lön.

     Mombasas stränder

Hela kustregionens medelpunkt är staden Mombasa, tillika Kenyas näst största stad, med drygt en miljon invånare. Mombasa, belägen på en korallö med samma namn, kan stolt skryta med stränder både norr och söder om sig. Mombasas södra stränder kan man enbart nå via Likonifärjan. Till stränderna norr om staden tar man sig antingen med färja eller via Nyalibron som används av lokalbefolkning, i synnerhet på helgerna.

Mombasas södra stränder:

Galu Kinondo Beach – trots läget nära Diani Beach, och att stranden själv har många hotell och restauranger, är Galu Kinondo en förvånande lugn strand. En anledning är förmodligen att stranden är så pass stor och bred som den är. Belägen fyra mil söder om Mombasa, är Galu Kinondo något av dröm med oklanderlig vit sand och sitt idylliska läge vid mangroveskog och, inte långt därifrån, den historiska Kaya Kinondo. Stranden är en av de få som man fortfarande kan bada vid även vid lågt tidvatten.

Diani Beach ungefär tre mil söder om Mombasa och i anslutning till Galu Kinondo, ligger Kenyas allra populäraste strand Diani Beach. Med den långa paradisremsan av sandstrand är det inte speciellt svårt att förstå varför Diani har denna status. 

Omgivningarna kring Diani Beach erbjuder så mycket mer än bara lata dagar vid havet. Kusten har många områden med urgammal skog. Kaya Kinondo, söder om Diani, är sedan 2001 öppen för ekoturism men får endast besökas i sällskap med en guide. Under touren får man vandra på skogens stigar, omgiven av träd som stått där i hundratals år, och en inblick i skogens historiska och kulturella arv. Kaya Kinondo är helig för folkgruppen digo, en undergrupp till den bredare mijikenda. Kustens urskogar är fulla av unik växtlighet och djurliv, med många olika fåglar och apor.

Tiwi Beach – ett lugnt, mer avskilt, strandparadis två mil söder om Mombasa är Tiwi Beach. Vid Tiwi Beach kan man bo på enklare hotell och charmiga strandstugor, samtidigt som man blickar ut mot det glittrande havet och den vidsträckta, kritvita strandremsan. Förutom de sagolika omgivningarna på land har Tiwi Beach ett vackert korallrev under havsytan, med utmärkt snorkling.

Mombasas norra stränder:

Nyali Beach – inte ens en mil norr om Mombasa hittar man Nyali Beach som är en av de vackraste av Mombasa-traktens alla stränder. Den kritvita stranden dränks periodvis, inte minst på strandens norra ände, av tidvattnet. Trots närheten till den livliga staden är Nyali en lugn historia, som till stor del präglas av sin omgivande natur där den fina sandstranden kantas av en bred rad med palmer och annan växtlighet.

Kenyatta Beach – vill man uppleva stranden där flest ur lokalbefolkningen håller till är Kenyatta Beach, namngiven efter landets första president, stranden att ta sikte på. Många kenyaner tar sig hit, speciellt på helgerna, för att byta storstadens puls och tyngre luft mot sand mellan tårna, havsbris i ansiktet och svalkande vågor.

Bamburi Beach Nyali-, Kenyatta- och Bamburi-stränderna bildar tillsammans en lång, sammanhållen strandremsa kantad med palmer och full av semesterfirare på jakt efter sol, bad och kanske fest.

Shanzu Beach – strax norr om Bamburi hittar man Shanzu Beach. Stranden är belägen längs den vackra kustlinjen med pudervit sand och böjda palmer. Den kantas av flertalet all inclusive-resorter och semesterboenden. Tidvattnet gör att Shanzu Beach blir som två olika stränder: vid ebb kan man enkelt gå mellan Shanzu och grannstranden Bamburi, vid flod däremot är den vägen översvämmad och man får ta sig till Bamburi via den stora vägen.

Norra kustens stränder

Kenya är känd för sina långa stränder med bländande sand och slående skönhet och charm. Mombasas stränder på den södra kusten är de mest kända, vilket gör att den norra kustens stränder ofta hamnar lite i skymundan. Till norra kusten brukar man räkna området ovanför Kilifi Creek, vidare till Watamu och Malindi, upp till den somaliska gränsen.

Rent skönhetsmässigt är skillnaderna små. Precis som den södra, är den norra kustremsan synnerligen drömsk med sandstränder, palmer, idylliska gömslen och färgstarka korallrev. Detta till trots har denna kustdel blivit mindre exploaterad av civilisation och turism. De mindre välbesökta stränderna är lika vackra som fridfulla.

Swahilikulturen som karakteriserar den norra kusten på ett alldeles särskilt sätt ger dess städer och byar en aura av lugn– tämligen långt bort, både bildligt och bokstavligt, från Mombasas turistinvasion. Undantaget är möjligen Malindi som har kommit att bli norra kustens ansenliga turistmagnet. Malindi är ett spännande resmål med sin historia som viktig hamnort, rika kultur och populära kustremsa med stränder och hav.

     Kilifi

Precis ovanför Kilifi Creeks mynning ligger den lilla kuststaden Kilifi, som också är huvudort i regionen med samma namn. Norra och södra sidan av den lilla viken binds samman av Kilifi Bridge, där den stora motorvägen B8 (Mombasa – Garissa) går.

Förutom närliggande Mnarani-ruinerna (resterna av en gammal swahili-stad), är Kilifi mest känd för sina långa, vita stränder generöst välsignade med mjuk sand samt allahanda strand- och sportaktiviteter, såsom dykning och snorkling.

Kilifi Beach – Kilifis mest välbesökta strand med charmiga hotell och strandhus. Stranden är något som tagen ur en fantasi med bländvit sand, palmer och – mitt på stranden – stora korallformationer.

Bofa Beach – en minst lika vacker strand som Kilifi, men tämligen orörd. Bofa Beach är något av en undangömd juvel i Kilifi. Trots att stranden ligger nära stadens centrum är det förhållandevis få som hittar hit och stranden ger en nästan privat känsla. Den flera kilometer långa remsan med kristallklar sand, palmer och korallformationer är en perfekt plats om man vill komma undan. Trots att en rad resorter och lyxiga semestervillor finns längs strandkanten är Bofa Beach en av de lugnare – och vackrare – stränderna på hela den kenyanska kusten.

     Watamu och Malindi

Malindi stjäl det mesta av norra kustens uppmärksamhet, men den lilla fiskebyn Watamu har ett minst lika idylliskt läge och stoltserar med ett bälte av paradisiska sandstränder. Många håller till och med Watamus stränder högre än Malindis.
Malindis stränder, däremot, finner man på vardera sidan om stadens kärna där många söker sig till olika typer av vattensporter. De flesta resorterna ligger på den södra delen.

Garoda Beach ­– en liten, idyllisk, tämligen orörd del av kuststräckan, mellan Kilifi i söder, Malindi i norr och nära Mida Creek. Vid Garoda Beach dominerar naturen med den långa, fina sandstranden samt de steniga områden med månlandskap och naturliga pooler med havsliv som blir synliga när tidvattnet blir lågt. Garoda Beach övergår i norr till den lika pittoreska Turtle Bay Beach.

Turtle Bay Beach ­en lång strandremsa, med drömsk vit sand, karaktäriserar en av områdets finaste stränder: Turtle Bay (”Sköldpaddsviken”).  Stranden är en del av Watamu Marine National Park – som anses vara Kenyas bästa för snorkling. Turtle Bays skimrande vatten är fullt av spännande undervattensliv som man kan utforska. Ovanför vattenytan letar sig osannolika korallformationer upp likt jättesvampar.

Mapango Beach ­– strax norr om Turtle Bay ligger Mapango Beach, som trots sin ringa storlek på någon kilometer, bjuder på slående natur: turkosklart vatten, vit sand och klippor som reser sig längs stranden. En särskild höjdpunkt är att ta vägen längs med klipporna till Watamu Beach – på vägen får man se naturliga pooler insprängda mellan stenarna med spännande havsliv som sjöstjärnor, sjöborrar, sjögurkor och krabbor. Här kan man dock inte ta sig när tidvattnet är högt då vissa områden blir obrukbara.  

Watamu Beach – den som älskar en vidsträckt strand med puderfin, vit sand att sträcka benen på kommer inte bli besviken på Watamu Beach. Förutom att bada i det turkosklara vattnet ges det också utrymme att utforska omkringliggande klippor, korallformationer och djur- och fågelliv. Watamu Beach vaktar en rad korallrev, det ena vackrare än det andra.

Silversands Beach – Malindis populäraste strand, Silversands Beach, belägen en bit ovanför Watamu, angränsar till Malindi Beach och Vasco da Gama-monumentetSilversands Beach hittar man, inte särskilt långt, söder om Malindis stadskärna och utgörs av en tre kilometer lång sträcka som är idealisk för strandpromenader.
På strandens norra ände ligger regionens mest kända landmärke, Vasco da Gama-monumentet, dit man kan gå. Man kan även gå till ett korallrev när tidvattnet är lågt och få se dess färgglada vattenliv på ett unikt sätt från stranden. Kusten är full med korallrev, men Silversands Beach är den enda stranden där man kan se ett av dem till fots.

Malindi Beach – centralt belägen i staden, har Malindi Beach ett alldeles särskilt utseende. Sandstranden är inte vit som de flesta av Kenyas andra stränder, utan guldbrun, och när solljuset reflekteras i sanden kan man nästan tro att den är av guld. Denna speciella färg beror på att sanden är rik på järn och befinner man sig i krokarna är stranden värt att besök bara för att få se det med egna ögon.

     Lamuarkepelagen   

Ögruppen Lamu hör inte till de vanligaste turistmålen på kusten. Belägen mellan Malindi och den somaliska gränsen, utgörs Lamuarkpelagen av de större öarna Lamu, Manda och Pate samt några småöar.
Öarna präglas av en avslappnad och slö atmosfär, och de saknar ordentlig infrastruktur och många av civilisationens självklara bekvämligheter (på gatorna kommer det åsnor istället för bilar!) Att anlända till Lamu-öarna är som att färdas rakt in i ett hålrum i tiden där allting stått still under många, många år.

Resenären som är ute efter ett lugnt tempo och få uppleva riktig swahili-kultur, blandat med sol- och semester, gör alltså rätt i att besöka någon, eller flera, av Lamu-öarna. Det mest autentiska och spännande sätt av färdas mellan dem är i historiska dhows – arabiska segelskepp som dominerat, och dominerar vattnet, i dessa områden.

Shela Beach (eller Shella) – den populäraste stranden på ön Lamu är belägen ungefär två kilometer från staden Lamu. Stranden nås antingen till fots genom att följa vattenbrynet eller genom att ta en taxibåt. Lamu-ön saknar både ordentliga vägar och bilar – de enda transportmedel som man kan använda sig av på ön är åsna eller båt. Det turkosa vattnet glittrar ikapp med sanden. På stranden hittar man växtlighet och, till och med, ett fort.

Från terrasserna till strandhusen på Shela kan man blicka rakt över till grannön Manda, blott en kilometer bort, vars största strand Manda Bay löper parallellt med Shela Beach.

Manda Bay – på baksidan av ön Manda, hittar man Manda Bay som är tropisk dröm med vit, mjuk sand och otämjd natur. Manda Bay är en pittoresk strand på den minsta av Lamu-öarna och erbjuder ännu enklare leverne än Lamu. Man bör därför ta med egen mat och dricka till stranden, även om det finns hotell man kan äta på. Ön saknar färskt dricksvatten och, liksom Lamu, infrastruktur – dock finns det en flygplats, Manda Airstrip, som bland annat har flyg till och från Malindi.

Fatum är att Manda Bay är den perfekta platsen för snorkling – förmodligen den bästa i hela Lamuarkepelagen – och hem till mängder av fiskar, delfiner och sköldpaddor. Den som har riktig tur kan till och med få se en valhaj.   

Pate – på de flesta av ön Pates, den nordligaste och största av de tre huvudsakliga öarna i Lamu-arkepelagen, stränder växer det tät mangroveskog. Pate är därför inte främst känd för sitt strandliv, som de två andra Lamu-öarna. Den största behållningen med Pate är istället öns många historiska sevärdheter med ruiner av gamla swahili-städer och fort, byar och större orter som Pate och Faza. Norr om Pate ligger ön Kiwaayu med vackra stränder, korallrev samt excellent dykning och snorkling i Kiunga Marine Reserve.

Transport till stränderna

Kusten kan man nå från landets olika delar genom bil, buss och flyg. Buss eller bil är det mest tidskrävande, dock det billigaste och man får på köpet se mer av landet. Flyg är det smidigaste och mest bekväma, men också det dyraste alternativet. I vissa safariresors upplägg ingår sol- och badresor till Kenyas kust. Transporten ingår därför i resans pris och är ingenting som man behöver tänka på själv.

Moi International Airport, utanför Mombasa, är landets näst största flygplats, med avgångar till och från hela landet. Det finns även mindre flygplatser längs kuststräckan.
Nära den populäraste stranden ligger flygfältet Ukunda Airstrip. I anslutning till den norra kuststaden Malindi finns Malindi Airport, och till och med på den lilla ön Manda i Lamu finns ett mindre flygfält Manda Airstrip.

Mombasas stränder når man via en färja eller bro som sammanbinder ön där staden ligger med det kustliga fastlandet. Mellan öarna i Lamuarkepelagen tar man sig med båt, och främst de klassiska, arabiska segelfartygen dhows. På vägen får man se mangroveskogar med djur, rev, fiskar och kanske – om man har tur – till och med en och annan hoppande delfin.  

Kenya Palm

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T09:00:41+00:00