Svenska Ambassaden

Sveriges ambassad

Sverige har en ambassad i Kenya, belägen på United Nations Cres, i Nairobis utkant. Ambassaden ligger omringad av med rad andra länders såsom Polens, Italiens, Turkiet, USA:s, Brasiliens, Schweiz samt FN:s kontor i Nairobi. Den ligger även nära den urbana skogen Kaururaskogen. Ambassaden representerar inte bara Sverige i Kenya, utan även Sverige i Somalia, Seychellerna och Komorerna samt vid FN:s miljöprogram (UNEP) och FN:s program för boende och bebyggelse (UN-HABITAT). Sverige har även officiell representation i Mombasa (Kenyas näst största stad) och i Victoria (Seychellernas huvudstad) i form av en honorärskonsul (en oavlönad, konsulär tjänst).

Sveriges ambassad i Kenya ska ta hand om Sveriges diplomatiska arbete i landet; detta är själva idén med att ha ambassader i andra länder. Huvuduppdraget består i att utgöra en länk mellan Sverige på hemmaplan och värdlandet samt upprätthålla goda politiska relationer. Ambassaden i Nairobi ska främja Sveriges relationer med Kenya, Somalia, Seychellerna och Komorerna samt de diplomatiska kontakter Sverige har med länderna i fråga. En annan uppgift är att analysera det politiska och säkerhetsmässiga läget i länderna för att rapportera till UD (regeringens utrikesdepartement) hemma. Ambassadens uppdrag är även att väcka intresse och nyfikenhet för Sverige på plats.

Andra områden, förutom politik, som ambassaden jobbar inom är ekonomi, utbildning utvecklingssamarbeten, handels- och affärsverksamheter samt information och kultur. Sveriges ambassad arbetar även konsulärt och handlägger migrationsärenden. Blir man som svensk medborgare av med sitt pass under sin Kenyaresa är det, förutom att polisanmäla, den svenska ambassaden man ska vända sig till. De hjälper en att ordna ett provisoriskt pass.

Den svenska ambassaden i Nairobi är för närvarande Sveriges största ambassad i något annat land med 67 anställda – en blandning av personal från UD, Sida, migrationsverket samt lokalt anställda.

Kenyas ambassad

Kenyas ambassad i Sverige är belägen på Birger Jarlsgatan i Stockholms innerstad, granne med Humlegården och Kungliga biblioteket. Ambassaden arbetar bilateralt för att lyfta fram kenyanska intressen i Sverige samt jobba med utvecklingssamarbeten och kultur. Ambassaden har inga fasta öppettider – vid önskat besök får man därför boka ett möte via ambassadens kontaktuppgifter.

Kenyas ambassad finns på plats för att erbjuda konsulära tjänster till kenyanska medborgare som bor i Sverige samt till de bosatta i Sverige som besöka Kenya. Kenyas ambassad i Stockholm hanterar och bistår med konsulär hjälp i frågor kring kenyanska pass och visum, äktenskapsregistrering, dokumentlegalisering, barnafödsel m.m. Ambassaden i Stockholm är Kenyas enda officiella representation och konsulära verksamhet i Sverige.

Elefanter i Kenya

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T08:46:35+00:00