Planera Kenyaresa

Planera din Kenyaresa

Kanske gör man sin första Kenyaresa, eller så väljer man att återvända till safariresornas förlovade land – oavsett kan resan kräva en del planering och förberedelser.

Republiken Kenya ligger i Östafrika med kust till den azurblå Indiska Oceanen. Landet har gräns till Somalia i nordväst, Etiopien i norr, Sydsudan i nordväst, Uganda i väst och Tanzania i syd. Kenya är mest känt för sina många vilda djur och orörda natur med savann- och bushlandskap. En safariresa till Kenya är en safariresa till safarins födelseland. Planeringen av en Kenyaresa sker oftast via researrangören om man bokar safarin med en sådan. Men det finns en del saker man kolla upp själv på förhand.

     Planera för flygresorna

Inget flygbolag flyger direkt från Skandinavien till Östafrika. Man får alltid räkna med minst en mellanlandning. De snabbaste flygresorna mellan Stockholm och Nairobi kan gå på 11-12 timmar. Man kan boka flyg så att mellanlandningen inte sker under alltför obekväm tid – då är det bra att vara ute i god tid med bokningen.

     Planera tidpunkt för resan

Kenya är varmt och skönt så gott som året om, med vissa regionala variationer. Den bästa tidpunkten för att resa till Kenya är från juni till mars. Från juni till september är det desto fler turister eftersom många européer är sommarlediga. Juli är den kallaste månaden, med medeltemperatur i Nairobi på omkring 20 grader.
Den längsta regnperioden infaller i april och maj. Kortare regn förekommer även från oktober till december. Dessa är oftast inte ihållande utan kommer i skurar. Man ska tänka på att klimatet skiftar mellan landets olika regioner samt från år till år.

Vill man se The Great Migration – ett mäktigt naturskådespel där över en miljon gnuer och zebror förflyttar sig mellan Masai Mara i södra Kenya och Serengeti i norra Tanzania. De anländer i Masai Mara i slutet av juni och beger sig sedan till Serengeti i början av november.

Morrande lejon

     Planera safari i Kenya

 Kenya bjuder på en uppsjö av safariupplevelser i sina nationalparker. Det finns många att välja mellan och alla har sin särskilda karaktär och sina ”specialiteter”. Några av landets vanligaste safariparker är:

     Masai Mara National Reserve – Kenyas populäraste park som således har mycket turister. Mest känd för The Great Migration.

     Lake Nakuru National Park – den fågelintresserades Mecka vid Nakurusjön. Tusentals flamingos vid sjön bildar en otrolig vy med sin rosa fjärdedräkt.

     Amboseli National Park ­– belägen nära gränsen till Tanzania, utgör ”Afrikas tak” – berget Kilimanjaro – en mäktig kuliss i parken. Förutom Kilimanjaro-vyn är parken mest känd för sina många elefanter.

     Tsavo East & West National Park – tillsammans är parken en av världens största med sina 22 000 kvadratkilometer. Den delas dock upp i två delar – öst och väst – där den västra delen är den mest välbesökta. Tsavo är mest känt för sina röda elefanter, som färgas röda av den vulkaniska jorden.

     Nairobi National Park ­– den enda nationalparken i världen där man kan se höghus i bakgrunden samtidigt som man kollar på Afrikas alla vilda djur. Nairobis nationalpark är en av de populäraste turistattraktionerna vid besök till Kenyas huvudstad.

     Planera safariaktiviteter

Det är inte bara nationalparkerna som kräver lite efterforskning före avresa, utan även vilken typ av safari man vill göra.

Safari i bil
– den vanligaste safariaktiviteten sker i ett safarifordon. Med sig har man en guidechaufför som berättar om djuren och naturen och känner områdena som sin egen ficka. Djurskådningsturer som sker på detta sätt kallas för game drives. Vissa parker erbjuder biltur i mörker – s.k. nattsafari.

     Safari till fots – ett spännande alternativ till safari i bil är att gå till fots, s.k. bushvandring. Detta ger safarin en helt annan karaktär, då man å ena sidan inte kan röra sig på lika stora områden eller komma djuren lika nära. Å andra sidan kommer man naturen närmare och får en mer genuin vildmarkskänsla. Man kan även gå vandringar som ett inslag i den ”vanliga” safarin, med bil. Ibland ingår detta, ibland får man betala extra. Vill man testa någon bushvandring bör man meddela detta i förväg. Alla nationalparker erbjuder inte bushvandringar – ett annat skäl att kolla upp i god tid. Så gott som alla bushvandringar sker dagtid då det är betydligt osäkrare miljöer på natten.

     Ballongsafari ­–­ ett komplement till annan safari är att beskåda den vidsträckta savannen från ovan. I Kenya erbjuds detta bland annat i Masai Mara, till en ganska saftig peng. Detta bör även bokas i förväg, före avresan. Det går att boka på plats men då är det inte säkert att man får plats då luftballongskorgen enbart tar ett visst antal passagerare.

     Safari med flyg – här sker inte safarin från ett flygplan (som namnet kan lura en att tro) utan det handlar om hur man tar sig till parkerna. Har man ont om tid, ska besöka många parker eller helt enkelt inte vill åka längre sträckor på Kenyas skumpiga vägar är safariflyg ett alternativ. Man flyger då till små flygplatser, oftast bara en landningsbana, som ligger i anslutning till parken. Väl inne i parken åker man på traditionella game drives.

     Planera safariboende

 Safariboenden varierar i pris, och man kan lägga sig precis där det passar en själv. Kenya är landet som erbjuder bäst och flest enklare budgetboenden på sina safariresor. Likaså kan man välja mycket påkostade arrangemang som ofta inleds med ordet ”luxury”. Oavsett vad man väljer ska man inte avskräckas av att man bor i bushen – standarden på boendena är genomgående god. Ofta ingår det full board – helpension – frukost, lunch och middag.

     Lodge påminner om ett vildmarkshotell, där man bor i privat rum eller bungalow.

     Fast tältcamp (Tented Camp) – påminner om en lodge, med skillnaden att man bor med en tältduk, istället för fyra fasta väggar, runt sig. Tälten flyttas inte utan är, som namnet skvallrar, fasta.

     Mobilt tältcamp (Mobile Camp)till skillnad från ett fast tältcamp, rör ett mobilt tältcamp på sig. Området man håller till på är dock alltid privat för varje grupp som kommer dit. Man behöver inte heller tänka på att bära eller sätta upp sitt tält själv – detta sköter personal på plats.

     Planera inför avresan

 Förutom att se till att alla bokningar (flyg, safari, boenden etc.) är genomförda finns det ett antal saker som man ska tänka på innan man beger sig ut.

     Pass och visum – resenärer med svenska pass som ska åka till Kenya behöver visum för en avgift på 50 dollar. Detta kan man ordna både på plats på flygplatsen eller ansöka om online. Passet ska därtill vara giltigt sex månader efter hemkomst.

     Vaccinationer – för kortare resor till Kenya rekommenderas (förutom grundskyddet mot polio, stelkramp och difteri) vaccination mot hepatit A, gula febern (obligatoriskt om man anländer från vissa länder i Afrika och Sydamerika) samt att man tar malariaprofylax. Vissa riskgrupper kan även behöva ta Dukoral (ett dricksvaccin mot kolera). Det kan dock finnas olika rekommendationer för olika områden i landet, så man ska alltid konsultera med sin vaccinationsmottagning eller vårdcentral i god tid före avresa.

     Packning – på långflygen får man ha med sig minst 20 kg. Ska man åka safariflyg ska man tänka på att de i regel tar 15 kg per person. Till dessa plan ska man hellre packa i mjuka väskor och bagar än hårda väskor. Väger väskan mer får man betala övervikt, ofta i amerikanska dollar.

Leopard i Kenya

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T08:48:55+00:00