Bra safarirutter i Kenya

Bra safarirutter i Kenya

Kenyas safarirutter erbjuder något för alla! Huvudstaden Nairobi, relativt centralt belägen i landet, är en bra utgångspunkt vilken rutt man än tar sig an. Då kan man börja med ett besök i stadens egen nationalpark – Nairobi National Park – som är den enda nationalpark i världen där man ser skyskrapor i bakgrunden. I Nairobi kan man även besöka ett giraffcenter samt ett center som tar hand om föräldralösa elefantungar, David Sheldrick Wildlife Trust.

Ett besök i landets flaggskepp vad gäller safariresor, Masai Mara National Reserve, får nästan ses som ett måste oavsett resrutt. Från alla safarirutter kan man avsluta med sol och bad på kusten om så önskas. Befinner man sig i en annan landsända, eller bara vill undvika allt för långa bilresor, kan man alltid smidigt ta sig till Mombasa via inrikesflyg.

     Lake Nakuru & Masai Mara  

Den mest klassiska safarirutten är Lake Nakuru kombinerad med safari i Masai Mara. Dessa två parker är två av Kenyas bästa, med utmärkt djurskådning och chans att se alla i Big Five. I Lake Nakuru finns det, förutom mycket fåglar, stora populationer av både svarta och vita noshörningar. Masai Mara-reservatet är landets mest populära safaridestination och en turistmagnet av rang. Till det förträffliga djurutbudet, kan man här även se The Great Wildebeest Migration – en miljon gnuer som tar sig mellan de angränsande parkerna Serengeti i Tanzania och Masai Mara.

En resplan med dessa parker brukar ofta innefatta 1 natt i Lake Nakuru och 2-4 nätter i Masai Mara, beroende på safariresans längd. Restiden mellan parkerna tar cirka 6 timmar.

Morrande lejon

Tillägg

Ett alternativ kan vara att man börjar i Nairobi National Park. Att tillbringa 2 nätter i Samburu National Reserve i centrala Kenya är ett vanligt tillägg till denna safarirutt. Andra tillägg som arrangörer föreslår kan vara Lake Naivasha, Amboseli National Park, Hell’s Gate National Park eller Lake Bogoria National Reserve.

     Tsavo East & Tsavo West 

Tsavo-parkerna i sydöst, Tsavo East och Tsavo West, utgör tillsammans en av världens största nationalparker. Tsavo West är den mer välbesökta av delarna. Amboseli National Park är belägen så pass nära gränsen till Tanzania att Kilimanjaro mäktigt blickar ut över dess savann. Att på kvällen se stora elefanthjordar på Kilimanjaros nordsluttning är en mäktig upplevelse som man sent glömmer.

Tillägg

Ett vanligt tillägg till denna rutt är att avsluta den med sol och bad vid Mombasas soldränkta kust, kanske på den populära stranden Diani Beach. Det ges även ypperliga tillfällen att uppleva kustens unika swahilikultur eller att snorkla och dyka i något av de många färgstarka reven. Man kan även ta en dagstur till Shimba Hills National Reserve, som har Kenyas enda population av den ovanliga sabelantilopen.

Denna rutt kan exempelvis innehålla 2-3 dagar i Amboseli och 2-3 i Tsavo West, för att avsluta resan på kusten. Beroende på resans längd, och personliga önskemål, kan safarin kortas ned med någon dag om man vill hinna med ännu mer strand och sol.

     Samburu National Reserve – bortom turiststråken

Parker i centrala Kenya är mer avlägsna och mindre välbesökta än de södra, men med lika bra djurskådning. Meru National Park är fortfarande orörd och en park att besöka om man vill komma bort från turistströmmarna. Samburu National Reserve är en av Kenyas mindre safariparker, men inte ovanlig att hitta i arrangörernas resplaner. Aberdare National Park ligger i Aberdarebergen och hör även den till de ovanligare safaridestinationerna och har en lite annan profil på sitt djurliv. Denna rutt kan innehålla 1-3 dagar i varje park.

Tillägg

I centrala Kenya hittar man Laikipia-platån, som trots läget sällan förekommer bland de vanliga safarirutterna. Även Mount Kenya National Park ligger centralt i landet och kanske börjar, eller avslutar, man resan med att hajka omkring och bestiga Mount Kenya. Man kan även bege sig mer norrut, till än mer orörd vildmark, och besöka Turkanasjön eller den minst besökta Marsabit National Park. Masai Mara i sydväst kan också läggas till i denna safarirutt.

Kenya Palm

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T08:51:18+00:00