När ska man resa?

När ska man resa till Kenya?

Safariresor till Kenya är möjliga året runt, eftersom det är varmt och skönt i stort sett hela tiden, och den blå himlen enbart störs av tillfälliga regnmoln. I april och maj är det sämre väderförhållanden. Vägarna i safariparkerna blir sämre, djuren svårare att se genom den täta växtligheten och vissa boenden stänger helt.

     Vilken är den bästa tiden att resa till Kenya?

Det kan vara svårt att säga vad som egentligen är den bästa tiden eftersom olika safariresenärer värdesätter olika saker. Alla ser med stor sannolikhet bra djurskådning som ”prio ett”, men därefter kanske någon tycker det är viktigare med garanterat fint väder än få turister. Någon annan åker gärna när parkerna har färre besökare och en tredje vill kanske se en speciell fågelart som inte alltid är på plats. Den ekonomiska faktorn kan även spela stor roll – alla har helt enkelt inte råd att åka under högsäsong.

Sammanfattningsvis kan man säga att det under lågsäsongen, april-maj, är grönt och vackert och resorna blir betydligt billigare. Djurskådningen kan vara sämre och regnet kan påverka safariupplevelsen. Parkerna ser i regel relativt få turister, vilket kan förhöja känslan att man är på ett äkta vildmarksäventyr. Man kan åka långa stunder på savannen utan ett annat safarifordon så långt ögat kan nå.

Under högsäsongen, december-mars och juni-oktober, är det torrt och varmt, djurskådningen är mycket god och skulle det regna kommer det enstaka skurar. Priserna går dock upp rejält, speciellt kring jul/nyår och norra halvklotets sommarmånader.

Vilken den bästa tiden är för en själv, sin familj eller gruppen man reser med, får man helt enkelt undersöka och försöka komma fram till beroende på vad man är ute efter.

Elefanter i Kenya

     Säsonger – regnperioder och torrperioder

Eftersom ekvatorn skär Kenya i två delar har landet inte årstider, utan enbart två tydliga säsonger när det kommer till vädret: regnperiod och torrperiod. Man ska vara på det klara med att perioderna kan bli diffusa, särskilt omkring ”övergångarna”. Man ska även veta att bara för att man åker under en torrperiod betyder det inte att det inte kan regna. Likaså kan regnen till viss eller stor del utebli under regnperioderna.

Kenya har två distinkta regnperioder – de ”kortare regnen” i november (ibland en bit in i december) samt de ”långa regnen” i april-maj. Regnen i november kommer oftast i form av skurar och oväder som inte blir långvariga.

Torrperioderna december-mars och juni-oktober bjuder på vackra, varma, torra dagar. Dessa sammanfaller emellertid med jul/nyår samt norra halvklotets sommarmånader vilket gör att trycket på parkerna och boendena ökar, priserna går upp speciellt i de populäraste parkerna. Under våra vintermånader är det som varmast med minst 25 och upp till 35 grader i safariparkerna. Under de ”kallare” månaderna (våra sommarmånader) är det ungefär fem grader kallare på safarin. De flesta safariparker är även belägna på höjder högt över havet. Morgon- och kvällsturer kan därför bli kyliga, även under den varmaste tiden, och fordra en extratröja.

     Djurskådning

Den bästa tiden att se djuren skiljer sig en del från park till park. Ska man generalisera är det under torrperioderna juni-oktober samt december-mars. Djuren flockas kring vattenresurserna för att dricka och landskapet är mindre frodigt. Detta gör att djurskådningen underlättas, eftersom de blir lättare att få syn på, i synnerhet mot slutet av perioderna när det torkat upp rejält. September-april är den bästa tiden att skåda flyttfåglar i parkerna. Under november-maj kan man få se många nyfödda ungar stappla omkring på savannen.

I landets flaggskepp Masai Mara National Reserve är juli/augusti till oktober/november tidpunkten för The Great Wildebeest Migration. Savannmarkerna blir ett mäktigt sceneri när en miljon gnuer, plus zebror, antiloper m.m., rör sig mellan de överlappande parkerna Serengeti i Tanzania och Masai Mara i Kenya, på jakt efter färskt bete. Hjordarna anländer i Masai Mara som regel mot slutet av juli/början av augusti och stannar till slutet av oktober/början av november. Eftersom det är vilda djur det handlar om, och deras förflyttningsmönster även påverkas bl.a. av regnen, kan man dock inte säga någonting helt säkert.

Leopard i Kenya

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T08:50:05+00:00