Vattensporter
Vattensporter i Kenya
Safariresor, med alla dess djur- och naturupplevelser, är det man främst förknippar Kenya med. Men sanningen är att det finns många andra sätt att uppleva landets mångskiftande, häftiga natur och rika, spännande djurliv. Ett av dem är att bege sig ut bort från land och ut i vattnet. Livet under ytan kan vara lika fascinerande som savannens lejon och leoparder.
Kenyas vatten är inte bara fulla med djur, utan även många andra spännande aktiviteter som forsränning, kitesurfing och segling. Från alla floder och sjöar, till Indiska Oceanen vid kusten, finns det hur många vattensporter som helst att dyka in i.
Dykning/snorkling
Nästan hela kuststräckans stränder ligger som skydd för korallrev efter korallrev, som alla är hem till oräkneliga mängder undervattensliv. Tillsammans med Röda Havet i Egypten och Stora barriärrevet i Australien, hör Kenyas korallrev till de vackraste och artrikaste i världen. Reven skyddas även av landets många marina nationalparker- och reservat som alla erbjuder dykning och snorkling för den som vill ta sig till Kenyas otroliga undervattensvärld.
Vattnet i havet är alltid varmt och skönt (runt 27 grader), men det finns andra faktorer som påverkar förutsättningarna för dykning och snorkling. Under juli-augusti försämras nämligen sikten på grund av slam som kommer från floderna efter de långa regnen. Den bästa tiden är oktober-mars. Så gott som alla hotell hyr ut utrustning för både dykning och snorkling samt anordnar båtturer och dykarkurser.
I landets marina nationalparker- och reservat garanteras man dykning och snorkling i världsklass och helt annan typ av afrikansk safari: färgstarka undervattensträdgårdar av korall och sjögräs, mystiska platser med grottor och vrak och, framför allt, ett enastående djurliv med fiskar, hajar, valar, delfiner och sköldpaddor. Allt detta, och mer, finns att uppleva under Indiska Oceanens turkosklara yta.
Kisite-Mpunguti marina nationalpark – beläget söder om Waisini-ön och nästan allra längst ner vid Kenyas kust, skyddar en 40 kvadratkilometer stor yta med öppet hav, korallöar och korallrev. I Kisite-Mpunguti hittar man något av landets bästa dykning och snorkling med det rika marina livet och färgstarka reven. Delfiner och sköldpaddor är inte ovanliga syner och området är det bästa för att se Östafrikas största mantor (en typ av rockor).
Mombasas marina nationalpark- och reservat – ett 210 kvadratkilometer stort område, beläget norr om staden Mombasa, bjuder på hänförande korallrev och rikt marint liv med otaliga fiskar, utrotningshotade sköldpaddor och olika delfinarter. Många av norra Mombasas populära stränder – Nyali Beach, Bamburi Beach, Shanzu Beach och Kenyatta Beach – har direkt tillgång till den marina parken. Den bästa tiden för dykning och snorkling är två timmar efter tidvattnet, då det mesta av livet under ytan letar sig fram.
Watamu marina nationalpark – den södra, mindre delen av den större Malindis marina nationalpark, utgörs av en kuststräcka på tre mil. Denna marina park, Watamu marina nationalpark, är belägen ungefär sex kilometer sydväst om staden Watamu på Kenyas nordkust. Förutom utomordentlig dykning och snorkling i de artrika, vackra reven är stranden Watamu Beach (som också är en del av nationalparken) rekreationsplats för sköldpaddor.
Malindis marina nationalpark – landets äldsta nationalpark täcker en enorm yta på 213 kvadratkilometer, från Midaviken (Mida Creek), strax söder om staden Watamu, till ett område strax norr om staden Malindi. Området ståtar med ett helt undervattenslandskap med skogar av korall, ängar av sjögräs, färgstarka fiskar och ståtliga sköldpaddor – och har man riktig tur får man se mako- och/eller valhaj.
Kiunga marina nationalreservat – att dyka ner i Kiunga på Kenyas nordkust, är att dyka ner i en mangroveskog och i ett myllrande undervattensliv av korallrev, sjögräs, sköldpaddor och dugonger. Det marina reservatet på 270 kvadratkilometer, norr om den största ön i Lamuarkepelagen Pate, består av 50 kalkartade, ”off-shore”-öar och korallrev. På grund av sitt något avlägsna läge hör det inte till ett av landets mer välbesökta marina skyddsområden. Desto mer för en själv att ta av – dyka, snorkla, sola, bada, vindsurfa m.m.
Kitesurfing och vindsurfing
Kenyas passadvindar är ideala för vindsporter – vindarna är jämnstarka och gynnsamma – och till detta skyddas vattnet av den långa kustremsan med undervattensreven. Segelbrädor för vindsurfing, och annan utrustning, kan man hyra på de flesta av de många hotell som kantar stränderna norr och söder om Mombasa. Watamu, en bit högre upp från Mombasa, samt Malindi och Lamuarkepelagen på nordkusten erbjuder alla goda vindar. Kitesurfing är möjligt på Mombasastränderna Diani och Nyali samt i Malindi och Lamuarkepelagen.
Diani Beach – den är inte bara hela Kenyas populäraste strand, utan även den perfekta destinationen för den aktiva, sportiga resenären. Dykning, snorkling, vindsurfing och kitesurfing är alla aktiviteter som man kan företa sig på denna mångsidiga strand. H20 Extreme är landets ledande center för allehanda vattensport och håller bl.a. till på Diani. Förutom lektioner i vindsurfing och kitesurfing, på alla nivåer, kan man prova på paddelsurfing, surfing och kajakpaddling. Vill man köra på egen hand finns utrustning att hyra.
Nyali Beach – belägen norr om Mombasa (Diani ligger söder om) är en bra plats att börja med kitesurfing som nybörjare. Detta beror på kombinationen av gynnsamma vindar och att revet bildar en naturlig lagun med flacka vågor – perfekt för att både lära sig eller förfina sina färdigheter. Ut mot revet är vågorna mer utmanande.
Watamu – mellan städerna Kilifi och Malindi hittar man en riktig kustpärla. Watamu är en förmånlig plats för vattensporter med sina fina vindar och vågor, varma vatten och välutvecklade industri. Tribe Watersports, på plats, är ett av de största företagen inom kitesurfing. De erbjuder även utrustning för vindsurfing, kajakpaddling och bodyboarding.
Malindi och Che-Shale – kustens andra största stad är en av de bästa i hela världen när det kommer till kitesurfing. Detta beror kanske främst på grund av destinationen Che-Shale – en kitesurfing-camp med strand-retreat beläget 25 mil norr om Malindi. Che-Shale ligger avskilt, på en bländande strand vid Indiska Oceanens rand och erbjuder, förutom klasser för kitesurfing, även möjlighet till retreat och lugn och restauranger med superb mat.
Lamu- & Manda-öarna – Kipungani, en liten sydvästlig by på den lilla, men färgstarka, ön Lamu på Kenyas nord-nordkust, är en riktig undangömd juvel vad gäller kitesurfing. Stranden Kizingo Beach har kanske landets bästa förhållanden för sporten, men man måste ta med sin egen utrustning. Relativt få turister hittar hit på grund av det något avlägsna läget.
Manda Beach, på ön Manda är en annan populär plats för kitsurfing i Lamuarkepelagen. Platsen har en kitesurfingskola samt utrustning för dykning och snorkling, även om just Lamu och Manda inte är de kändaste för dessa aktiviteter (men man kan få se en hel del fisk och en och annan sköldpadda).
Segling
Segling är möjligt både längs kusten på Indiska Oceanen och i sötvattensjöar. Alltifrån modernare båtar och yachter till kustens anrika, traditionella dhows finns som alternativ för den som vill ge sig ut på de öppna vattnet.
Mombasa, Mtwapa och Kilifi – alla dessa kuststäder erbjuder fin-fin segling med segelskolor i olika typer av farkoster. Från dessa kan man segla, dyka eller snorkla. I Mombasa kan man till och med äta sin lunch eller middag i en restaurang – Tamarind Dhow – samtidigt som man seglar runt Mombasa-ön i en restaurerad, men äkta, dhow.
Lamuarkepelagen – att segla med de arabiska, för Indiska Oceanen-kusten särskilda, segelbåtarna dhows är möjligt på flertalet ställen längs med kusten. Men ingenstans känns det förmodligen så genuint och unikt som runt öarna i Lamuarkepelagen, där livet fortfarande är traditionellt, enkelt och den historiska swahilikulturen har sitt starkaste fäste.
Victoriasjön och Naivashasjön – vid landets två största sötvattensjöar finns en rad mindre klubbar som anordnar både segling för den som befinner sig i inlandet.
Forsränning
Forsränning bjuder på adrenalinfyllda och nervkittlande upplevelser. Utmärkt forsränning erbjuds bland annat i Kenyas tre längsta floder Tana, som är störst, följt av Athi-Galana och Ewaso N’giro – och är nästan ett måste att prova på för den äventyrslystna. De bästa tiderna för sporten är sen-oktober till mitten av januari, och tidig april till sen-juli då vattennivåerna är som högst.
Man kan välja mellan korta dagsturer från Nairobi, eller att bli borta ett par dagar, upp till drygt en vecka. Full utrustning och duktiga guider följer med. Under detta spännande äventyr alternerar vattnet från häpnadsväckande forsar (nivå II, III, IV och på vissa ställen till och med V) till stilla vatten där man kan njuta av de vackra omgivningarna längs flodbankerna från gummibåten. Fåglar och vilda djur är inte alltför ovanliga syner under forsränning.
Tanafloden – forsränning här är en perfekt dagsutflykt från Nairobi då den börjar, inte ens tio mil, norr om huvudstaden. På Tanafloden får man både forsar (upp till nivå V vid säsong) och lugnt, klart vatten att glida fram på, i ett spektakulärt omgivande flodlandskap. Under de lugna partierna bör man spana på fåglar då mer än 100 arter häckar längs flodbanken. Forsränning på Tana är perfekt för nybörjaren och är kanske ingången till mer spänning.
Athi-Galanafloden – är forsränning med turer på två-fyra dagar. Vad man än söker är Athi-Galanafloden rätt val. Hisnande forsar (till nivå IV) blandas med färder på stilla vatten. Floden flyter genom Tsavo nationalpark och när man glider på stilla vatten kan man få se en rad vilda djur från båten: flodhästar, krokodiler, elefanter, zebror, antiloper, zebror, giraffer och till och med – om man har riktig tur – lejon. Över 120 fågelarter har registrerats.
Ewaso N’girofloden – på landets tredje största flod kan man få njuta av turer med forsränning på så långa som nio dagar. Förutom vackra omgivningar har många djur sina hemtrakter i och runt floden: flodhästar, krokodiler, elefanthjordar, zebror, giraffer och antiloper. Lejon har synts från båtturerna, och till och med en leopard som vilar i ett träd.
Sportfiske och djuphavsfiske
I landets insjöar finns Östafrikas största sötvattensfisk nilabborren, som kan bli lika stor som en människa och väga upp till 200 kg. Vid Mount Kenya och i Aberdarebergen hittar man Afrikas bästa forellfiske i områdenas floder och dammar.
Annars är kusten och Indiska Oceanen fiskarens förlovade land, med sportfiske och djuphavsfiske i världsklass. Att Kenya är en fiskdestination av högsta mått höll även den amerikanska författaren, tillika fiskeentusiasten, Ernest Hemingway med om.
Shimoni och Pembakanalen – den lilla fiskebyn på Kenyas sydkust präglas en av lugn, skön swahili-aura som bara störs av de regelbundna busslasterna med turister som dyker upp på morgnarna. Pembakanalen – The Pemba Channel – är Kenyas, och förmodligen Afrikas, bästa djuphavsfiske och varje fiskeentusiasts dröm. Pembakanalen är toppdestinationen för att få upp spjutfisk. Andra arter inkluderar svärdfisk, segelfisk, gulfenad tonfisk, guldmakrill, taggmakrill, hajar – bl.a. mako och tiger – och småfiskar. Det går även mindre båtturer till Shimoni-revet där man kan djuphavsfiska.
Diani Beach – även från den populäraste stranden, som mest lockar strandturister, går det båtturer med utrustning för finfint djuphavsfiske. Diani Beach ligger enbart tre mil söder om Mombasa och är lättillgängligt för den som inte har möjlighet att åka längre bort, men ändå vill fiska i världsklass. Kenyas vatten är fulla av spännande liv och arter: barracudafiskar, tonfisk och kungstorsk, och för den som vill utmanas – spjutfisk, segelfisk eller haj.
Watamu – en vacker liten kuststad från vilken man kan åka ut på ”sportfiske-safaris” i toppmoderna båtar. Watamu är inte bara känt för sina sagolika sandstränder, utan även sitt mångsidiga fiske. Den bästa fiskesäsongen är juli-september med olika typer av spjutfisk, segelfisk, makrill (ex. kungsmakrill, taggmakrill) och gulfenad tonfisk. I vattnet huserar även svärdfisk och en rad hajar – tigerhaj, tjurhaj, hammarhaj, makohaj etc.
Malindi – sportfiske är stort på nordkusten och givetvis så även i nordkustens största stad Malindi. Malindi är unikt med sina undervattensströmmar i kombination med terrängen. Fiskutbudet varierar något mellan säsongerna – säsongen börjar i juli med goda möjligheter att fånga svart marlin (en typ av spjutfisk), wahoo (makrill), gigantisk taggmakrill, kungsmakrill och gulfenad tonfisk. I slutet av september kommer segelfiskar och i december stiftar Malindis vatten två nya bekantskaper: monsunvindarna och spjutfiskarna.
Vill du resa till Kenya?
Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!