Watamu Marine NP

Watamu Marine National Park

Kenyas äldsta marina park, etablerad 1968, består av tio km² naturskyddsområde på Kenyas norra kust. Parken innesluter, förutom klippor, stränder, och mangroveskog, både Mida Creek och Whale Island. Watamu Marine National Park är en liten del av den större Malindi Marine National Park. Sedan år 1979 utgör Watamu även en del av FN:s biosfärreservat. Den marina parken är belägen knappt åtta mil norr om Mombasa och knappt tre mil söder om Malindi.

Watamu är välkänd för sina stränder och turister lockas av de pulverfina, vita stränderna som blickar ut mot den kristallklara havsytan som gömmer en fantastisk undervattensvärld att upptäcka och utforska.

     Undervattensliv

Korallreven är parkens hjärta med över 150 arter av olika hårda och mjuka koraller och svampar som utgör livnäring för de över 500 fiskarter som lever i området – enorma havsabborrar, petita frökenfiskar, färgglada papegojfiskar, dramatiska drakfiskar och ålliknande muränor, för att nämna ett fåtal.

Trots att parken är relativt liten är det ändå en fantastisk värld av stor biologisk mångfald. Förutom mindre fiskar är även valhajar, bläckfiskar, mantarockor, sjöborrar, sjöhästar, olika typer av sköldpaddor, krabbor och rovfisken barracudafisk bekantskaper man kan råka på i det rika undervattenslivet.

     Fåglar

I närheten av den marina parken ligger Arabuko-Sokoke Forest och Mida Creek Reserve som lockar till sig många fåglar. Över 100 fågelarter finns i Watamu Marine National Park – både flyttfåglar och lokala. Arter som trädgårdsbulbyl, gulsiska, palmvävare, fiskgjuse, sandlöpare, lilabröstad blåkråka, pygmékungsfiskare, ökenpipare, spovsnäppa, fiskmås m.fl. finns att beskåda. Whale Island, en del av den marina parken.

     Stränder

Watamus stränder är även naturliga fortplantningsplatser för sköldpaddor – främst grön sköldpadda och karettsköldpadda, men även sydlig bastardsköldpadda, oäkta karattsköldpadda och havslädersköldpadda har skådats.
Turtle Bay Beach (”Sköldpaddsviken”), kanske kustens allra vackraste strand, som är en del av den marina parken, räddas sköldpaddor. Strandremsan vid Watamu är otrolig, med kritvit, pulvrig sand och vackra havsvikar.

Kenya Palm

     Aktiviteter

Den marina parken må vara liten, men faktum är att den är ett av kustens bästa områden för vattenaktiviteter, som att dyka och snorkla. Vattentemperaturen är behaglig året om, mellan 20 och 30 grader, med vissa månadsvariationer (november-mars är vattnet som varmast). Vill man hålla sig torr om fötterna, men ändå njuta av parken, kan man åka turer med glasbottenbåtar.

Lokala sevärdheter som natursköna Mida Creek och Arabuko-Sokoke Forest samt historiska swahiliresterna Gediruinerna är väl värda sina besök. Besökare till Watamu Marine National Park kombinerar gärna det marina livet med safari i Tsavo-parkerna.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T09:03:50+00:00