Reskassa & dricks

Reskassa

Hur stor reskassa man behöver och hur mycket pengar man kan räkna med att göra av med varierar. Därför är det omöjligt att ge ett givet svar. Det beror på vilken typ av resa man gör och vilken typ av resenär man är.

I paketresor till Kenya, exempelvis safariresor, som man bokar via en arrangör ingår ofta det mesta i form av flygbiljetter, annan transport, boende, måltider, parkavgifter, guider etc. Det man ofta måste stå för själv är dricka, dricks och givetvis shopping. Visum, reseförsäkring och avbeställningsskydd är sådant som i regel inte heller ingår. Turistvisum till Kenya kostar 50 amerikanska dollar och kan ansökas om både på plats på flygplatsen och online.

Kenya Palm

     ”Cash is king”

Hur uttjatat uttrycket än må vara, är ”cash” sannerligen fortfarande “king” i Kenya – och hela Östafrika. Valutan som används i landet är kenyanska shilling (KES). 100 svenska kronor är drygt 1100 kenyanska shilling.

Kenyanska shilling går att växla till kontanter på växlingskontor i Sverige, exempelvis Forex. Man kan även växla på plats i Kenya på flygplatser, banker, växlingskontor och till och med på lodger. Förutom kenyanska shilling är amerikanska dollar den mest gångbara valutan. Euro går i regel bra att växla från på större växlingskontor. Vissa lodger och hotell anger sina priser även i euro.

     Uttagsautomater och bankkort/kreditkort

Uttagsautomater – ATM:s – är utbredda i landet, och enkla att få tag på i städerna. VISA och Mastercard är de mest gångbara korten. Det är bra att växla pengar redan hemma, innan resan, då man inte alltid kan lita på uttagsautomaterna som kan vara ur funktion. Banker och automater kan av olika anledningar vara stängda. Observera bankernas öppettider på helger, helgdagar samt dag innan helgdag.

Majoriteten av betalningen i landet sker fortfarande kontant – det är i regel bara hotell, finare restauranger och vissa butiker som tar kort. Vid användning av kort ska man räkna med extraavgift på 5 procent till det man handlar.

     Extra utgifter

Extra utgifter såsom andra safariarrangemang utöver det som ingår, till exempel ballongsafari och bushvandringar, är sådant man ofta får räkna med att betala själv. Vilka arrangemang som ingår och inte bör man undersöka innan man bokar resan till Kenya. Dricka och dricks (mer om dricks längre ner) är sådant som man får betala ur egen ficka. Drycker är dyrare på hotell och lodger än i vanliga butiker. Vattenflaskor och öl kan på safariboendet kosta mellan 3 – 5 dollar och läsk är lite billigare. Importerad dricka är betydligt dyrare än inhemsk. Inhemsk öl är precis lika god som importerad och avsevärt billigare.

Souvenirer, såsom olika snidade afrikanska djur och skålar, masker, smycken, tyg, sjalar och korgar, säljs överallt och hela tiden. Priserna på dessa varierar mellan billigt, rimligt och hutlöst. Souvenirer är dyrare på flygplatser och på lodger och hotell där priserna är fasta. Annars ska man tänka på att pruta på shoppingen på marknader och av olika gatuförsäljare.

Dricks

Besöker man Kenya för första gången på sin semester kan det vara svårt att veta hur man ska förhålla sig till dricks. Många är kanske inte heller bekväma med att ge dricks. Dricks är alltså den summa man ger utöver det man redan betalar för exempelvis en hotellvistelse, en safaritur eller ett restaurangbesök. Att ge dricks är inte obligatoriskt men det får anses kutym. Vidare är summor och dylikt inte hugget i sten utan något man kan försöka undersöka på förhand om man känner sig osäker.

I länder där många livnär sig på turistnäringen är dricks en viktig del av inkomsten samt en integrerad del av själva servicekulturen. Om någon anstränger sig för att hjälpa en, är en liten summa pengar ett bra sätt att tacka på.

     När och hur mycket dricks?

Till en chaufför som bara sköter tranfser kan man ge 2-5 dollar extra per resa. När det gäller dricks till en privat guidechaufför (en safariguide som är både guide och chaufför under hela safarin) bör man räkna med att lägga omkring 10 – 15 dollar per person och dag på dricks under en safariresa.  Gäller det större summor kan man lägga dem i ett kuvert för att sedan överlämna dricksen sista dagen. Pågår safarin under flera dagar ger man dricksen vid safarins slut.

Det är vanligt att det finns en gemensam “Tip Box” där besökarna lägger sin dricks och pengarna sedan delas upp internt.

På restauranger och barer kan man, om serviceavgift inte anges på kvittot, ge tio procent i dricks. Till taxichaufförer ger man ingenting extra utöver resans pris.

Leopard i Kenya

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T08:43:38+00:00