Amboseli National Park

Amboseli National Park – giganternas land

Till skillnad från vad gruppen Toto sjunger i refrängen av sin största hit ”Africa”, reser sig inte Kilimanjaro – likt Olympos – över Serengeti. Däremot kan man skåda det mäktiga berget från en annan nationalpark i grannlandet – nämligen Amboseli National ParkAmboseli är belägen i sydöstra Kenya, alldeles nära gränsen till Tanzania. Från Nairobi är det en bilresa på fem-sex timmar. På massajernas språk maa betyder Amboseli ”saltigt damm” och är en av Kenyas populäraste parker, trots sin relativt modesta storlek på knappa 400 km².

Förutom Kilimanjaro som kröner området, är elefanterna parkens största behållning. Hobby- som proffsfotografer har vallfärdat till parken i decennier för att få den ikoniska bilden av Kilimanjaros storslagna, snötäckta topp, med en eller flera elefanter i förgrunden.

     Klimat och natur

I Amboseli är klimatet torrt och varmt – temperaturerna varierar mellan 20 och 30 grader – och torka är inte ovanligt. Likt resten av landet förekommer det två regnperioder: en kortare (ungefär oktober-november och möjligtvis en bit in i december) och en längre (mitten av mars-mitten av maj). April och november brukar vara de blötaste månaderna. Regnen faller ofta som intensiva, sporadiska skurar. Torra januari-februari delar upp de två regnperioderna.

Amboselisjön, som tar upp en tredjedel av parken, är för det mesta uttorkad och kan vara så under flera år. Vid ansenligt regnande kan den fyllas på och lockar då till sig många djur. Naturen är annars omväxlande med stora kontraster mellan det stora, torra området med den uttorkade sjöbädden och träsken och våtmarkerna med svavelkällor. Parken utgörs även av savann och skogsmarker.

Elefanter i Kenya

Amboselis höjdpunkter

     Kilimanjaro

Kallat ”Afrikas tak”, är den utsläckta vulkanen Kilimanjaro Afrikas högsta berg och världens högsta fristående berg. Berget reser sig nästan 6000 m.ö.h. i norra Tanzania, alldeles vid gränsen till Kenya. Amboseli i Kenya kan locka sina safaribesökare med en minst sagt mäktig syn upp mot den ikoniska, snöklädda toppen. På grund av moln och dimma är berget inte alltid synligt. Bäst chans för klar utsikt är tidig morgon och sen eftermiddag. ”Kili” blickar ner över Amboselis slättland, med alla djur, och en mäktigare kuliss på safari får man leta efter.

     Elefanterna

Amboseli drabbades inte särskilt hårt av tjuvjakten under 1970- och 80-talet. Detta har lett till att parken i dag har några av Östafrikas äldsta och största elefanter, med de mäktigaste betarna. Parken är Kenyas bästa om man vill se just elefanter, med sina stora elefanthjordar. Elefanten är ett av djuren som ingår i den mytomspunna djursviten Big Five. Det ska finnas omkring 1600 elefanter i Amboseli, uppdelade på drygt 50 familjer. Många av elefanterna är vana vid safarifordonen och turisterna, så har man tur får man komma dem ordentligt nära.

     Annat djurliv

Förutom elefanten kan parken skryta med många andra klassiska safaridjur som strövar i bergets skugga: buffel, lejon, leopard, gepard, zebra, fläckig hyena, massaigiraff, antilop, gasell, impala, gnu m.m. Alla i Big Five – lejon, leopard, noshörning, afrikansk elefant, afrikansk buffel – finns närvarande i Amboseli. Noshörningen blir emellertid allt svårare att se då antalen minskar drastiskt. Djurlivet är rikt, om än inte helt i klass med Masai Maras.

I och vid träsksystemen lurar över 400 olika fågelarter, både små och stora, och bjuder på fågelskådning i världsklass. Fågelarter inkluderar pelikan, kungsfiskare, goliathäger, skuggstork, grå krontrana, rostskriktrast samt omkring 50 rovfåglar. Under regnsäsong (omkring oktober-december och mars-maj) kan en hel del flamingor förekomma i parken.

     Lokalt massaj-samhälle

 I lokala områden runt Amboseli bor folkgruppen massaj. Man kan få chansen att besöka en sådan by och få uppleva den autentiska, traditionella kulturen.

Väg i Kenya

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T09:05:27+00:00