Samburu & Buffalo Springs NR

Samburu National Reserve & Buffalo Springs NR – pittoreska rariteter

En hel värld från många av Kenyas övriga safariparker, finner man Samburu National Reserve och Buffalo Springs National Reserve. Här tuggar turistmaskineriet på lägre frekvens än i parkerna i söder och båda präglas av av ett okonstlat lugn. Reservaten är på många sätt varandras spegelbild, Samburu dock något större, på varsin sida om floden Ewaso Ng’iro – betyder ”brunt vatten” eller ”lerigt vatten” på lokalt språk. Läget i centrala Kenyas norra, tuffare delar, drygt 30 mil från Nairobi, gjorde att områdena länge i princip var onåbara och dagens gränser etablerades inte förrän 1985.

För resenären som bokar hos en researrangör är detta område så högt upp man kan komma på en klassisk safari i Kenya. Samburu NR och Buffalo Springs NR är angränsande områden, med floden som naturlig gräns. Många klumpar ihop dem, tillsammans med Shaba NR, och kallar alltsammans slarvigt för Samburu. Geografiskt är de dock belägna i Samburu-distriktet och mitt i samburu-folkets land.

Hela området, med både Samburu NR och Buffalo Springs NR, präglas av ett rikt, unikt ekosystem med vissa djurarter som inte finns att se på någon annan safaridestination i Kenya.

     The Special Five

Djurlivet kan mäta sig med det i landets sydligare parker. Eftersom både klimatet och naturen är betydligt torrare, kan man se djur som inte alls förekommer i söder. Safari i Samburu-regionen ger chans på några av landets norra rariteter och unika arter – de s.k. Special Five. Denna ovanliga kvintett består av gravyzebra, östafrikansk oryx, nätgiraff, giraffgasell och somalistruts. Alla fem lever i Samburu NR och Buffalo Springs NR.

     Klimat och natur

Dagstemperaturer i området rör sig omkring 32 grader, med kyligare nattemperaturer på 15-16 grader. Att ha med varmare kläder för tidiga morgon-safariturer är att föredra. Eftersom klimatet är torrt är det årliga regnfallet inte högt. November och april är i regel de blötaste månaderna och februari den varmaste med dagstemperaturer på 34 grader. Parkerna är i regel jämnbra att besöka året om.

Naturen är torr och karg, halvöken, som bryts upp av våtmarksområden, som floder, träsk och källor. Samburu-reservatet ligger i utkanten av den öken som tidigare gick under namnet Northern Frontier District (NFD). Både öppna slätter och skogsmarker av akacia, buskskog och busksnår präglar landskapen i både Samburu och Buffalo Springs. Mellan reservaten skär floden Ewaso Ng’iro och de delar naturligt djurliv som kan ströva fritt i området.

Samburu National Reserves höjdpunkter

    Djuren

Förutom de för norra landets endemiska Special Five, hittar man lejon, leopard, gepard, elefant, buffel, flodhäst och babian. Gräsätare som ellipsvattenbock, antilop, gasell, impala strövar på slätterna och på stränderna kring Ewaso Ng’iro ligger krokodiler och solar sig.

Runt 400 fågelarter har sin hemvist i reservatets galleri av skogar, buskar och akacia-savann – såsom gråhuvade kungsfiskare, maraboustorkar, sekreterarfågelar, gampärlhönor samt olika rovfåglar som örnar och gamar.

Samburu-reservatets mest välkända djur är lejonet Elsa, känd från både böcker och filmen Born Free (1966). Denna sanna berättelse handlar om naturvårdarna George och Joy Adamson som år 1956 tog hand om en föräldralös lejonunge som fick namnet Elsa (det var George som i självförsvar dödat Elsas mamma). Elsa släpptes senare fri i det vilda.

    Landskapet och exklusiviteten

Jämfört med de sydligare safariparkerna skiljer sig förutsättningarna i denna torrare, halvöken-terräng. Kommer man från söder får man se slående vyer av blåa berg och kanske även Mount Kenyas snötäckta toppar. Samburu-områdets klimat och landskap är något av ett unikum i kenyanska safarisammanhang.

Samburu-reservatet utgår från stränderna längs Ewaso Ng’iro, vars flöde är en helt avgörande livgivare till det annars karga landskapet. Samburu är en ”enkel” lavaslätt, dekorerad med urberg, raviner, kullar, hällmarker, uttorkade flodbäddar m.m. Scenerierna är i övrigt en palett av det mesta: från branta klippor och stup till lummiga, leriga träsk och sandbanker, från snustorra buskar till humida skogar. I vegetationen av akacia och gräsmarker, lundar med doumpalmer och täta skogar vid vattendrag smyger de vilda djuren. I bakgruden reser sig bergen Koitogor och Ololokwe. Ewaso Ng’iro föder bland annat det enorma Lorianträsket (Lorian Swamp).

Då reservatet är relativt nyöppnat (år 1985), relativt litet (165 km²), samt relativt avlägset, kan safari här kännas exklusivare än på många andra ställen i Kenya

     Samburu-byarna

Reservatet, och hela distriktet, har fått sitt namn efter den lokala semi-nomadiska folkgruppen samburu, en subgrupp till massajerna som talar samma språk (maa). Man kan besöka lokala samburu-byar för att ta del av kulturen och traditioner, och få en inblick i det traditionella, pastoralistiska livet. Precis som massajerna har vissa inom samburu tagit arbete inom turistnäringen som lokala guider vid vandringar.

Buffalo Springs National Reserves höjdpunkter

    Djuren

Samburu övergår i söder till systern Buffalo Hills, och djuren delas naturligt mellan de två reservaten. Möjligen att Samburus djurliv är något rikare. Även i Buffalo Hills kan man se The Special Five, tillsammans med mer klassiska safaridjur som elefant, buffel, flodhäst, anubisbabian, hyena och – om man har tur – afrikansk vildhund. I buskar och snår rör sig de listiga jägarna lejon, leopard och gepard och i floderna den blodtörstiga nilkrokodilen.

Med mer än 400 fågelarter är Buffalo Springs, tillsammans med Samburu, ett fågelskådarparadis.

     Landskapet och lugnet

Buffalo Springs är Samburus något mindre syster på 131 km². De lugna omgivningarna inbjuder till färd, djupt in i flora som fauna. Landskapet inkluderar lågland av lavaflöden, vulkanisk jord, akaciamarker, buskar och snår samt skogs- och gräsmarker. Lavaplatån Champagne Ride i sydöst, doumpalmer och just källorna, som gett reservatet sitt namn, ger platsen sitt speciella, pittoreska utseende.

I än högre grad än Samburu, är Buffalo Springs, på flodens södra sida, destinationen att se till om man är ute efter en befriande trankil safari. Med det mer undangömda landskapet är reservatet inte föremål för de största turistströmmarna. Till detta ligger de allra flesta boenden norr om floden, hos ”storasystern”, vilket ytterligare bidrar till det större lugnet och stillheten i Buffalo Hills.

    Upplevelser i bushen

I Buffalo Springs erbjuds, förutom game drives i safarifordon, minnesvärda upplevelser såsom besök i lokala byar, naturvandringar, tidiga bushfrukostar och stjärnklara middagar.

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T09:06:53+00:00