Safariguider

Safariguider

Många är med och påverkar upplevelsen för safariresenärerna. En av de allra viktigaste är safariguiderna. Att vara en safariguide är så mycket mer än att bära kakifärgat och leverera fakta och information. Safariguiden kan vara skillnaden mellan en bra safari och en exceptionellt bra safari. Med detta sagt är de allra flesta safariguider mycket kunniga, kommunikativa, professionella och hyser stor respekt för djuren och naturen.

Safariguidens huvuduppgift är att spåra djur och berätta om flora och fauna. Därtill ska han ta in resenärernas önskemål och intressen och på så sätt låta det bli en spännande och interaktiv upplevelse. Det som kan förvandla en spännande safariresa till en oförglömlig sådan är guidens uppmärksamhet för detaljerna, hans lyhördhet, humor, berättande, inlevelseförmåga och entusiasm för djuren, naturen, sitt yrke och Afrika i stort.

Med självförtroende och kunnande ska guiden leda resenärerna in i bushen och tillsammans ska de utforska all den mystik och spänning som präglar den afrikanska vildmarken.     

Elefanter i Kenya

     Guidechaufförer

De allra flesta safariupplägg bygger på att man reser själv eller i en grupp, med en lokal guidechaufför som talar engelska. Den turist som vill köra själv till och på savannen måste vara erfaren av safari sedan tidigare eftersom vägarna kan vara dåliga, eller icke-existerande, och man ska veta både hur man hittar djuren och hur man beter sig runt dem. Det allra vanligaste är att man har en chaufför som sköter all transport och guidning på savannen.

Chaufförerna har bred kunskap om och god erfarenhet av ”sina” safariområden och allting som hör därtill. Vissa har sina specialintressen, till exempel fåglar eller något favoritdjur, som de är extra insatta i. En del är därtill legitimerade inom guideorganisationen KPSGAKenya Professional Safari Guides Association.

Safarifordon är utrustade med kommunikationsradio som chaufförerna kan använda vid nödlägen för att kalla på hjälp. Men det är även ett sätt för chaufförerna att hålla kontakten med varandra under game drives och tipsa om var djuren finns etc.

     Kvinnliga guider

De allra flesta safariguider är män. Trots att fler och fler kvinnor tar tag om ekoturismens tyglar står männen fortfarande för en majoritet av guiderna. År 2016 beräknades det att av omkring 400 arbetande guider i Masai Mara – Kenyas kändaste och populäraste viltreservat – var tio kvinnor. 

I områdena runt Masai Mara bor folkgruppen massajer – ett boskapsskötande, semi-nomadiskt folk som lever under mycket enkla förhållandena. Av de massajer som väljer att lämna det traditionella livet tar vissa vägen in i ekoturismen. För en massajkvinna är detta sannerligen att lämna sin klassiska, ”kvinnliga” roll i hemmet. Kulturellt är det även, för många massajer, helt otänkbart att en kvinna skulle köra en bil – och allra minst ett safarifordon.           

  Andra lokalguider

Utöver guidechauffören kan en och annan lokalguide sluta upp. Så är ofta fallet vid exempelvis bushvandringar eller båtturer. I Masai Mara får man endast gå på vandringar i områdena utanför parken. Vid sådana vandringar, samt när man besöker en massajby, sker guidningen av en lokal massajguide. Även dessa guider talar engelska.

     Svensk guide

Vissa safariresor kan eskorteras av en svensk guide, som mer har funktionen av en reseledare. Med en svensk guide får man både guidningen på svenska och mer tid med guiden. Den svenska guiden kör aldrig safarifordonet. Det är så gott som omöjligt för utlänningar att få tillstånd att köra turister i safariländer som Kenya.

     Parkvakter

Nationalparkerna- och reservaten arbetar med parkskydd, för att förhindra tjuvjakt och annan olovlig aktivitet i områdena. De ser till att guider och turister följer parkens regler. Parkvakterna håller till vid parkentréerna. I parker där det är tillåtet med vandringar följer en parkvakt ofta med som skydd. Likaså om man bor ute på en enklare camp kommer en vakt titt som tätt för att se till så att allting ser bra ut.

Leopard i Kenya

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T08:52:41+00:00