Vad kostar en safariresa?

Vad kostar en safariresa?

Det är flera faktorer som påverkar vad en safariresa kostar. I jämförelse med andra långa resor, kan man tycka att safariresor kostar mycket. Detta beror inte bara på de långa flygresorna, utan lika mycket på parkavgifter, fordons- och guidekostnader, långa transporter, boenden etc. Det påverkar även om man väljer att resa vid hög- eller lågsäsong. Vid safariresor får man nästan alltid uteslutande det man betalar för.

     Flygresor

Vad flygbiljetterna kostar kan variera en del beroende på i hur god tid man är ute med bokningen samt vilken dag man väljer att resa. Tisdag, onsdag och lördagar är i regel de billigaste ”flygdagarna” då efterfrågan är lägre. Vid högtider, såsom jul, nyår och påsk, går priserna upp. Likaså under vårt sommarlov då många är lediga och gärna reser. Det handlar egentligen om vanliga, ekonomiska faktorer – vid högre efterfrågan går priserna upp, och vice versa.

Väljer man att spara tid och åka s.k. safariflyg till parkerna på plats i Kenya, får man räkna med att betala mer än om man tar sig till parkerna via bil.

     Transfer, fordon och guide

Ingår transfern i reseupplägget blir man upphämtad och lämnad på flygplatsen. En minibuss är ofta billigare än en Landcruiser (”jeep”). Chauffören som hämtar är även senare guiden i parken. Åker man i grupp fördelas fordon- transport- och guidekostnaderna resenärerna emellan. Gör man en ensamsafari får man stå för allting själv.

Morrande lejon

     Parkavgifter

Även dessa kostnader varierar safariparkerna- och reservaten emellan. För en vuxen person, icke-medborgare, kostar det i Kenya i regel ca 70 USD om dagen att bara befinna sig i parken.

     Boende

I Parkavgiften ingår inte boendekostnad. Här kan man spara en del pengar genom att välja ett enklare typ av boende – kanske en mindre påkostad tältcamp. Bor man utanför parkerna, längre ifrån djuren, blir det också billigare. Utöver logi ingår i regel helpension (frukost, lunch och middag) i det man betalar för boendet. Det finns boenden i alla prisklasser.

     Hög- och lågsäsong

De olika säsongerna påverkar priserna. Under högsäsongen som är från början av december till början av januari, är både flygen och själva safarin dyrare på grund av högre tryck. Det fina vädret som råder i Kenya dessa månader, torrt och varmt, gör också att många vill komma bort under våra kalla månader samt vid jul/nyår. Juli till september räknas också till högsäsong. I juni är det i regel bra väder i Kenya igen efter regnen – kan man ”fynda” billigare boenden och safaris, då denna månad kan omfattas av lågsäsongen vid vissa camper och lodger.

Lågsäsongen infaller annars vid de långa regnen som kommer i april-maj. Regnen gör vägarna leriga och svåråtkomliga och landskapet frodigt och tätt – vilket är vackert – men djuren är svårare att se. Men oftast erbjuder även april och maj fantastiska upplevelser.

     Extraavgifter

Visum till Kenya (50 USD), reseförsäkring, avbeställningsskydd, dryck, dricks och – givetvis – souvenirer är typiska extrakostnader som man alltid ska räkna med att man får stå för själv. Till detta kan det tillkomma ett par tusenlappar för flygskatt som vissa researrangörer inte står för. Läs alltid noga hos researrangören innan du bokar så du vet vad som ingår och vad du behöver betala för själv.

Där finns även extraaktiviteter som man får betala för vid sidan av den vanliga safarin, t.ex. bushvandring, båttur, nattsafari eller besök i en massajby. Hos en del researrangörer kan någon sådan ingå – kolla upp. Vill man sväva över Masai Mara i en luftballong får man stå för denna avgift själv. Detta hör till en av de mer exklusiva, och mäktiga, extraaktiviteterna.

Kenya Palm

Vill du resa till Kenya?

Hör av dig till oss så skickar vi ett förslag!

    Datum för avresa

    År
    Månad
    Dag

    2019-06-12T08:49:41+00:00